//
most olvassa...
Politika

Ismét Ausztrián és Hollandián múlik, hogy beléphetünk-e a schengeni övezetbe – Maszol/+

Svédország addig nem kezdeményez szavazást Bulgária és Románia schengeni csatlakozásáról, amíg nem születik megállapodás a két ország csatlakozását ellenző Ausztriával és Hollandiával, jelentette ki Lars Danielsson, Svédország EU-hoz akkreditált nagykövete. Elmondta, hogy Svédország soha nem ellenezte a két ország felvételét a szabad mozgás térségébe – írja a Trud bolgár hírportál, amelyet a Rador idézett.

Danielsson kijelentette, hogy a január 1-jén megkezdődött svéd elnökség „intenzív konzultációt” folytat a hogyan továbbról. „Ez természetesen magában foglalja a két érintett országot, valamint azokat az országokat, amelyek jelezték, hogy problémájuk van a folyamattal. Megjegyezzük azt is, hogy a decemberi pozitív döntés elmaradásának néhány oka nem közvetlenül az európai kérdésekkel vagy az elnökség hatáskörébe tartozó kérdésekkel függ össze” – mondta Románia és Bulgária schengeni csatlakozási kísérletével kapcsolatban.

Hozzátette, már megkezdték a tárgyalásokat az érintett felekkel. „Hogy ezek a megbeszélések mikor adnak lehetőséget arra, hogy a kérdés ismét a Bel- és Igazságügyi Tanács napirendjére kerüljön, azt most még nem tudom megmondani. Véleményünk szerint minél hamarabb, annál jobb. De nem látjuk értelmét annak, hogy napirendre vegyük, amíg nem világos, hogy van-e ésszerű esély a Tanácsban a jóváhagyásra. Ezért megpróbáljuk ezt a svéd elnökség alatt megtenni, de nem tudom garantálni, hogy ez meg is fog történni. Ez elsősorban nem rajtunk, hanem az érintett feleken múlik” – hangsúlyozta Danielsson.

Mint ismert, tavaly decemberben Ausztria és Hollandia megakadályozta Bulgária és Románia schengeni csatlakozását. Mindkét ország ellenzi Bulgária csatlakozását, míg Románia esetében csak Ausztria fejezte ki ellenvéleményét. A kérdésben való megállapodáshoz a tagországok egyhangúságára van szükség.

Maszol

2023. január 10., kedd, 13:46

https://maszol.ro/kulfold/Ismet-Ausztrian-es-Hollandian-mulik-hogy-belephetunk-e-a-schengeni-ovezetbe

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: