//
most olvassa...
Politika

A Nuclearelectrica 841 millió lejt akar adni egy nulla forgalmú cégnek – HotNews

A Nuclearelectrica 841 millió lejes kölcsönt akar adni annak a cégnek, amelyben egyedüli részvényes, az EnergoNuclear SA-nak. A pénzt a csernavodai (Cernavodă) 3-as és 4-es reaktorok projektjére szánják, amely legalább 15 éve áll.

A csernavodai 1. blokk. Fotó: Nuclearelectrica

 

Az információ a július 18-án tartandó közgyűlésről szóló hirdetményben szerepel. A Nuclearelectrica egy energiatermelő vállalat, amelyben az Energiaügyi Minisztérium a többségi tulajdonos.

Nem ez az első eset, hogy a Nuclearelectrica nagy összegeket próbál adni egy olyan vállalatnak, amelyben részvényes. Áprilisban is megpróbált 242 millió dollárt kölcsönadni. Akkor a pénzt a RoPower Nuclear SA-nak szánták. Ez az a vállalat, amely a doicești-i minireaktorokat üzemelteti. Akkor a Nuclearelectrica nem járt sikerrel, mert a részvényesek ellenszegültek. A fő részvényesnek számító Energiaügyi Minisztérium forrásai a HotNews.ro-nak azt mondták, hogy a hitel nem volt jogilag indokolt.

Az új hitel ügyében a vállalat igazgatótanácsa július 18-ra hívta össze a részvényeseket. A csütörtökön közzétett napirendi pontok egyike a csernavodai 3-as és 4-es erőművekre vonatkozó beruházási határozat jóváhagyása.

Mit jelent ez a beruházási döntés? A hirdetmény szerint a beruházási határozat a projekt előkészítő munkálatainak költségvetését finanszírozza, maximum 841 millió lej értékben.

A pályázati kiírás egy másik pontjában az EnergoNuclear S.A. “részvényekre átváltható kölcsönt kap, maximum 841 millió lej erejéig”. A pénz az EnergoNuclear, egy olyan cég finanszírozására szolgál, amelyben a Nuclearelectrica az egyedüli részvényes.

Az EnergoNuclear 15 éves és nulla forgalommal rendelkezik.

Az EnergoNuclear egy 2009-ben alapított cég, amely a csernavodai 3. és 4. reaktor projektet kezeli. A projekt még nem valósult meg. Egy sor eredménytelen megállapodástól eltekintve az egyetlen konkrét dolog, amit eddig tettek, az az EnergoNuclear alkalmazottainak fizetése.

A Termene.ro szerint a vállalatnak tavaly 35 alkalmazottja volt. A forgalom 2009 óta nulla.

Az energiastratégia tervezete szerint a 3-as és 4-es reaktorok megépítésének új határideje 2035. A kormány 2022 decemberében azt állította, hogy a csernavodai 3-as blokk 2030 végén kezdi meg működését, egy évvel később pedig a 4-es blokk. A költségeket két évvel ezelőtt több mint 7 milliárd euróra becsülték.

Mindegyik reaktor 700 MW teljesítményű lenne, ugyanannyi, mint a már működő 1-es és 2-es blokk.

Hogyan próbált a Nuclearelectrica kölcsönt adni egy másik projektcégnek?

Április 17-én, a közgyűlésen az Energiaügyi Minisztérium megakadályozta az amerikai Nuscale cég projektjét a doicești-i minireaktorok megépítésére. Az Energiaügyi Minisztérium a Nuclearelectrica többségi részvényese.

Az egyik napirendi pont a Nuclearelectrica és a Nova Power & Gas magáncég egyenlő arányban tulajdonában lévő RoPower Nuclear SA projektcég által kért hitel jóváhagyása volt. A hitel összege 243 millió dollár volt.

Energiaügyi minisztériumi források a HotNewsnak elmondták, hogy a hitel nem kapta meg a Nuclearelectrica pénzügyi osztályának jóváhagyását. Ennek oka az volt, hogy nem volt kellően indokolt. Március végén ugyanis Dan Niculaie Faranga lemondott a vállalat pénzügyi igazgatói tisztségéről.

A RoPower akkor a HotNews.ro megkeresésére azt válaszolta, hogy minden pénzügyi támogatás a projekt fejlesztését szolgálta, és megfelelt a törvényi előírásoknak.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK