//
most olvassa...
Politika

Kézdivásárhelyi egyházi mérleg – Háromszék/+

A kézdivásárhelyi önkormányzat nyilvántartása sok esetben optimizmusra adhat okot, ha több a születések száma, mint az elhalálozásoké, de e tekintetben sokkal pontosabb képet kapunk a helyi egyházak anyakönyveiből. Ennek oka, hogy az önkormányzati anyakönyvbe a Kézdivásárhelyen született vidékieket vagy nem helyi elhunytakat is bevezetik, ezért a történelmi egyházakhoz fordultunk adatokért, és összehasonlítási alapul minden egyháznál kértük a 2021-es adatokat is.

Megkeresésünkre a kantai Szentháromság-plébániánál ft. Vargha Béla főesperes szolgált adatokkal. Eszerint 2021-ben a Szentháromság-templomban 35 keresztelőt tartottak, hat párt eskettek össze és 72 temetést celebráltak. Tavaly 44 gyermek részesült a keresztség szentségében, tíz pár kötötte össze az életét, hatvan személyt kísértek utolsó útjára. A 2021-es magasabb elhalálozási szám esetlegesen a koronavírus-járvány „számlájára” is írható, ez az adat a református egyháznál is kiugrik, amint az alábbiakból kiderül.

A Boldog Özséb-plébániánál objektív okok miatt nem tudtak szolgálni a 2021-es adatokkal, a tavalyit ft. Kovács Péter plébános osztotta meg lapunkkal. Eszerint nyolcvan keresztelőre került sor, 39 pár mondotta ki a templomban a boldogító igent, ugyanakkor ötven személytől vettek végső búcsút.

A legkisebb lélekszámú vallási közösség az evangélikus-lutheránus gyülekezet, melynek szórványlelkésze Végh Nimród, aki közölte: 2022-ben egyetlen keresztelőre és házasságkötésre sem került sor, temetni nem kellett. Két évvel korábban két keresztelőt tartottak, akkor sem celebráltak esküvőt, viszont temetésre sem került sor.

A református egyház részéről Beder Imre tiszteletes szolgált adatokkal. Elmondta: 2021-ben 27 keresztelő és 13 házasságkötés volt egyházuknál, 64 református hívőtől vettek végső búcsút. Tavaly 37 gyermeket fogadtak az egyházi közösség soraiba, 52 temetés volt és 17 pár kötött házasságot.

A négy egyház tavalyi mérlegét összesítve kiderül, hogy összesen 161 keresztelőt tartottak, 66 pár kötött házasságot egyházi szertartás szerint, 162 temetésre került sor. Mivel nem biztos, hogy a tavaly született gyerekeket mind megkeresztelték, ugyanakkor vannak más felekezetek is: pünkösdisták, ortodoxok stb., jól látszik, hogy a céhes város szaporulata legjobb esetben is egyensúlyban van, vagy – tekintettel a más egyházakra – esetlegesen némileg magasabb a születések száma, mint az elhalálozásoké (jelen statisztika szerint eggyel több temetés volt, mint keresztelő).

Bartos Lóránt

2023. január 10., 08:00

https://www.3szek.ro/load/cikk/155268/kezdivasarhelyi-egyhazi-merleg

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: