//
most olvassa...
Politika

20 évre nyúló befektetés. Megkezdődik Románia első 1989 utáni katonai kifutópályájának építése VIDEÓ – Adevărul

Megkezdődtek a munkálatok a Mihail Kogălniceanu légibázis új kifutópályáján, amely az első katonai kifutópálya lesz Romániában 1989 után.

Kedden hivatalosan is megkezdődött az új kifutópálya építése a Mihail Kogălniceanu-i 57. Constantin Cantacuzino repülőszázados Légibázison.

Az ünnepségen részt vett Angel Tîlvăr honvédelmi miniszter és Dragoș Dumitru Iacob altábornagy, a honvéd vezérkari főnök helyettese, Leonard-Gabriel Baraboi vezérőrnagy, a román légierő vezérkari főnöke, valamint Cristian Apostol dandártábornok, a területek és infrastruktúrák igazgatóságának vezetője.

Tîlvăr miniszter hangsúlyozta, hogy a 2017-től kezdve folyamatosan a GDP 2%-át kitevő (valójában ez csak a tervekben volt itt, valójában 2017 kivételével egyetlen évben sem sikerült ennyit elkölteni a védelemre[1]! – ERS), idén 2,5%-ra emelt állandó védelmi költségvetési előirányzat kezd konkrét eredményeket felmutatni, ami bizonyítja a román hadsereg által a technológia, a harci eszközök és az infrastruktúra korszerűsítésére vállalt kötelezettségek realitását.

“Ezek a beruházások jelentősen javítani fogják a román és a szövetséges légierő műveleti és kiképzési képességeit, amelyek itt kapnak majd helyet, de jelentősen hozzájárulnak a helyi közösségek – a lakóhely, Mihail Kogălniceanu település, de a környék többi közigazgatási-területi egysége is – gazdasági fejlődéséhez is, új munkahelyek teremtésével és az egész Konstanca (Constanța) megye számára fontos beruházások vonzásával” – mondta Tîlvăr miniszter.

A román légierő vezetője, Baraboi vezérőrnagy elmondta, hogy az 57. légi bázis bővítésének projektje az első katonai képességet, ugyanakkor a repülőtéri infrastruktúra első teljes és komplex elemét eredményezi, amelyet Románia 1990 után épített.

“Az 57. légi bázis bővítése fontos lépés Románia azon erőfeszítéseiben, hogy alkalmazkodjon a jelenlegi és jövőbeli biztonsági környezet új realitásaihoz, és nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy megerősödjön a stabilitás pillérének szerepe, amelyet országunk a Fekete-tenger térségében vállalt” – mondta Baraboi vezérőrnagy.

A Mihail Kogălniceanu-i 57. Constantin Cantacuzino repülő százados Légibázis korszerűsítésére és bővítésére irányuló teljes beruházási projekt összértéke áfa nélkül mintegy 12,173 milliárd lej, és a tervek szerint a 2021-es jóváhagyástól számítva mintegy 240 hónap alatt fejeződik be. A bázis területe végül mintegy 2800 hektár lesz.

Ştefan Borcea

2024. június 11., 18:16

ERS-kommentár: A fenti hírt elsősorban azért tartjuk érdekesnek, mert a szövegből az derül ki, mintha a bázis fejlesztése román költségvetési forrásokból történne. Önmagában ebben nem lenne semmi különleges, csakhogy idén márciusának közepén a nyugati „progresszív” médiában elsősorban (!), de részben a hasonló irányultságú román és a „bezzegromániázó” magyar kiadványokban is „nagyon ment” az a hír, hogy Kogălniceanun a „NATO legfontosabb európai bázisa” jön létre egy 2,5 milliárd eurós beruházás keretében, mellyel még a rammsteini bázist is lekörözik majd[2] (csak zárójelben említjük meg, hogy ez a megadott paraméterek alapján csak akkor lenne igaz, ha a németországi bázis(oka)t felszámolnák, vagy legalábbis jelentősen visszafejlesztenék!). Sőt, az is elhangzott, hogy mindez 5 (öt!) év alatt valósul meg[3]! A fenti hír viszont már 20 éves beruházásról szól! És van még egy kis gond! 2022-ben, azaz alig két évvel ezelőtt még arról volt szó, hogy az új kifutót, 10.000 fő befogadására alkalmas létesítményeket és egyéb kiegészítő épületet magába foglaló bázisfejlesztés, melyet szintén 20 évre terveztek, csak 300 millióba került volna[4]! Ez meglehetősen nagy különbség ahhoz, hogy egyszerűen a két év alatti inflációval magyarázható lenne!

[1] https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/nato-romania-da-bani-la-armata-doar-pe-hartie-2349744.html

[2] https://www.euronews.ro/articole/cea-mai-mare-baza-nato-din-europa-in-constructie-noua-baza-de-la-mihail-kogalnice

[3] https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2024/03/romania-megkezdte-europa-legnagyobb-nato-katonai-bazisanak-epiteset

[4] https://www.euronews.ro/articole/baza-militara-de-la-mihail-kogalniceanu-se-extinde-ce-presupune-modernizarea

https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/o-investitie-intinsa-pe-20-de-ani-incepe-2367850.html

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK