//
most olvassa...
Politika

Azok a fránya statisztikák – Háromszék/v

Megtapasztalhattuk az elmúlt években, hogy az Országos Statisztikai Intézet (INS) által közzétett adatsorok általában távol állnak a magunk észlelte valóságtól. Hiába közlik például, hogy 15 százalékos az infláció, ha mi kétszeres áron kényszerülünk megvásárolni az alapélelmiszereket, de legtöbben az országos nettó átlagbérre is csak vágyakozva tekinthetünk.

Sok magyarázata van ennek, más-más az életszínvonal Románia különböző régióiban, hatalmasak a keresetek közötti különbségek, az állami alkalmazottak felpumpált bérei pedig alaposan torzítják a magánszektorban dolgozók átlagát, és igen különösek a statisztikusok által használt módszertanok is, amelyek az ilyen vagy olyan végeredményhez vezetnek.

A napokban azonban napvilágot látott egy olyan számsor, amely, ha számszerűségében nem is, arányaiban igencsak közelít az általunk megélt valóságoz. A tavalyi év harmadik negyedében a romániai családok jövedelmük 87,2 százalékát élelmiszerekre, számlák kifizetésére, adók és illetékek törlesztésére költötték. Vagyis megesszük, feléljük keresetünk tetemes részét – ezt bizony, mindannyian látjuk, tudjuk.

Persze más kérdés, hogy például tájainkon hány család jövedelme éri el azt a 6668 lejt, amiből, ha szűkösen is, de telik az 5816 lejre becsült kiadásokra. És mi történik ott, ahol jóval kevesebb folyik a kasszába, de enni, fűteni, világítani ugyanúgy kell, olykor egy-egy cipő, kabát is szükséges, főleg a gyorsan cseperedő gyermekeknek

Bár az INS megjegyzi: hatalmas a különbség a városon, illetve falvakon élők jövedelme, kiadásai között, részleteket nem közöl, így tulajdonképpen maradunk egy homályos és sötét átlaggal. És azzal a döbbenetes következtetéssel, hogy az ország polgárai átlagosan jövedelmük 5 százalékát költik egészségükre (alkoholra és cigarettára 7,7 százalékot!), az oktatásra pedig 0,3 százalékot fordítanak.

Nagyon sok kérdést felvetett a tavaly lebonyolított népszámlálás is. Az első részeredmények közzététele után kiderült, hogy rengeteg hiba történt, azoknak az adatoknak, melyeknek illenék pontosnak lenniük egy ilyen mértékű összeírás után, csak részben hihetünk. A megengedettnél, az elfogadhatónál több a tippelés, az átemelés, így inkább az áhított (és elvárt) valóságot, nem a realitást tükrözi. Volt értelme annyi pénzt elkölteni, ha továbbra sem tudhatjuk, hány lakosa van az országnak, milyen a nemzetiségi összetétele, ki él itthon, ki külföldön, és egyáltalán, hogyan néz ki a román társadalom?

Minden jel azt mutatja, hogy a romániai statisztikai adatok nem egyebek politikai játékszernél. Lehet lobogtatni, hogy 19 millió lakosa van az országnak, 6 százalék feletti a magyarság aránya, büszkélkedhetnek azzal, hogy az országos átlagkereset már majdnem ezer euró. Mindezt pontos, alaposan kigondolt, európai szinten használt módszertan alapján összeállított statisztikák tükrében. Csakhogy, amíg a valóságban azt látjuk, hogy a fél falu (vagy tömbház, utca) külföldön dolgozik, itthoni bérünk jó, ha fele a közölt átlagnak, kiadásaink pedig sokszorosát teszik ki a hivatalosan bejelentettnek, csak értetlenségünk nő és önbecsülésünk csökken. Hisz nemhogy kiemelkedőt nem teljesítünk, de még az átlagot sem vagyunk képesek elérni. Mert azok a fránya statisztikák ezzel szembesítenek minket hónapról hónapra, évről évre.

Farkas Réka

2023. január 13., 08:00

https://www.3szek.ro/load/cikk/155374/azok-a-franya-statisztikak

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: