//
most olvassa...
Politika

Predoiu miniszter gyújtóhatású nyilatkozatokkal röpíti a levegőbe az igazságszolgáltatást – InPolitics

Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter gyakorlatilag felrobbantja a román igazságszolgáltatást egy bombasztikus kijelentéssel, amely egy másik, szintén robbanásveszélyes, de más, mondjuk úgy, hogy politikai okokból, tett közzé. Bármely épeszű országban Predoiut ma estére kirúgnák vagy lemondana.

Cătălin Predoiu az Europa FM műsorában Ioana Ene Dogioiu újságíró állításait kommentálja a DIICOT (Szervezett Bűnözés- és Terrorizmusellenes Igazgatóság) volt vezetője, Georgiana Hosu ügyésznő férjének híres peréről, akit első fokon börtönbüntetésre ítéltek.

Ioana Ene Dogioiu azt mondja: “Hosu asszony, aki már nem fejezi be mandátumát, azzal fejezte be, hogy lemondott, amikor férjét elítélték…“.

Cătălin Predoiu így válaszolt: “És utólag felmentették. Mondhatnánk, hogy Hosu asszony becsületből mondott le, valóban becsületből egy olyan hipotézisért, amely végül nem igazolódott be.

Csakhogy maximális döbbenet: Georgiana Hosu férjének felmentésére február előtt nem kerülhet sor, amikor a fellebbezését tárgyalják.

Más szóval, Predoiu olyan információkat szivárogtatott ki, amelyeket csak az ügyben eljáró bírák ismerhetnek, de jelenleg talán még ők sem.

El kell mondani, hogy Predoiu kijelentését emberi tévedésnek is lehetett volna tekinteni, mondjuk, hogy egy másik per járt a fejében, és összekeverte őket; elvégre senkinek, még az igazságügyi miniszternek sem kell a memóriájában tartania a különböző ügyekben hozott összes döntést, még a híres ügyeket sem.

A miniszter tehát összekeverésre hivatkozva “megúszhatta” volna. X-re gondoltam, de Y-t mondtam. Pont.

De az igazi bomba csak a műsor után következik, Predoiu nyilatkozatán keresztül, amelyben feketén-fehéren ezt írja:

“2023.01.18-án, az ’Europa FM’ által sugárzott ’Győzelem (Victoriei tér)’ című műsorban téves kijelentést tettem, amelyet nyilvánosan is helyesbíteni szeretnék. A moderátorral folytatott párbeszédben azt mondtam, hogy Giorgiana Hosu asszony férjét egy tárgyaláson felmentették, de a valóságban a per még nem zárult le.

A tévedés nem volt szándékos, jóhiszeműen hittem abban, amit mondtam, de sajnálatos módon igaz volt,

nem ellenőriztem előre a nem hivatalos forrásokból származó információkat.

Vállalom a felelősséget a szándékolatlanul okozott félreértésért, amit sajnálok, és elnézést kérek a nyilvánosságtól. Szeretném hangsúlyozni, hogy a minisztérium főosztálya nem felelős e téves információ terjesztéséért, a hiba teljes mértékben engem terhel, mert

a nem hivatalos forrásokból származó információkat nem ellenőriztem”.

Tehát nem arról van szó, hogy ezt az aktát összekeverjük egy másikkal, hanem egy olyan kulisszák mögötti információról, amely “nem hivatalos forrásokból” származott, és amelyet a miniszter nem ellenőrzött, mielőtt a nyilvánosságra hozta volna.

Egy híres vagy névtelen vádlott felmentése vagy elítélése mindig nyilvános, nincsenek titkos ítéletek.

Nem lehetséges tehát, hogy egy miniszter “hivatalosan” tájékoztatást kapjon valakinek a felmentéséről, éppen azért, mert az nyilvános.

A miniszter pedig nem adhatja tovább ezt az információt, tévesen “biztosnak” tekintve azt, mert egy egyszer már meghozott ítélet csak nyilvános és biztos információ lehet.

A legfeljebb elfogadható az lenne, ha az ítéletről szóló információ gyorsabban jutna el valakihez, mint a nyilvánossághoz, itt néhány óráról beszélünk.

De milyen “ellenőrizetlen” információkkal rendelkezhetett Predoiu, és honnan, egy olyan tárgyalásról, amelyre egy hónap múlva kerül sor, és amelyet egyébként is hosszú időre elhalaszthatnak?

Ki kell emelni, hogy a törvény szigorú, ha egy bíró, akinek egy ügyet kell eldöntenie, nyilvánosan vagy magánjelleggel bejelentést tesz arról, hogy milyen döntést fog hozni az adott ügyben: a bíró köteles lesz tartózkodni az ügy tárgyalásától, és egy másik bíró lép a helyébe.

Cătălin Predoiu nem bíró, így nem tartozik a döntéshozata előtti nyilatkozás hatálya alá.

Igazságügyi miniszteri pozíciója azonban elég súlyt ad ahhoz, hogy úgy tekintsék, közvetve utasításokat adott a bíráknak a Dan Hosu ügyben.

Vajon Predoiu ilyen üzenetet akart adni a bíráknak, vagy, ami súlyos, végtelenül súlyosabb lenne, Predoiu tényleg minden kétséget kizáróan tudja, hogy Hosu-t fel fogják menteni, és véletlenül elszólta magát?

Egy ilyen helyzettel szemben már elhalványul egy másik, ugyanebben a műsorban elhangzott, forró nyilatkozata az ÎCCJ keddi döntéséről, amely arra utasította az ügyészeket, hogy június 1-jéig fejezzék be Laura Kövesi korrupciós ügyét.

“Ezt a döntést a lehető leggyorsabban végre kell hajtani, de nem a bírósági eljárás minőségének feláldozása árán.”

Ez a kijelentés gyaníthatóan közvetett jelzés az ügyészek számára, hogy a Legfelsőbb Bíróság döntése ellenére ne siettessék a Kövesi-ügyet. És Kovesi ügyének politikai vonatkozásai is vannak, mivel egy esetleges román elnökválasztási kampányban komoly akadályokat jelentene. Predoiu beleviszi az igazságszolgáltatást a politikába, kérdezhetnénk?

Két mélyen félreérthető kijelentés néhány perc alatt, a leghallgatottabb rádióállomáson.

Nem túl sok ez egy politikusnak?

Bogdan Tiberiu Iacob

2023. január 19.

https://inpolitics.ro/ministrul-predoiu-arunca-in-aer-justitia-cu-declaratii-incendiare_1845379095.html

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: