//
most olvassa...
Politika

Önmagától alázkodott meg Udvarhely polgármestere a sovén román képviselő előtt – Nethuszár/v

Igen, feleim, ez is megtörtént: az anyaszék központja, minden székely Budapestje (igény szerint: Bukarestje), Székelyudvarhely szinte száz százalékban magyarok által lakott városának első embere, Gálfi Árpád polgármester első szóra/levélre ugrott, és kellemeseket vakkantva önszorgalmúan elvégezte azt a feladatot, amire Dan Tanasă magyarellenes képviselő és feljelentőbajnok volt szíves figyelmét felhívni. Sok mindent láttunk már e kis erdélyi magyar politikai posványban, de ekkora szolgalelkűséget aligha. Dobogós, uram, dobogós, az érmet az AUR-tól tessék átvenni, szépen csillog, ugye?

Mi történt a szebb napokat látott és a mutujság világába egyre jobban belesüllyedő Udvarhelyen?

Dan Tanasă , minden románok között az első, az úzvölgyi temető elbitorlásában élen járó AUR nevű párt képviselője levelet írt Gálfi Árpád polgármesternek, hogy aszongya, a Benedek Elek Pedagógiai Líceum román és magyar felirata nem úgy van ám, ahogy azt a törvény előírja, a bejárat egyik felén az egyik, a másik felén a másik, de az úgy lenne szép, ildomos és a putyini törvényeknek megfelelő, ha felül a román, s alatta népünk árja, azaz a magyar felirat.

FIGYELEM: Jelen cikkünkre vitaindító válasz érkezett, elolvasható ITT

S lőn email, s lőn internetkapcsolat az udvarhelyi városházán, s Gáli Árpád elolvasta e levelet, s azon nyomban lépett is, a magyar felirat a bejárat mellőli szép helyéről átkerül a román felirat alá, majd ezt az egészet dokumentálta fotókkal és megválaszolta Dan Tanasănak, hogy tessék kérem, meg van oldva a probléma.

Csak halkan jelzem: mindez március idusán!

Az esetről egyébként onnan szerzett tudomást a nagyközönség és honi magyar sajtónk, hogy maga Dan Tanasă publikálta a Facebook-oldalán azt a levelet, amelyben Gálfi Árpád el(s)őember tudatja Dan Tanasăval, hogy kérem szépen, levelét megkaptuk, intézkedtünk, eredményéről a mellékelt fényképek útján tájékoztatjuk főkegyelmességedet.

Dan Tanasă posztjának felvezető szövege nem kicsit cinikus:

üdvözlöm, hogy az udvarhelyi polgármester úgy döntött, hogy elkerüli a velem való pereskedést”.

Mit kell itt még mondani, Ildikó?

Maszol cikkéből kiderül, hogy Gálfi és a város jegyzője konzultáltak, a jegyző úgy látta, hogy itt semmi esély, ha per indul, ezért jobb a békesség alapon tegyék csak meg szépen azt, amire őket felkérte – a zsarolás politikai kifejezése ez a felkérte – Dan Tanasă. Mindezt olyan körülmények között, hogy már fél Székelyföld végigvitte az ezzel kapcsolatos bírósági ügyeket, az első eset után mindenki tudta, hogy itt győzelemre kevés az esély, de egyrészt így lehet dokumentálni nemcsak a jogsértéseket, hanem azt is, hogy Romániában diszkriminatív törvények működnek, másrészt ugye becsületből is illik beleállni abba a pofonba, amit a Tanasă-félék osztogatnak.

Íme, a városi jegyző magyarázata:

Mint Venczel Attila a Maszolnak elmondta, korábban Szentegyházán volt jegyző, és ott is egy nagyon hasonló esetben perelte be a hivatalt az AUR képviselője, aki meg is nyerte a pert, ezért szinte biztosra vette, hogy ebben az esetben is vesztesként kerülne ki a hivatal az eljárásból, akkor pedig a perköltség is az önkormányzatot terhelné. Ezért az a megoldás született, hogy a magyar feliratot levették a bejárat bal oldaláról és áthelyezték a jobb oldalon lévő román nyelvű tábla alá. Erről egyébként fényképeket is készítettek és a Dan Tanasának küldött válasz szerint kávzi bizonyítékként el is küldték neki.

A főjegyző tudatta, a többnyelvű feliratozást korábban is egyértelműen szabályozta a törvény, de ennek betű szerinti betartásától sok esetben eltekintettek az önkormányzatok, és ebből nem is volt baj egészen eddig, amíg Dan Tanasă perek sorozatát el nem indította az önkormányzatok ellen. Venczel Attila kijelentette, egyetlen olyan esetről sem tud, amelyben az alperes, vagyis az önkormányzat került volna ki győztesen az ilyen helyzetekben.” FORRÁS: MASZOL

Ezt azért érdemes szépen átrágni, mert kor- és kórdokumentum: mi az, hogy korábban pert nyert Szentegyházán, ezért úgy döntöttek, hogy most is veszítenének? Milyen magyarázat ez, miközben Sepsiszentgyörgytől elkezdve megannyi székely kistelepülésen keresztül mindenki állt elébe a pernek, és mindenki, legalábbis a nagy többség pert veszített eddig is. Nem azért vállaljuk a bírósági eljárást, hogy azt megnyerjük, hanem azért, hogy ezekkel is rámutassunk a helyzet fonákságára – arra a fonákságra, amiről pont a jegyző beszél, méghozzá hogyan?

A többnyelvű feliratok kérdését

eddig is „egyértelműen” szabályozta a törvény, mondja Venczel Attila, de eddig valahogy megúszták, az apró részletektől eltekintettek a hatóságok, mondja szintén ő, de aztán jött ugye egy élelmes fickó, aki nem csípi a magyarokat és perek tucatjait indította el. De, kérdezzük meg itt: milyen jegyzői hozzáállás az, hogy van egy egyértelmű törvény, amit nem tartunk be betű szerint, bízva abban, hogy majd elnéznek felette és alatta? Ennyire balkániak lettünk mi, magyarok?

Miért nem lehetett volna megint, ismét, sokadjára beleszállni ebbe a perbe, hogy ezen keresztül mutassunk rá törvény idejétmúlt voltára, annak életszerűtlenségére? És nem mellesleg: milyen dolog az, hogy egy nem udvarhelyi lakos, akit ugye Gálfi nem képvisel, ír egy levelet, és ennek nyomában szinte azonnal lép a hivatal? Talán nincs Udvarhelyen már egyéb megoldanivaló? Arzzal azért tisztában vannak a Kárpát-medence legmagyarabb városának legfontosabb hivataláéban, hogy akár precedenst is jelent – amit Dan Tanasă kegyetlenül fog kijátszani más, fejet nem hajtó magyar települések ellen?

És milyen érv az,

hogy a perköltséget az önkormányzat kell majd fizesse? Hogy lehet ilyen érveléssel kiállni egy olyan városban, amelynek első embere már eddig is perek tucatjait indította el helyi cégek ellen – nem vitatom, hogy jogszerűen –, ahol egy ilyen perköltség tétele észre sem vevődik a városi költségvetésben – by the way: valószínűleg Udvarhely lakossága semmi perc alatt dobta volna össze az összeget, ha épp ezzel a kéréssel fordul a lakossághoz a város első embere.

Abban városban, ahol egykoron az udvarhelyi polgár ölében vitte ki a Cserehátra erőszakkal betelepíteni kívánt ortodox apácát, most a polgármester hajt fejet egy valós képviselettel meg nem bízott, szélsőséges, magyarellenes és kiemelten oroszbarát fickó előtt.

Ide jutottunk.

Kapcsolódó:

(Nethuszár)

2023. 03. 14. 11:55:34

Önmagától alázkodott meg Udvarhely polgármestere a sovén román képviselő előtt

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: