//
most olvassa...
Politika

Euroins-csőd: AUR-tiltakozás közepette kellett magyarázatot adnia a parlamentben a pénzügyi felügyeletnek – Krónika/MTI/+

A kétkamarás román parlament egyesített pénzügyi szakbizottsága előtt kellett magyarázatot adnia hétfőn a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) vezetőségének a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) területén piacvezető Euroins Románia biztosító társaság pénteken bejelentett fizetésképtelenné válása miatt.

Parlamenti meghallgatás AUR-tiltakozással „színezve” • Fotó: Facebook/AUR

 

A törvényhozók azt kérték számon az ASF elnökségén, hogy mandátumuk idején két – az utóbbi nyolc évben pedig négy – nagy biztosítótársaság csődje rengegette meg a kgfb-piacot a kötvények mértéktelen drágulásához vezetve. A parlamenti meghallgatáson a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) több tagja ASF = korrupció, ASF = rablás, A románokat védjétek, ne a mandátumotokat feliratú táblákat tartva sorakozott fel a pénzügyi felügyelet tisztégviselői mögött, cinkossággal vádolva őket.

Nicu Marcu, az ASF elnöke szerint sem a tavaly csődbe ment City Insurance, sem az Euroins, amelynek pénteken vonták vissza a működési engedélyét, nem volt „Hófehérke”, sokkal inkább „gonosz boszorkány” az ügyfelek számára.

Mindkét társaság számos visszaélést követett el: dömpingáron árulta a kgfb-t, hatalmas piaci részesedéshez jutott, de késve fizetett, vagy mondvacsinált okokra hivatkozva megtagadta a kártalanítást. Az ASF-elnök szerint, miután nem voltak hajlandók eleget tenni a szavatolótőke-követelménynek, helyreállítani fizetőképességüket, nem maradt más megoldás, mint a működési engedély bevonása.

Cristian Rosu, az ASF alelnöke rámutatott: a román biztosítási piac anomáliája, hogy a kgfb-piacnak mindössze nyolc-kilenc szereplője van, míg Nagy Britanniában 200, Olaszországban 178, Lengyelországban 35. Ez nagyon sérülékennyé teszi a rendszert. Másfelől mind a négy bebukott biztosító portfoliójában 80-90 százalékot tett ki a kgfb, amit fenntarthatatlanul alacsony áron értékesített.

Az ASF már korábban támadások kereszttüzébe került, amikor március elején – egyebek mellett a City Insurrance csődje miatt – a fél évvel korábbi szinthez viszonyítva 10-20 százalékkal magasabb kgfb-referenciaárakat tett közzé.

A hétfői parlamenti meghallgatásra érkező ASF-vezetőség ezért és a „piac megnyugtatása érdekében” azt javasolta a kormánynak, hogy fél évre fagyassza be a kgfb-árakat a jelenleginél mintegy 30 százalékkal kisebb tavaly márciusi szinten. Szerintük ez a kártalanítást nem veszélyezteti, mert a bebukott biztosítókkal szembeni kárigények rendezését a biztosítási garanciaalap (FGA) veszi át.

Euroins-botrány: lehetőségek a biztosítottak vagy a társaság balesetet szenvedett ügyfelei előtt

 

MTI • 2023. március 20., 17:46

https://kronikaonline.ro/belfold/euroins-csod-aur-tiltakozas-kozepette-kellett-magyarazatot-adnia-a-parlamentben-a-penzugyi-felugyeletnek

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: