//
most olvassa...
Politika

Maia Sandu 25 ezer euróból letudott 19 hivatalos külföldi utat, Iohannisnak 3,3 millió sem volt elég 21-re – Krónika/+

Aligha lehetne szembetűnőbb a különbség a moldovai és a román államfői hivatal viszonyulása között a takarékossághoz: miközben Maia Sandu moldovai elnök néhány tízezer euróból letudta tavalyi külföldi hivatalos útjait, Klaus Iohannis útjai eurómilliókat emésztettek fel – pedig csak kettővel több hivatalos külföldi úton vett részt.

A HotNews.ro portál összehasonlítása szerint a moldovai államfő tavaly 19 külföldi úton vett részt, ami 514 403 moldovai lejbe került – ez nagyjából 25 ezer euró.

Vagyis egy utazás nagyjából 1300 eurót kóstált – mindezt úgy, hogy kétszer járt az Egyesült Államokban, egyszer Japánban, Németországban, Belgiumban, Görögországban, Lengyelországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában és Tunéziában is.

Szeptemberi, egyesült államokbeli útja, amely során felszólalt az ENSZ közgyűlésén, 75,8 ezer moldovai lejbe került, míg tokiói látogatását sikerült 27,3 ezerből kihozni.

Rövid magánlátogatást tett Nagyváradon Maia Sandu moldovai államfő

 

Ehhez képest Klaus Iohannis román államfő csupán kettővel több, azaz 21 hivatalos külföldi úton vett részt, ezek azonban összesen jóval többe kerültek, mint moldovai kollégája útjai: 16 604 678 lejbe, vagyis több mint 3,32 millió euróba.

Iohannis szintén járt az ENSZ New York-i közgyűlésén, és amerikai útja során San Franciscoba is ellátogatott, ott volt az egyiptomi Sarm-es-Sejkben a klímakonferencián, részt vett II. Erzsébet brit királynő temetésén, emellett többször is járt Brüsszelben az Európai Unió tagállami vezetőinek csúcstalálkozóin.

Ugyanakkor többi útja európai országokba vezetett, nem volt olyan „egzotikus” utazása, mint a Tokióba is ellátogató Sandunak.

Ehhez képest költött az elnöki hivatal több mint 3,3 millió eurót az utakra.

Krónika • 2023. január 10., 14:30

https://kronikaonline.ro/kulfold/maia-sandu-25-ezer-eurobol-letudott-19-hivatalos-kulfoldi-utat-iohannisnak-33-millio-sem-volt-eleg-21-re

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: