//
most olvassa...
Befektetések, Gazdaság, Külpolitika, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Média, Pártok, Pénzügyek, Politika, Titkosszolgálatok

Miért épít magának Teszári és Adi Tomşa médiatrösztöt a Digivel párhuzamosan? Hogyan verték át Zolit Bendei és a szolgálatok? Miért alszik a Versenytanács? – Ziar de Cluj

A Darius Vâlcov által RDS–RCS ellen a múlt héten (2018 augusztusában!) kirobbantott rendkívül kemény támadás sok kérdést szül, melyek megválaszolásával csak kevesen vesződnek.

Darius Vâlcov a személyes Facebook-oldalán közzétett egyik bejegyzésben néhány napja a Digi-részvények tőzsdére vitelekor felmerült szabálytalanságokkal kapcsolatos tisztázásokat követelt az ASF-től (Pénzügyi Felügyeleti Hatóság).

Darius Vâlcov azt állítja, hogy azt kérte az ASF-től, adjon választ neki, hogy a tőzsdére vitel időpontjában 1 lej és 8 bani volt-e a Digi-részvények könyvszerinti értéke és még mindig várja az ASF válaszát.

Vâlcov azt állítja, hogy a listázás időpontjában a Digi-részvények értéke 40 lej volt. „A Digi-részvények értéke mára 28 lej lett (ami 30 százalékos visszaesés) és továbbra is csökken”, írja Darius Vâlcov.

Darius Vâlcov a következő kérdésekre vár választ, a románok megfelelő tájékoztatása érdekében:

Igaz, hogy több mint 3 millió román rendelkezik Digi-részvényekkel a nyugdíjalapokon (II. pillér) keresztül?

Igaz, hogy a Digi-részvényekért befolyt összeg nagy része egy ciprusi offshore-cég számláira került?

Igaz, hogy a Digi-részvények értéke meghaladja az 1,3 milliárd eurót, ami jóval több az aktívumok értékénél?

Vásárolhattak a nyugdíjalapok részvényeket egy bűnvádi eljárás alatt álló cégtől?

Darius Vâlcov a DC News-nál beletapos a gázpedálba:

Miért fontos odafigyelnünk arra, amit Vâlcov mond?

Először is azért, mert Románia igazi kormányfőjéről beszélünk – ahogy azt Vâlcovot a PSD-s forrásaink nevezték. Az ettől a Győzelem-palotában (a kormány székhelye) most rendkívül befolyásos embertől érkezett nyilatkozatokat ekként kell olvasni.

Másodsorban azért is, mert az utóbbi évben Teszári Zoltán médiaérdekeltségeinek a furcsa átrendeződéséről beszélhetünk: „nyila”, a fogadott kolozsvári és egyetlen megmaradt bizalmi embere, Adrian Tomşa jelentős beszerzéseket hajtott végre Teszári pénze nevében – tévék (Look TV, Look Plus, Agro TV, a jövendőbeli üzleti televízi, a Profit.ro és a nemrég megvásárolt Prima TV), valamint a legerősebb labdarúgóversenyek közvetítési jogai.

A történet annál is inkább érdekes, hogy sokakban felmerül a kérdést, Teszári miért épít egy Digi-vel párhuzamos trösztöt, miközben még mindig tulajdonos abban. És senki sem mer nyíltan beszélni erről. Mi majd elmondjuk.

Mert elvesztette az ellenőrzést a saját műve, az RDS felett.

Igen, Teszári valójában már nem ellenőrzi a céget. Nem tudjuk, hogy az RCS–RDS a titkosszolgálatok kezére jutott, vagy valamilyen kombinációról van szó.

Titkosszolgálatokból és beszivárogtatott emberekből, Bendei kültelki pofátlanságából és egy olyan krónikus szociofób vegytiszta naivitásából álló kombinációból, mint amilyen Teszári Zoltán, aki hagyta, hogy minden hatalmától megfosszák a cégben.

Piaci források jelenleg azt jelzik, hogy a Digi24 eladó. Csakhogy létezik egy bizonyos „pályázati felhívás”, mert a vásárlót a titkosszolgálatok obskúrus részeinek is el kell majd fogadniuk.

Jelenleg nem a Digi TV-ről folyik a tárgyalás, mert ennek a tévéadónak annyit csökkent a nézettsége, hogy nemrég még a csecsemőknek szánt Duck TV is megelőzte, hanem egy RDS elleni take-over történetéről és Teszári Zoltán szinte teljes elszigeteléséről a cégben.

Az RCS–RDS tele van adósságokkal, már alig lélegzik. Vâlcov tudja ezt. És azt is tudja, hogy nagyon szilárd érvei vannak a távközlési cég támadásához.

És az RCS–RDS tudja, hogy sebezhető. Azért mutatkozik erősnek, holott gyenge.

Az RCS–RDS legfrissebb közleménye arról tájékoztatott egy héttel ezelőtt, hogy a DIGI-csoport úgy növekedett, mint a mesebeli királyfi. Akinek agyaglábai vannak:

 

A Digi Communications NV csoport bejelenti az EBITDA 9 százalékos és a jövedelmek 5 százalékos növekedését 2018 első negyedévében 2017 első negyedévéhez képest

* +9,1% kiigazított EBITDA (2018. I. féléve 2017. I. félévével szemben)

* +4,8% a Csoport konszolidált jövedelmei (2018. június 30-án 2017. június 30-ához képest)

* +6% jövedelemgeneráló egységek (RGU), összes szolgálatás (2018. június 30-a 2017. június 30-ához képest)

* +10% jövedelemgeneráló egységek (RGU), mobiltelefon-szolgálatások (2018. június 30-a 2017. június 30-ához képest)

* továbbra is Románia a csoport fő piaca (a konszolidált jövedelem 70 százaléka)

* +7,7% növekedés a kábeltelevízió előfizetéseknél és +9,4% az internet- és vonalas adatforgalmi szolgáltatási előfizetéseknél (2018. június 30-a 2017. június 30-ához képest)

* 3,15 millió kábeltévé-előfizető (2018. június 30-án), Romániában

* +51 jövedelemgeneráló egység (RGU), Spanyolországban és Olaszországban (2018. június 30-a 2017. június 30-ához képest)

A Digi Communications NV Csoport kedden, augusztus 14-én tette közzé a 2018. I. félévére vonatkozó pénzügyi adatokat, a bevételek 4,8 százalékos növekedését jelentve be a tavalyi év hasonló időszakához képest, 454 millió EUR-ról 475,8 millió EUR-ra. A kiigazított EBITDA nagyjából 153 millió EUR volt, ami 9,1 százalékos növekedés 2017 hasonló időszakához képest (140,1 millió EUR).

 

Bendei „verte át” a szociofóbiás Teszárit

 

Igen, mindnyájan ismerjük a becenevét: az „arctalan milliárdos”, a szerény nagyváradi, aki Félixfürdő sétányain fut. Míg a 90-es években még elment ez az üzleti folyóiratokban jó PR-t hozó vállalkozó viselkedés, 2018-ban, egy korporatizált és tőzsdén listázott RDS mellett már más hozzáállást igényelnek a dolgok.

Teszári Zoltán szociofóbiában szenved. […]

A szociális fóbiában szenvedő személyek azonban bizonyos konkrét aspektusoktól is félhetnek: attól, hogy nyilvánosan beszéljenek, megigyanak egy kávét egy újonnan megismert személlyel, pszichológiai vizsgálatnak vessék alá őket, vagy felkeressenek egy pszichológust, nyilvánosan szerepeljenek, nyilvános vagy hivatali mosdót használjanak, vendéglőben egyenek stb.

Éppen ezért vesztette el Teszári az RDS feletti ellenőrzést és ezért rángatták bele a DNA-s botrányba: mert nem volt ott, mert delegálta a dolgait.

De van még egy oka annak, hogy az agorafóbiás, a nyilvános megjelenéstől atavisztikus módon félő „Zoli” célponttá vált: a dolgok továbbra is hosszú időre a komfortzónájában maradhattak volna, ha Teszári, mint minden túl sok likviditással rendelkező milliomos nem érzett volna csillapíthatatlan vágyat aziránt, hogy saját médiatrösztöt építsen fel.

Nem mindenki alkalmas arra, hogy médiatulajdonos legyen, Teszári viszont mást hitt: hogy ő ravasz. Teszáriának túlságosan bejött a ravaszság a kábelpiacon tanúsított agresszivitással, erőszakkal véve át hálózatokat, eladásra kényszerítve kis vállalkozókat, keményen játszva a pályázatokon, a dömping széléig elmenve az ajánlataival. Miért ne jött volna ez be most is, nem igaz?

Amikor – tulajdonosként – beszállsz a médiába, akkor tudnod kell, hogy teljesen másképpen hívod majd fel magadra a figyelmet. Márpedig Teszári ugyanaz a médiaügyeskedő marad, aki túl sok pénzt költ imázsra és túl kevés valódi újságírást állít elő az általa finanszírozott médiaintézményekben. Sajtótulajdonosként a politika és a titkosszolgálatok támadása állandó veszélyforrást jelent, Teszári viszont ezt vidéki vállalkozóként kezelte ezt a kérdést.

Teszári gyengeségének legjobb példáját akkor láthattuk meg, amikor a DNA-tól napvilágra kerültek a lehallgatások, amikor a Bendei-jel folytatott beszélgetés során Teszári egyszerűen meg van döbbenve az Intact-tröszt által ellene indított támadások miatt, de semmi gondot sem okoz neki „Nuţi”-ról (Elena Udrea) és Băsescuról beszéltni.

Amikor névtelenségen, földalatti csatornákon alapuló életstílust alakítottál ki, bármilyen nyilvánosság halálos. Teszári, pszichológiaialag, képtelen elviselni, hogy a pofája megjelenjen a képernyőn vagy az újságokban, holott ez rendkívül normális, amikor nyíltan tulajdonosa vagy egy sajtótrösztnek.

Teszári a DNA-s botrányig rendkívül egyszerű, Cozmâncă (Octav Cozmâncă, hajdanán a Szociáldemokrata Párt – PSD – egyik “szürke eminenciása” és parlamenti képviselője volt) által bevezetett rendszert működtetett: csak néhány, maximum 4 hozzá közel álló személlyel beszélt és ők közvetítették tovább a direktíváit, akár a kábelcégről, a televízióról, vagy más vállalkozásairól volt szó. Amúgy telefonon tartotta a kapcsolatot a „béreseivel”. Ez utóbbiak pedig, a történetet már ismerik, éppen a DNA főnökeivel tárgyaltak titkos telefonokon keresztül.

Bendei az első áruló. Tomşa a hűséges „nyílvessző”. Az utolsó.

Az utóbbi két évben két „bérese” volt maximálisan bizalmi emberének tekinthető: Ioan Bendei és Adrian Tomşa. Kettejük közül már csak Tomşa van mellette. Bendei kanyart vett, az RDS igazi főnökévé válva. Ráébredve a kommunikációs és irányítási hiányosságokra és főleg Teszári gyengeségére a DNA-s botrány kirobbanásakor, Ioan Bendex, volt brassói taxis és az élet iskoláját kijárt ember rájött, hogy Teszári nem annyira erős, ahogy ő, Bendei hitte, hogy kivédje a DNA-s botrányt, nem rendelkezik Voiculescu (Dan Voiculescu, az Intact tulajdonosa) „tökösségével”, hogy nekimenjen a rendszernek és hogy az a legenda sem nagyon igaz, hogy „Zoli” a szolgálatok védelme alatt áll.

Teszárival ellentétben Bendei, akiről a Digi újságírói megdöbbentő epizódokat készítettek arról, hogy köntösben jön le ellenőrizni a tévében történteket (a televízió székházában lakott), ismeri a szolgálatokkal fenntartott kapcsolat két alapszabályát:

  1. A szolgálatokkal nem alkudozol: aláveted magad nekik vagy megküzdesz velük.

és

  1. A szolgálatoknak nincsenek volt barátaik, csak jelenlegi barátaik.

Következésképpen Ioan Bendei megértette, hogy óriási hatalma van az RDS-ben és gyakorlatilag erőből átvette a cég vezetését. De ne képzeljék, hogy Bendei a menedzsment fényességes csillaga. Teszárinál persze biztosan ravaszabb és nagyobb hajlandóságot mutat arra, hogy alávesse magát a szolgálatoknak, céljai elérése érdekében. Elmondjuk, például, hogy miként ismerkedtek meg: az akkoriban Brassóban taxiskodó Bendei elvágta a 90-es évek környékén Teszári néhány kábelét, kétségbeesésbe hajszolva.

Bendei ellenőriz mindent az RDS-ben. Teszáritól teljesen nem tud megszabadulni, ezt-azt még meghagy neki, de ő a kapitány.

És Bendei még tud valamit. Azt, hogy a megszabadulás a neki csak bajokat okozó DIGI24-től jó irány megoldás lenne az igazságszolgáltatási gondjaira is.

Ha a SRI-ről és e titkosszolgálat médiaérdekeltségeiről beszélünk, a dolgok a lehető legrosszabbul állnak. A Realitatea TV könnyen elveszítheti az engedélyét az óriási adósságai miatt, a Realitatea Plus csatorna beindítása még mese (azóta a Realitatea valóban elvesztette az engedélyét és újságírói most a Realitatea Plus-nál dolgoznak), a Digi TV pedig a béka segge alatt van a nézettséget tekintve. Míg a „baloldalon” az Antena 3 és a România TV a nézettségek élén menetelnek.

Bendei tudja ezt és ezért aláveti magát a szolgálatok azon elképzelésének, hogy „megfelelő” vásárlót keressen a Diginek, ugyanakkor azzal a meglepő paktummal biztosítva be magát a hírszerzésen belüli szürke eminenciások előtt, melyet nemrég kötött az RDS az Intacttal, lazán elfogadva az Intact-adók kikerülését a must-carry csomagból és jelentős sugárzási díjat fizetve a kábelszolgáltatókon keresztül az Intactnak.

Egyértelmű, hogy a helyzet, a tárgyalások, a kapcsolatok meghaladják Teszári képességét és az üzleti világ kemény dzsungelében száműzöttként már csak egyetlen bizalmi emberre támaszkodhat: Adrian Tomşára.

De Andrian Tomşa sem nagy ész a médiamenedzselésben és az üzleti életben sem. Tomşa az az ember, aki mindig a Teszáritól kapott pénzzel játszott, utasításra. Az ő nevében kezdeményezett üzleteket, vásárolt hálózatokat, tárgyalt az I. Liga tévéjogainak átvételéről Pászkányi Árpáddal, alkudozott a Look és Look Plus tévéadókra, tárgyalt Burcival a Prima átvételéről. De ez nem az ő pénze. Bármennyire is ezt állítja az üzleti körökbe, arra alapozva, hogy a jóérzésűek nem fogják megmondani, hogy tudják az igazságot, nagyon is egyértelmű: Tomşa nem rendelkezik ezzel a pénzösszeggel.

A Teszári–Tomşa kombináció, amiben ez utóbbi a frontember, olyan médiatrösztöt szült, mely potenciállal rendelkezőnek tűnik, de megnyugtatjuk önöket: nagyon kevéssé valószínű, hogy túl sok vizet zavar majd a honi színpadon.

Tomşa és Teszári „sajtótulajdonosok” múltjában sohasem jöttek létre fenntartható és újságírói szempontból valódi termékek.

Amire csak rátették a kezüket, az nagyjából mind a nézettségek alján van, vagy kegyetlen túlélési szinten tartották a csatornákat. Valójában nagyon valószínű, hogy ők sem akarták ezt a dolgot sohasem, hiszen a kábeles mentalitásuk nem hagyja őket messzebbre látni.

Az RDS műsorterve mindenféle rétegadásból áll: horgászat, vadászat, filmek, újabban sporttal kapcsolatos televíziós jogok, melyeken keresztül Teszári és Tomsa jelentős adag készpénzhez jutnak minden egyes ügyfél havi előfizetéséből. Mert közvetlenül vagy közvetve visszatartják azt.

Igen, ez egy kábeltévés műsorterv architektúrája: minden egyes ügyfél havi kosarából különböző adagnyi centeket osztanak szét az olyan emblematikus vagy nézett csatornának, mint amilyen a Pro TV, vagy a nyíltan vagy áttételesen birtokolt saját csatornáknak.

Letűntek azok az idők, amikor Teszári készpénzzel dobálózott a Digi fejlesztésére. Nem csóró. Megengedhette magának, hogy pénzt adjon Adi Tomşának a Prima átvételére, de ha abból indulunk ki, ami a Look TV-vel történt az átvétele óta, világosan megfigyelhető, hogy nincs akkora pénzügyi háttér, amiből médiatermékeket lehetne előállítani.

A Look TV ugyanaz a középszerű tartalommal rendelkező nevetséges provinciális adó maradt. Magas számokat, néha-néha, a nemzeti bajnokság és a Champions League labdarúgó-mérkőzések nagyon nagylelkű kínálata biztosítja. Tomşa már régóta hozzászokott, hogy virtuális pénzekkel dolgozzon. Gyakorlatilag ő nagyon sok számot forgat papíron, mint például a tévés jogok, melyeket szindikalizált, úgy a Telekomnak, mint ahogy az UPC-nek és az RDS-nek is felkínálva. Az ötlet, amelyet Tomşa eredetileg kinevetett – és amelyik Pászkányitól származik – mára a Look csatornák core business-e lett.

Pászkányi találta ki, hogy a tévéjogok területén meg kell semmisíteni az exkluzivitást, mint megkülönböztető elemet és neki támadt az a zseniális ötlete, hogy demokratizálja a közönség hozzáférését a labdarúgó-mérkőzésekhez. De mivel sajnálatos módon kedvezőtlen pénzügyi időszakban volt, nem tudta anyagilag támogatni a projektet és eladta Teszárinak (off-shore-okon keresztül).

Néhány kérdés

A jövőben honnan lesz pénz feljebb tornászni a Look-ok nézettségét, versenyképes szintre fejlesztve az üzleti televíziót?

A két társtulajdonos miként lesz képes azokba a ritka levegőjű magasságokba segíteni a Prima TV-t, ahol a Pro TV, az Antena 1 és a Kanal D táncolnak magányosan?

Kinek használ ennek a trösztnek a létrehozása, tehetjük fel jogosan a kérdést, tekintettel a Digi24-gyel szerzett nagyon rossz tapasztalatra, ahol tonnaszám költötték a pénzt radarszint alatti újságírásért és ahol a legmagasabb szinten gyakorolták a cenzúrát és az öncenzúrát?

Mi értelme Darius Vâlcov viharos támadásának az RDS tőzsdei listázása körüli kavarás miatt és ki tud hiteles választ adni arra, hogy állítólagos büntetőügyekről van szó, vagy sem?

Ki zsarolja Bendeit a fiáról készült fényképekkel, melyeken különféle „púdereket” szippant fel az orrával Cardiffban?

A Versenytanács miért nem vizsgálja ki az RCS–RDS domináns piaci helyzettel való visszaéléseit, mely egyszerre kábelszolgáltató és a távközlési árak döntőbírója, tévécsatornák tulajdonosa és a világ legfontosabb labdarúgóversenyek televíziós jogainak a tulajdonosa?

És főleg, a Versenytanács miért nem látja az RDS és a Telekom közötti törvénysértő és a tisztességes versennyel teljesen ellentétes megállapodásokat?

U. i.: Adi Tomşa mindenféle pletykákat terjeszt a piacon, melyek szerint Liviu Alexa állítólag kibékült az Electrogruppal, pénzügyi megállapodásokat inszinuálva, vagy azt, hogy én kétségbeesetten igyekszem újra felvenni a kapcsolatot a Mureşan-testvérekkel. Szó sincs róla, ezek fodrászati pletykák, amilyeneket Tomşa bárkiről terjesztget Kolozsváron, nem tudva különbséget tenni az információ és a duma között. Liviu Alexa nem lotyó, mint mások, hogy „megállapodjon” egy kábelszerződésért, vagy kereskedelmi zsarolással tönkre tegyen embereket, mint Vali Nica csak azért, mert egyesek nagy ravaszoknak képzelik magukat a távközlési piacon.

U. i.1: Amióta ezt a sajtótrösztöt építi, Tomşa azt képzeli, hogy sajtótulajdonos. Én mondom neki, mert én nagyon jó újságíró és nagyon jó sajtótulajdonos vagyok, mely sajtó igazi újságírást és médiatermékeket hoz létre, hogy nem az. Ő egy nyílvessző. Egyáltalán nem pletykák alapján egy nagyon szép történet következik majd Tomşáról és arról a pofátlan módszerről, mellyel megpróbált kisajátítani egy sporteseményt, amelyen egyetlen másodpercet sem dolgozott, közvetve annak a kezébe harapva, ahogy azt mindig tette az utóbbi években, aki segítséget nyújtott neki ebben az életben. Még nem tesszük ki a képet Tomşával, bár megvan. Még egy ideig meghagyjuk az arc nélküli milliomos arc nélkül nyílvesszőjének.

U. i. 2.: Apropó titkosszolgálatok és a média iránti beteges vágyuk, Vâlcova ma megdöbbentő leleplezéseket tett:

Darius Vâlcov, Viorica Dăncilă kormányfő gazdasági tanácsadója azt állítja, hogy 2015-ben a „Guşă-KGB” vonalon ajánlott tettek neki, hogy árulja el a PSD-t és legyen kormányfő. A volt miniszter azt állítja, hogy a KGB akarta beszervezni.

„2015-ben ajánlatot kaptam, hogy áruljam el a PSD-t, PSD-sekből alakítsak ki egy csapatot, és kineveznek Románia miniszterelnökének Vasile Blagával és az akkori PDL (Demokrata-Liberális Párt, azóta beolvadt a PNL-be) egy részével szövetségben. A Guşă-KGB vonalon kaptam az ajánlatot. Azért mondom ezt, mert a băneasai Majestic szállodában tették nekem néhányszor ezt az ajánlatot, ahol Vasile Blaga, Cozmin Guşă és a CNA (Országos Audiovizuális Tanács) volt tagja, Valentin Jucan voltak jelen. Denise Rifai többször is jelen volt ott, mint ahogy Rareş Bogan, Murad, a szálloda tulajdonosa és Şerban Pop is többször. A KGB vonalon ismert volt a kapcsolatom Cozmin Guşăval, mert tudok a 2009-es moszkvai látogatásról Mircea Geoanăval (a jelenlegi NATO-főtitkár helyettese). Azt akarták, hogy a KGB szervezzen be. Megtagadtam. Guşă úr próbált meg beszervezni engem”, mondta Darius Vâlcov egy interjúban.

Liviu Alexa

ziardecluj.ro, 2018. augusztus 21.

De ce isi fac Teszari si Adi Tomsa trust de presa paralel cu cel al lui Digi? Ce teapa si-a luat Zoli de la Bendei si servicii? De ce doarme Consiliul Concurentei?

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK