//
most olvassa...
Politika

Az Energiaügyi Minisztérium nem hajlandó megmondani, mennyibe kerül a doicești-i mini atomerőmű projekt az adófizetőknek – HotNews

Az energiaügyi minisztérium nem hajlandó megmondani, hogy mennyi a becsült beruházási költsége az amerikai NuScale cég által fejlesztendő doicești-i mini-reaktor projektnek. A HotNews.ro-nak küldött válaszában az intézmény azzal érvel, hogy a költségeket “kereskedelmi és stratégiai okokra” hivatkozva tartják titokban.

A HotNews.ro megkérdezte az energiaügyi minisztériumot, hogy a Nuclearelectrica részvényeseként hozzáférhet-e az egyesült államokbeli NuScale által fejlesztendő doicești-i kisméretűreaktor-projekt megvalósíthatósági tanulmányában szereplő becsült beruházási költségekről szóló információkhoz. A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy a Nuclearelectrica titokban tartja a részvényesek előtt ezeket a költségeket, amelyek a megvalósíthatósági tanulmányban szerepelnek.

Az Energiaügyi Minisztérium azt válaszolta, hogy “stratégiai partner a kismoduláris reaktorok (SMR) projekt fejlesztésében, és rendelkezik információkkal a stratégiai beruházási projektekről”.

“Mindezek az elemzések, gazdasági számítások ebben a szakaszban becslések, mivel a megvalósíthatósági tanulmány véglegesítése előtt még nem fejeződött be minden lépés, és kereskedelmi és stratégiai okokból nem hozhatók nyilvánosságra, tekintettel az európai szinten fejlesztett technológiák között már most is fennálló versenyre” – közölte az energiaügyi minisztérium.

  • A Nuclearelectrica részvényeseinek április 17-i ülésükön kellett volna szavazniuk arról, hogy a NuScale projektet a megvalósíthatósági tanulmány alapján folytassák. Az Energiaügyi Minisztérium azonban többségi részvényesként tartózkodott a szavazáson, és a napirenden szereplő, a NuScale-projekthez kapcsolódó javaslatokat blokkolták.
  • A szavazástól való tartózkodással megakadályozták a projekt folytatását.
  • A Nuclearelectrica egyik átirata szerint a Nuclearelectrica hozzáférhet a megvalósíthatósági tanulmányhoz, kivéve a becsült beruházási költségekre vonatkozó információkat.

Az Energiaügyi Minisztérium nem tisztázta a szavazáson való tartózkodás okait

“Az Energiaügyi Minisztérium tartózkodása a közgyűlésen, ahogy azt nyilvánosan közöltük, azzal függ össze, hogy a projekt fejlesztési szakaszaihoz szükséges struktúrával és adatokkal kapcsolatos néhány kérdést el kell végezni, a pontokat egy későbbi közgyűlésen nyújtva be jóváhagyásra ” – közölte az Energiaügyi Minisztérium a HotNews.ro kérdésére, hogy a szavazástól való tartózkodás összefüggésben van-e ezen információk titkosságával.

Ezekkel a kijelentésekkel az Energiaügyi Minisztérium elkerüli az egyértelmű választ arra, hogy miért tartózkodtak a közgyűlési szavazáson, amely blokkolta a doicești-i minireaktor projektet.

Az Energiaügyi Minisztérium azt is közölte, hogy “jelenleg különböző tanulmányok és gazdasági elemzések folynak azzal a céllal, hogy olyan atomreaktort fejlesszenek ki, amely megfelel a legmagasabb nukleáris szabványoknak, összhangban az erre vonatkozó európai és nemzetközi előírásokkal”.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint “a román ipar bevonásával és az új műszaki területen szakértelemmel rendelkező emberi erőforrások fejlesztésével egy új technológia kifejlesztésének hosszú távú előnyeit is figyelembe veszik, először Romániában és Európában”.

Az amerikaiak szerint a szavazás júniusban vagy júliusban folytatódik

John Hopkins, a NuScale vezérigazgatója és elnöke egy múlt heti vállalati konferencián azt mondta, hogy a szavazást júniusra, júliusra halasztották. “Ma reggel megbeszélést folytattunk ügyfelünkkel, a RoPowerrel. Mint mondtam, két héttel ezelőtt Románia elnökével voltam, amikor meglátogattam a Doosan létesítményét (Dél-Koreában). Befejeztük a Flour Corporationnel való együttműködést a FEED 1. fázisra (a tervezési és mérnöki tanulmány első fázisa – a szerk.). Most lépünk be az LNTP-be vagy a korlátozott bejelentésbe a FEED 2. fázisának megkezdésére, ahol a NuScale a Flour Corporation alvállalkozója. Most lépünk be az LNTP-be vagy korlátozott bejelentésbe a FEED 2. fázis megkezdésére, amelyben a NuScale a Flour Corporation alvállalkozója.

A RoPower részvényesei április 17-én szavaztak, de valamilyen okból, amit nem ismerünk, az időpontot júniusra, júliusra halasztották. Csak annyit mondtak nekünk, hogy ennek semmi köze a NuScale technológiájához vagy a vállalkozókhoz. Mivel ez egy politikai döntés volt, egy választási évben, elhalasztották az időpontot. Ez nem pénzügyi kérdés. Csak annyit tudunk, hogy a szavazást júniusra, júliusra halasztották. Nagyjából ennyit mondtak nekünk” – mondta John Hopkins.

A Nuclearelectrica pedig azt írja a 2024-es első negyedévi jelentésében, hogy “a projekt és a szerződések a fejlesztési stratégiákkal összhangban a következő közgyűléseken újra napirendre kerülnek”.

Milyen döntéseket blokkolt az Energiaügyi Minisztérium

A maga az Energiaügyi Minisztérium által blokkolt javaslatok a projekt folytatására, egy koreai alappal való partnerség megkötésére és a projekttársaságnak nyújtott hitelre vonatkoztak.

Az egyik olyan pont, amely nem kapta meg a szükséges szavazatokat, a “Kis moduláris reaktorok (SMR) projekt folytatásáról szóló határozat jóváhagyása a megvalósíthatósági tanulmány előzetes dokumentációja alapján” volt.

Egy másik napirendi pont “Az SNN, a NOVA POWER and GAS SRL és a DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND között az SNN és a projektpartnerek között megtárgyalt formában megkötendő háromoldalú részvényesi/befektetői megállapodás (SHA) jóváhagyása a romániai Doicești-ben található SMR projekt fejlesztésére” volt.

Van még egy pont “Az SNN képviselőjének megbízása a RoPower Nuclear S.A. részvényeseinek közgyűlésén, hogy az SNN részvényese nevében és javára szavazzon a RoPower Nuclear S.A. részvényesi struktúrájának módosítására, a részvénytőke-emelés jóváhagyására, beleértve a RoPower Nuclear S.A. felülvizsgált alapszabályának aláírását (a fent említett SHA alapján) és a tranzakció végrehajtásához szükséges egyéb formalitásokat”.

Egy másik, jóvá nem hagyott napirendi pont a “FEED 2. fázisú offshore szerződés megkötésének jóváhagyása” volt.

Az utolsó napirendi pont, amely nem kapta meg a szükséges szavazatokat, a következő volt: “Az SNN által a 2023.08.16-i 1. sz. fő hitelmegállapodás alapján nyújtott kölcsön felső határának 243 000 000 USD összegre történő emelésének jóváhagyása, valamint az 1. sz. fő hitelmegállapodás 2. sz. kiegészítő okiratának megkötése”. kelt, 2023.08.16-i keltezéssel, azzal a megjegyzéssel, hogy e hitelhez a Ro Power Nuclear S.A. csak olyan mértékben fér hozzá, amennyiben a projekt finanszírozása nem biztosítható más forrásból (az RPN részvényesi szerkezetének módosításával létrehozott alaptőke, bankhitelek/hitelek vagy egyéb finanszírozási források), és mindenesetre csak az ilyen egyéb finanszírozási források azonosításáig”.

A NuScale-projekt körüli viták

Az amerikai NuScale fejlesztő cég tavaly ősszel hatalmas kudarcot szenvedett el, amikor az első minireaktorok kifejlesztésére irányuló idahói (USA) projektjét törölték azzal az indokkal, hogy az túl drága volt, messze meghaladta a várakozásokat. Most, az amerikai projekt kudarca után Románia a következő ország a NuScale listáján, ahol megépíthetné ezeket az SMR-eket.

Mindezek fényében a NuScale bejelentette 2023-as mérlegét, amely a 2022-eshez képest 27%-kal nagyobb veszteséget mutat. Az előző évben is veszteséges volt, 141,6 millió dollárral.

A NuScale szerint költséghatékonysági politikája 50-60 millió dolláros éves megtakarítást eredményez majd.

A Nyugat egyetlen akkreditált projektje, amely kis moduláris reaktorok építésére irányul, elhalt – jelentette decemberben a The Telegraph című brit lap az idahói kudarcra hivatkozva. A koncepció papíron remekül nézett ki, de a megvalósítással kapcsolatban komoly kérdések merültek fel – tette hozzá a Telegraph.

Az eredeti tervek szerint az Egyesült Államok után Románia fejlesztette volna ki ezeket a kisméretű reaktorokat, de mostanra Románia lett a NuScale fő megrendelője.

“Az idahói Carbon Free Power Project (CFPP) lesz a NuScale Power első SMR-erőműve (…) A CFPP projekthez, amely fejlettebb, mint a romániai SMR-projekt, a NuScale már leadta a Doosan Enerbilitynek a hosszú élettartamú anyagok megrendelését, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy megkezdhessük az első NuScale Power modulok gyártását” – válaszolta a NuScale szeptemberben a HotNews.ro kérdéseire.

Néhány héttel később, november 8-án a NuScale bejelentette, hogy az úttörő kis moduláris reaktor (SMR) projektjét az Egyesült Államokban 53%-os költségnövekedésre hivatkozva leállították. Emellett a NuScale Power egy sor olyan váddal is szembesült, amelyek szerint egy vitatott, mintegy 37 milliárd dollárra becsült szerződést kötött egy “hamis megrendelővel”, a Standard Powerrel.

Claudia Pîrvoiu

2024. május 14., 13:56

https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-27131844-ministerul-energiei-despre-secretizarea-costurilor-privind-mini-reactoarele-doicesti-calculele-economice-nu-pot-facute-publice-din-ratiuni-comerciale-strategice.htm

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK