//
most olvassa...
Politika

Opus 212 – Iohannis fontolgatja, hogy a Moldovai Köztársaság elnöke lesz. Ezután következne a Romániával való egyesülés. Bombasztikus forgatókönyv, de hihető – Strict Secret

A Strict Secret több moldovai olvasója, akik részt vettek egy témával kapcsolatos fókuszcsoportban, megerősítették azt a munkahipotézist, amelyet Cozmin Gușă indított el a Gold FM tegnapi, velem közös műsorában, nevezetesen, hogy “valaki” diszkréten teszteli Moldovában Klaus Iohannis elnökké válásának lehetőségét, hogy felmérje potenciális vonzerejét a moldovai választók körében.

Ez a megdöbbentő információ annak a ma reggel megjelent hírnek az összefüggésében hangzik el, hogy a román elnök visszalép a NATO-versenyből, amelybe csak azért szállt be, hogy nyomást gyakoroljon a világ szentjánosbogaraira (Traian Băsescu némileg pornóba hajló kifejezése a nagy- és nagyobbacska hatalmakra), hogy mandátumának lejárta után erőből tárgyaljon más későbbi pozíciókról, beleértve az Európa Tanács elnökségét vagy az európai védelmi biztosi posztot, amely Ursula von der Leyen Európai Bizottság élén történő újbóli megerősítése után jönne létre.

Senki sem számított erre a bombameglepetésre, és anélkül, hogy politikai Nostradamusnak mondanám magam, szeretném megrajzolni ennek a forgatókönyvnek a “taktikai mezőjét”, ahogyan megvalósíthatónak látom. Erre jogosít fel az a tegnapi információ, miszerint a cotroceni-i választásokat decemberre tolnák vissza, ami tökéletesen illeszkedne a moldovai választási naptárba.

Az első akadály Iohannis számára az állampolgárság lenne, de nem hiszem, hogy ez gondot jelentene, mivel nagyon gyorsan megszerezhető. A moldovai választásokra 2024. október 20-án kerülne sor, az uniós tagságról szóló népszavazással egy időben.

Ha úgy döntene, hogy indul, és amennyiben győzne, Iohannis egy olyan ország elnöke lenne, amely az uniós integráció utolsó lépését, a csatlakozási népszavazást is megtette, így Ursula von der Leyen támogatásával az integráció egy-kettő megvalósulhatna.

Ezzel párhuzamosan a román választási naptár is haladna a maga útján, így 2024 decemberében Romániának új elnöke lenne. Az amerikaiak és Brüsszel terve az, hogy ez az elnök Nicolae Ciucă legyen.

Közvetlenül a két elnök megerősítése után Ciucă javasolná Moldovának a Romániával való egyesülést, ami egy ideig eltartana, majd Ciucă visszalépne, és átadná az elnöki posztot Klaus Iohannisnak, aki az egyesült Románia elnöke lenne.

Ez a dolog az alkotmánnyal és azzal a ténnyel, hogy Románia elnöke csak két ciklusra szólhat, olyan apró akadályok, amelyet könnyű figyelmen kívül hagyni, ha a világ nagy szentjánosbogarai már beleegyezésüket adták.

A tévékben kirobbanó vitákat követően az a gondolat fog kialakulni, hogy Iohannis új mandátuma teljesen legitim, mert egy új országról beszélünk, és nem lesz olyan parlamenti képviselő, aki a Moldovával való egyesülés gondolata ellen szavazna, kivéve a şoşoacás vagy aurista balekokat.

Így érthetjük meg jobban Anca Dragu SIE-tiszt (Külföldi Hírszerző Szolgálat) “kirendelését” a Moldovai Köztársaság Nemzeti Bankjának élére, valamint azt, hogy csapatát kiegészítette Cristian Danileț volt román bíró.

Ez valószínűleg egy tartaléklehetőség Iohannis számára arra az esetre, ha nem kapja meg a kívánt posztokat Brüsszeltől, de egyben annak a jele is, hogy a román elnök semmilyen körülmények között nem mond le arról, hogy a hatalomban maradjon.

U.i.: Igen, Maia lemond egy magasabb érdekért: hogy Iohannis mellett ő legyen az Egyesült Románia miniszterelnöke.

Liviu Alexa

2024. június 14.

ERS-kommentár: Bár a szerzővel és a szintén megnevezett Cozmin Guşával kapcsolatosan is vannak jelentős hitelességi gondok, úgy ítéltük meg, hogy a román közéletben terjengő „forgatókönyvek” ábrázolására alkalmas a fenti anyag!

https://www.strictsecret.com/p/opus-212-iohannis-ia-in-calcul-sa

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK