//
most olvassa...
Cotroceni, Külpolitika, NATO/fegyveres ügyek, Politika, Titkosszolgálatok

Kik tudhattak a román hivatalosságok közül a CIA bukaresti börtönéről – Evenimentul zilei

evzIon Iliescu volt elnök a Der Spiegel-nek adott egyik interjújában azt mondja, hogy a 2002–2003-as időszakban ő adta „elvi” beleegyezését az AEÁ egyik, egy CIA-központ romániai létrehozására vonatkozó kérésére, de nem tudta, hogy ezt fogva tartási egységként fogják használni. Ahogy azt Dan Andronic újságíró is állítja, a román és az amerikai hírszerző szolgálatok műveletét még a Legfelsőbb Védelmi Tanáccsal (CSAT) sem ismertetik. Ez a hírszerző szolgálatok felelős vezetői és Románia elnöke közötti beszélgetés/elemzés eredménye. Egy ilyenfajta tervet az államfő személyesen engedélyez.

(evz.ro)

 

Az elnöki hivatal volt vezetője és az elnök nemzetbiztonságért felelős részlegének volt főnöke, Ioan Talpeş, szintén a Der Spiegel-nek megerősítette Ion Iliescu állításait a CIA-nak szánt létesítményről, azt magyarázva, hogy felajánlottak egy székházat Bukaresten, melyet 2003 és 2006 között használtak és hogy a román hatóságok nem tudták, milyen tevékenységet végeznek ott az amerikaiak. Ez a székház jelenleg már nem létezik. Talpeş ugyanakkor azt is megerősítette, Ion Iliescu „szabad kezet” adott neki a CIA-nak szánt székház megtalálása ügyében.

2003 és 2006 között, amikor Talpeş szerint, hazánkban létezett egy CIA-székház, Romániának két államfője – Ion Iliescu és Traian Băsescu –, két-két SRI- (Román Hírszerző Szolgálat) és SIE-igazgatója (Külügyi Hírszerző Szolgálat) volt.

Ennek megfelelően, Alexandru Radu Timofte a 2001 és 2006 közötti időszakban volt a SRI vezetője. Az utóbbi év júliusa és októbere közötti időszakban Florian Coldea volt az ideiglenes vezető, majd 2006 októberétől George Maiort nevezték ki a SRI élére.

Ugyanakkor a 2002 és 2005 közötti időszakban Gioni Popescuként is ismert Ion Theodor Popescu volt a SRI-igazgató helyettese. Ion Theodor Popescu dandártábornokot 2001. november 20-án nevezték ki, államtitkári rangban, a SRI-igazgató helyettesének. E tisztség betöltése alatt 2002. december 1-én altábornaggyá (3 csillag), majd 2004. március 26-án vezérezredessé (4 csillag) léptették elő.

Florian Coldeát 2005 júliusában léptették elő alezredessé és nevezték ki Románia elnökének rendeletével a Román Hírszerző Szolgálat igazgatójának első helyettesévé (és az igazgató törvényes helyettesítőjévé), államtitkári rangban.

Ami a Külügyi Hírszerző Szolgálatot illeti, a kérdéses időszakban a következők vezették: Gheorghe Fulga (2001–2006), majd 2006 októberéig Silviu Predoiu biztosította az ideiglenes vezetést, egészen Claudiu Săftoiu igazgató kinevezéséig.

Romániában 2005 decemberében parlamenti vizsgálat folyt erről az ügyről, miután napvilágra kerültek az első információk, melyek szerint a román légtéren olyan CIA-repülők haladtak át, melyek foglyokat szállítottak és Romániában létrehozott különleges központokban kínozták meg őket. Ez a vizsgálat azt állapította meg, hogy Románia területén nem voltak CIA-börtönök.

Az amerikai Szenátus 2014. december 9-én mutatta be a CIA által alkalmazott kihallgatási technikákra vonatkozó jelentés nyilvános változatát. A dokumentum szerint, az AEÁ Központi Hírszerző Ügynöksége „brutális”, néha „nem hatékony” módszereket használt a terrorizmussal gyanúsított személyek kihallgatására, a megszerzett információkkal kapcsolatosan folyamatosan megtévesztve az Elnöki Hivatalt és a Kongresszust. A szenátusi hírszerzési bizottság által kidolgozott jelentés nyilvános változata titkosított egy sor adatot, a CIA titkos börtöneit befogadó országok nevét is beleértve.

Egyes Washington Post által idézett források szerint, a CIA által Romániában kiépített fogva tartási központnak „BLACK” („FEKETE”) a fedőneve. Lengyelországé a „kék” szín, Litvániáé a „lila”, Thaiföldé pedig a „zöld”. Ebből az információból kiindulva a dokumentumból az következik, hogy az AEÁ Központi Hírszerző Ügynöksége 2002-ben megállapodást írt alá egy magas rangú (a dokumentum nyilvános változatában nem azonosított) romániai döntéshozatali intézménnyel egy CIA-s titkos börtön befogadásáról.

A fogva tartási központ kiépítésére felajánlott alap több millió dolláros volt. „A CIA 2002-ben megállapodásra jutott… az… országból egy fogva tartási központ befogadásáról. A CIA központi székhelye felkérte az… országban működő CIA-irodát, hogy tárja fel, milyen módon lehet elérni a… támogatását az … országban. (…) A CIA első foglyait 2003 őszén kezdték áthelyezni a FEKETE fogva tartási központba”, áll az AEÁ Szenátusának a Központi Hírszerző Ügynökség által alkalmazott kihallgatási technikákra vonatkozó jelentésében.

Larisa Bernaschi

evz.ro, 2015. április 23.

Cine sunt oficialii români care ar fi ştiut de închisoarea CIA de la Bucureşti

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK