//
most olvassa...
Elnökválasztás, Pártok, Politika, Választások

Vasile Dâncu: 14 tanács a választás elvesztésére. Hogyan „tartja be” azokat Ponta és Johannis – Adevărul

adevarulA szociológus Vasile Dâncu felsorolt 14 hibát, melyet az elnökjelöltek elkövethetnek, hogy a második fordulóban elveszítsék a választást. Az Adevărul összevetette a szociológus tanácsait a két elnökjelölt, Vasile Ponta és Klaus Johannis politikai lépéseivel.

(adevarul.ro/picture-alliace – dpa – AP Photo – Andreea Alexandru)

Vasile Dâncu szociológus, az IRES közvélemény-kutató intézet igazgatója rögtön az elnökválasztás első fordulója után közzétett a blogján egy sokatmondó című bejegyzést: „Kedves jelölt (Néhány biztos recept a választás elvesztésére)”. „Az elnökválasztás II. fordulójára megváltozik a politikai színtér. Még mindig fontosak a jelöltek mögött álló pártok, de másodlagossá válnak, a jelölt többé nem bújhat a nehézpáncélzatba öltözött aktivisták mögé. Azt szoktuk mondani, hogy a mérkőzés 0-0-ról indul, de ez csak egy sportmetafora, a potenciálkülönbség megmarad. Általában egy egy az egy ellen játékról van szó, amelyben az ideológiákon, vagy más politikai kritériumokon túlmenően a jó tulajdonságok, vagy a hibák számítanak”, mondja az elemzés bevezetőjében Dâncu. Aztán a szociológus közöl egy 14 pontból álló elemzést, mely egy kis választási útmutató kíván lenni a második fordulóba került két jelölt számára. Ezt a „receptet” alkalmaztuk a két döntős, Victor Ponta és Klaus Johannis tetteire.

  1. tanács: „A félős jelöltnek nagy esélye van elveszteni a választást. A félelem jelentős hibákhoz vezet: távolmaradás az összecsapásokról, hirtelen, nem kiszámított gesztusok végrehajtásának csábítása, természetellenes, vagy hiteltelen szövetségek kergetése, taszító demagógia a diskurzusban”. Most csak az „összecsapások elmaradására” és a „demagógiára” fogunk összpontosítani, mert a többi téma a többi pontnál részletesebben megtalálható. A választási kampányban nem volt semmilyen vita az első két jelölt, még az első öt között sem. „Popcornt fogok enni és nézem majd a vitákat”, mondta a kampány megkezdődése előtt Victor Ponta. Most, a második forduló előtt nem kevesebb, mint négy vitára hívta ki Johannist, de ő maga határozta meg a vitatémákat. A „német” elutasította és ellenajánlatot tett: a temesvári Nyugati Tudományegyetemen találkozna Pontaval, főleg úgy, hogy idén lesz a forradalom 25. évfordulója. Ponta elutasította, elsősorban azért, mert Mircea Geoanăt, szintén a kampányban, alaposan kifütyölték a Bega-parti városban.
  2. tanács: „A vereség másik receptje az első fordulóban felhalmozott tőke elhanyagolása, örökre szóló támogatottságnak tekintve azt. A jelölt általában gyorsan megfeledkezik (az első fordulós szavazókról – a szerz.), mert azonnal mindenki jelöltje akar lenni”. Ezt a hibát már az első forduló estéjén láthattuk. Victor Ponta azonnal előállt és azt mondta, hogy „minden román, tehát Traian Băsescu elnöke is” akar lenni.

    (adevarul.ro)

  3. tanács: „A mohó jelölt is elveszítheti a választást, aki igyekszik mindent megszerezni, mindent összeszedni, amit lehet, nem számolva pontosan a következményekkel. Mindenkivel szövetségeket köt, nem figyelve az összeférhetetlenségekre”. Vasile Dâncu (jobbra) mintha Victor Ponta gondolataiban olvasna és ugyanakkor úgy tűnik, hogy Ponta nem olvassa Dâncu blogját. Győzelmi esélyeinek maximalizálása érdekében a PSD jelöltje azonnal szövetséget kötött Corneliu Vadim Tudorral, aki a sovén és antiszemita diskurzusairól ismert. Ezen kívül Ponta magával Dan Diaconescuval tárgyal partnerségről, akiről az Oltchimnél kialakult katasztrofális helyzet után azt mondta: „Idejött valaki a 9. Kórházból (bukaresti bolondokháza – E-RS) és a kezünkre ütött”.
  4. tanács: „A vesztés egyik receptje, ha csak azt követed, amit az újságírók írnak és nem készítesz saját, tanulmányokon, adatokon alapuló elemzéseket”. A két jelölt viszonyulása a sajtóhoz a választási kampány során egyetlen stratégiát követett: csak a házitévéikben jelentek meg.
  5. tanács: „A vesztés egyik receptje, ha az elérhető szavazatok számtani összeadásával kötsz szövetségeket, azt képzelve, hogy a volt ellenfeleid tálcán hozzák majd a választóikat”. Ez teljesen különbözőképpen alkalmazható a két jelöltre. Ponta sietett összeszedni a Vadim Tudor és Dan Diaconescu által elért százalékokat, míg Johannis elutasította a tárgyalást a politikai vezetőkkel, azt mondva, hogy „közvetlenül” akarja megkapni a románok szavazatát.
  6. tanács: „A szövetségek kialakításának stílusával is elveszítheted a választást. Az új szövetségesek nem képesek nyájként hozzád hozni a választókat”. Erre a pontra a választ megtaláljuk Vadim Tudor Facebook-oldalán, akit a saját hívei szidtak a Pontaval kötött szövetség után.
  7. tanács: „Gondjaid lehetne, ha nem gondolsz azokra a szavazókra, akik megjelennek a második fordulóban, de nem vettek részt az elsőn. Ez azt jelenti, hogy különleges kommunikáció kell az első fordulótól távol maradókkal. Új, az új választói rétegekre jellemző kérdésköröket kell felvetned”. Egyelőre nem látunk új üzeneteket, hanem csak egy fokozódó nyilatkozatháborút.
  8. tanács: „Veszíthetsz, ha nem teszed fel magadban a kérdést, hogy milyen okok miatt nem szavaztak rád az I. fordulóban az ellenfelekre voksolók, vagy akik nem vettek részt”. Úgy tűnik, jelöltjeink nem vesztegetik idejüket kérdésekkel, sokkal inkább a versenyből kiesett jelöltek szavazóinak begyűjtése foglalkoztatja őket.
  9. tanács: „Súlyos hibát lehet elkövetni, ha úgy érzed, hogy csak a negatív kampány tud előnyt biztosítani az ellenfeleddel szemben”. A két döntős teljesen eltérő szemszögből közelítette meg a kampányt. Ponta közvetlenül, vagy a kampánycsapatán keresztül olyan üzenetekkel bombázta a választókat, melyek sokszor átlépték a jó ízlés határát: „Johannis – hat ház”, „Johannes tökéletlen jelölt, mert nincsenek gyermekei”; „Johannis el akarja adni Erdélyt”. A másik oldalon Johannis pozitív kampányt folytatott, csak a támadásokra válaszolt, de nem támadott vissza.
  10. tanács: „Akkor is elveszítheted a választást, ha személyesen és közvetlenül folyamatosan a médiát és az ellenfél támadásait figyeled”. Ebben a kampányban Victor Ponta volt az, aki támadásokhoz folyamodott, néha feleslegesen, Johannis pedig nem válaszolt neki minden alkalommal.
  11. tanács: „Ne feledd, hogy a román valóság nem az, ami a Facebook-on, a közösségi médiában látszik. Tudom, lenyűgöző több millió tetsziket látni, de ezek passzív internetezőktől érkeznek, akik offline nem vesznek részt vitákban és a politikában. Csak 2 százalék viselkedik folyamatosan üzenetkisugárzóként, a többi virtuális zöldség”. Ennek legjobb bizonyítéka Monica Macovei esete, aki rendkívül népszerű volt a Facebook-on, de aki a választáson még 5 százalékot sem ért el.
  12. tanács: „Elveszítheted a választást, ha nem a saját mesédet mondod, melyben te vagy a főszereplő. Ha nem tudsz elmondani egy mesét a saját álmodról, vagy a saját feltörekvésedről, akkor a pártgépezet nehezen tud elnököt faragni belőled”. Mindkét jelöltnek az az érzése, hogy mindent elmondott az életéről, amit el kellett mondani. Ponta a családjával büszkélkedett, Johannis a tanári mesterségével. Ponta azzal dicsekedett, hogy a saját kezébe vette az életét és Párizsba ment, Johannis ellenkezőleg azzal, hogy itthon maradt, amikor a teljes rokonsága Németországba ment.
  13. tanács: „Tanulj meg teljes szívedből «köszönöm»-öt mondani mindenkinek, még azoknak is, akik nem érdemlik meg”. Ezzel kapcsolatosan mindkét jelölt egyformán áll: szinte minden kontextusban «köszönöm»-öt mondanak.
  14. tanács: „Végül szimpátia-, vagy hírnévtranszfer érdekében párost, hármast, vagy ötöst alkothatsz bárkivel, akiket a tanácsadók javasolnak. De a tanácsadók szavain túlmenően tudnod kell, hogy a románok egy vezetőt szavaznak meg, nem kettőt egyszerre és hármat sem”. Victor Ponta nem az „el lider maximo” szerepben tetszeleg, hanem legalább három jövendőbeli kormányfővel kéz a kézben vonulgat: Călin Popescu Tăriceanuval, George Maiorral és Florin Georgescuval. Johannis is kiválasztotta Cătălin Predoiut kormányfőnek, de a volt igazságügy-miniszter nem jelenik meg az első vonalakban, hanem a háttérben marad, hagyva, hogy a teljes figyelem Johannisra irányuljon.

Ez Dâncu listája, egyfajta 14 parancsolat. Végül a szociológus azt tanácsolja a jelölteknek, hogy „legyenek emberek”. „Egyes estéken, amikor fáradt vagy, menj el a kampányszékházakba és vigyél néhány doboz pizzát és néhány palack sört az érted robotoló fiataloknak”, fejezi be írását Dâncu.

Kicsoda Vasile Dâncu

Vasile Dâncu szakmáját tekintve szociológus, az IRES intézet igazgatója, melynek exit-poll-jai szinte tizedesnyi pontossággal mutatták ki az elnökválasztás első fordulójának az eredményeit. De Dâncu ugyanennyire politikusként is ismert. Adrian Năstase szorgalmazásra Vasile Dâncu 2001-ben belép a PSD-be és köztájékoztatási miniszter, majd szenátor lesz. Ioan Rus-szal és Vasile Puşcaş-sal együtt létrehozta a PSD azóta híressé vált „kolozsvári csoport”-ot, mely ellenezte Ion Iliescu visszatérését a PSD élére.

Sebastian Zachmann

adevarul.ro, 2014. november 6., 21:37

Vasile Dâncu: 14 sfaturi ca să pierzi alegerile. Cum le „respectă” Ponta şi Iohannis

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK