//
most olvassa...
Befektetések, Gazdaság, Pártok, Pénzügyek, Politika, Választások

Tăriceanu újra Antonescut támadja: „A PNL vezetőjétől egy Romániának szóló gazdasági tervet vártam volna” – Adevărul

adevarulCălin Popescu Tăriceanu volt kormányfő csütörtökön kijelentette, a PNL elnökétől egy Romániának szóló gazdasági terv bemutatását várta, tekintettel arra, hogy a mostani kampány kevesebb mint két héten belül véget ér, megjegyezve, hogy a liberális választók kormányzati megoldásokat várnak a PNL-től.

Calin Popescu Tariceanunak és Crin Antonescunak eltérő elképzelésük van a PNL jövőjéről (Fotó: Adevarul)

Calin Popescu Tariceanunak és Crin Antonescunak eltérő elképzelésük van a PNL jövőjéről (Fotó: Adevarul)

Tăriceanu egy Román Akadémiai Társaság (SAR) és a Friedrich Ebert Alapítvány által szervezett vitán kijelentette, hiányzott egy Romániára vonatkozó liberális gazdasági terv bemutatása, úgy értékelve, hiba volt, hogy a PNL elnöke nem mutatott be egy gazdasági tervet.

A volt kormányfő kifejezte csalódottságát amiatt, hogy ez a javaslat nem érkezett a PNL elnöke részéről. Ezzel szemben Tăriceanu ismertette a saját elképzelését azokról a „létfontosságú lépések”-ről, melyeket a következő kormánynak meg kell majd tennie, melyet egy öt pontból álló „gazdaságélénkítő terv”-nek nevezett.

„Ezeknek a javaslatoknak vitát kell gerjeszteniük az elsődlegességekről. Ezek rövid távon hatást kiváltó lépések, olyan lépésekből álló csomagra van szükség, melyek sokkot okoznak a gazdaságban, melyek provokálják a gazdaságot és melyek végül a gazdasági hanyatlás megállításához vezetnek”, érvelt Tăriceanu.

Az általa felsorolt lépések között van az „adócsalással szembeni nulla tolerancia”, illetve „igazi hadüzenet a korrupció és az adócsalás ellen”, ami a minimális büntetések növelését generálja majd.

Ezen kívül Tăriceanu beszélt egy tervről Románia újraiparosítására, melynek „európai és nemzetközi szinten versenyképesnek kell lennie”, „ipari pólusok létrejöttének bátorításával a termelési ágazatokban”, amire az államnak a GDP 0,5 százalékát kell évente fordítania.

„Az adófegyelem bevezetésének szükségessége. Romániának nagy gondja van a költségekkel kapcsolatos fegyelemmel központi szinten és helyi szinten is, helyi szinten ez tragikus”, mondta Tăriceanu megemlítve, hogy a helyi hatóságoknak nagy autonómiafokuk van. Azt magyarázta, hogy ez a lépés éppenséggel megkönnyíti majd Románia számára a külföldi piacokról való hitelfelvételt.

„Az államadósság ne lépje túl a GDP 40 százalékát, mely szintet akár alkotmányos normává is lehet tenni”, mondta még a volt kormányfő.

Ezen kívül azon adók és járulékok csökkentése mellett is érvelt, melyek közvetlenül kihatnak a fogyasztásra, a munkahely-teremtésre és a befektetésekre. Tăriceanu támogatta a 19 százalékos ÁFÁ-hoz való visszatérést és kihangsúlyozta, nem híve az USL által támogatott differenciált ÁFÁ-nak, de támogat „egy nullás adót az újra befektetett nyereségre”.

A volt kormányfő elmondta még, hogy támogatja a bányajáradékok megemelését, melyek Romániában jóval kisebbek, mint az EU többi államában.

Romulus Georgescu

adevarul.ro, 2012. november 29., 12:48

Tăriceanu îl atacă, din nou, pe Antonescu: „Aşteptam de la liderul PNL un plan economic pentru România“

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK