//
most olvassa...
Politika

“Maia, tegyél úgy, mintha dolgoznál!” A moldovai elnök által Nagyváradon a gyakorlatba átültetett üzenet – CorectNews

Maia Sandu szombaton ellátogatott Ilie Bolojanhoz, azon a napon, amikor sok moldovai az órítus szerint ünnepelte a karácsonyt. Azt mondták nekünk, hogy ez egy ünnepi látogatás volt, diszkrét és napirend nélküli, de ha ez egy ünnepi látogatás volt, akkor nem csak 24 órán át tartott volna ennyi utazás mellett, és ha diszkrécióra vágytak, akkor vagy nem lett volna jelen a Bolojan által ellenőrzött sajtó az érkezéskor, vagy a megbeszéléseket Kisjenőben (Chişinău) tartották volna, ahová a bihari liberális vezető mostanában havonta egyszer utazik. Ezért egyértelmű, hogy egy megrendezett eseménnyel van dolgunk, a Bukarest–Kisjenő tengelyen zajló földalatti hatalmi játszma eseménysorozatának egyikével, ezért megpróbálok magyarázatot adni rá.

Maia Sandut néhány éve román és amerikai tanácsadók egy csoportja segíti a hatalom gyakorlásában, akik szinte minden elnöki intézkedést tollba mondták neki, mind a bel-, mind a külpolitikában. Ennek megfelelően, sorra, a hatalom csúcspozícióba juttatták Igor Grosu parlamenti elnököt (akinek Maia Sandu volt a házassági tanúja), Natalia Gavriliță miniszterelnököt (aki Maia Sandu unokatestvére és gyermekeinek keresztanyja), más kormányzati vezetőket, akik szintén Maia Sandu rokonai, és a SOROS-Moldova Alapítvány más embereit nevezték ki vezetői posztokra a titkosszolgálatoknál és az igazságszolgáltatásban. Laura Kövesin vagy Dacian Cioloşon keresztül kiváltságos kapcsolatot biztosítottak Sandu elnöknek Macronnal, illetve napi kapcsolatokat az Európai Parlament csúcsvezetőivel.

A sorososok és Victoria Nuland segítségével, akit az EU-ban Mark Gitenstein nagykövet támogat, Moldova és Maia Sandu is részesült az amerikaiak figyelméből, találkozása Nancy Pelosival sokatmondó lévén ezzel kapcsolatosa, illetve Maiát maga a teljhatalmú és ellentmondásos Klaus Schwab vezette be a Világgazdasági Fórum szűk körébe. Romániát a nyugati hatalmi játszma vezetői arra kötelezték, hogy az első négy közjogi méltósága (Iohannis, Ciolacu, Ciucă, Gorghiu) politikai segítséget/támogatást nyújtson Maia Sandunak, és emellett szükség esetén gazdasági és energetikai segítséget nyújtson Moldovának. Cristi Danileț bíró és a pénzmosásért felelős bíró, akik egyik napról a másikra #SOROSKöztársaság polgárai lettek, szintén részei a “támogatási csomagnak”.

A nagyváradi találkozó valódi jelentőségére vonatkozó hipotézisem tisztázása érdekében hadd mutassam be az Ilie Bolojanra vonatkozó belpolitikai összefüggéseket is. 2022 november végén a következőket írtam: “(…) Diana Tache a DCNews és a GOLD FM Miercurea Neagră (Fekete Szerda – ERS) műsorában bejelentette, hogy a PNL-ben már 14 szervezet készül lázadásra a kvázi névtelen Virgil Guran koordinálásával. Ő LuCOVID egykori tanácsadója, aki úgy úszta meg a büntetést, hogy bolondokházába záratta magát, és aki nem hagyta el a PNL-t, ezzel elárulva egykori főnökét. Az igazság az, hogy Guran azért nem ment el akkor, hogy most cselekedhessen, ugyanis Coldea tartalékosainak konspirált seregének tagja. A liberálisoknál a helyzetet iszonyúan bonyolult, mert annak érdekében a PNL-ből a Kövesi-Coldea csapat javára egy SOROS típusú csapatot szakítsanak ki, máris elkezdték az olyan vezetőket, mint Iulian Dumitrescu, Dan Motreanu, Cristian Bușoi meghívni találkozókra a “Fekete Tábornok”-kal. Ezzel párhuzamosan Ludovic Orban, aki már kinyilvánította, hogy támogatja Kövesit, és szövetséget tervez az USR/Reperrel, elkezdte felkeresni a helyi PNL-vezetőket, és zsarolásízű javaslatokat tesz nekik (Coldeától kapott információkkal), hogy 2023-ban lépjenek ki a pártból, és csatlakozzanak egy szélesebb, Brüsszelből támogatott platformhoz, amelyet maga Kövesi garantál. A legutóbbi ilyen találkozóra egy hete került sor Félixfürdőn, a kiszemelt célpont pedig Ilie Bolojan volt, miután LuCOVID hasonlóan tapogatózott Emil Bocnál is, aki egyébként is Coldea üzlettársának, Ioan Rusnak az irányítása alatt áll (ennek fényében értelmezzék a tegnapi furcsa hírt a bukaresti jelöltként beharangozott Bolojannal, amely hírt a PNL “őrei” szivárogtattak ki, miközben Bolojan kifejezetten kérte, hogy ne mérjék a támogatottságát és ne említsék). A fent bemutatott összehangolt támadásnak nagy következményei lehetnek, hiszen a PNL ma amúgy is koordinálatlannak tűnik, a belső tekintély egyetlen eszközét Ciucă miniszterelnöki pozíciója jelentve, ez is lévén az oka annak, hogy ezekben a napokban arról próbálják meggyőzni Ciolacut, hogy 2023 májusában ne hajtsa végre a kormányfő-váltást, ami inkább a PSD-seknek kedvezne.”

Ilie Bolojan egy profi adminisztrátor, akit az elmúlt 15 évben mindig a PNL legjobbjaként értékeltek, de itt hozzáfűzök néhány releváns részletet a napokban zajló vitához. Bolojan 2018-ban lemondott a PNL első alelnöki tisztségéről, és akkor azt mondták, hogy távozásának oka a Iohannisszal való viszony elhidegülése volt, de aztán a valódi okot Kövesiben és az ellene indított offenzívában találták meg, amiben Bolojan nem akart részt venni, mivel szoros kapcsolatokat ápolt vele, de a párhuzamos állam vezetőjével, Florian Coldeával is. Egy évvel lemondása előtt Ilie Bolojan azzal sokkolta a közvéleményt, hogy az Orbán Viktor által épp akkor Magyarországról kitiltott Soros Egyetemnek Nagyváradon javasolt otthont, de Kurz sorosista kancellár gyorsan befogadta Bécsben, ahol ma az egyetem található.

Ha a magyarázatom valahogy nem volt túl ágasbogas, akkor levonhatják belőle azt a következtetést, hogy a nagyváradi Maia Sandu–Ilie Bolojan & “Significant Others” találkozó a Moldovára és Romániára vonatkozó közös terv része, ami a fentebb írtakból is kikövetkeztethető. A közvetlen következmény kettősen egyértelmű, nevezetesen, hogy Maia Sandu Ilie Bolojan látható, de Coldea és Kövesi láthatatlan támogatáson keresztül is kap relevanciát nyer relevanciát a romániai politikai játszmában, azaz a román tartalékosok csoportja láthatóan belép a kisjenői politikai pályára.

Láttam olyan konkrét hipotéziseket, amelyek a Maia Sandu jövőbeli, a Cuza történelmi mintájára történő román elnökjelöltségétől kezdve a Bolojan által a kisjenői kormánynak történő jelenlegi/hivatalos segítségnyújtásáig terjed (ahol Maia Sandu összeveszett unokatestvérével és keresztlányával, Gavriliță miniszterelnökkel). Mindezeket figyelembe kell venni, mert ma is megvalósíthatónak tűnnek, de különösen azért, mert az amerikai hírszerző szolgálatok laboratóriumában fogantak, amelyek napirendje 2023-ban kezdődik a NATO-határ ellenőrzésére irányuló kifinomult intézkedésekkel, különösen a Prut bal és jobb oldalán. Ezért az új refrén, amelyről tavaly beszéltem: “Gyertek a Pruthoz sietve / Szerezzük magunknak állampolgárságot!” A #SOROSKöztársaságba.

Cozmin Gușă

2023. január 10., 11:45

http://www.corectnews.com/politics/maia-f-te-c-lucrezi-mesajul-transpus-n-practic-de-pre-edintele-moldovei-la-oradea

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: