//
most olvassa...
Igazságügy, Külpolitika, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Pártok, Politika

Hoppá: úgy tűnik, hogy csak egy karrierista ügyész találta ki a Ponta-Blair korrupciós ügyet – Főtér

(foter.ro)

Előfordulhat, hogy valójában nem is létezett az a pénzmosási ügy, amelyben az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) egyik ploiești-i ügyésze, Mircea Negulescu azzal gyanúsította meg Victor Ponta korábbi szociáldemokrata párti miniszterelnököt, hogy törvénytelenül fogadott el támogatást Tony Blair volt brit munkáspárti kormányfő romániai előadásának megszervezésére.

Az érintett ügyészt, Mircea Negulescut szerdán este vette őrizetbe a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket vizsgáló ügyészség (SIIJ).

A gyanú szerint ugyanis bizonyítékokat hamisított, és megpróbált tanúkat megfélemlíteni, hogy arra kényszerítse őket: tegyenek hamis tanúvallomást az ügyben.

Az üzelmekben egy rendőr is segített neki, akit szintén őrizetbe vettek.

Negulescut hivatali visszaéléssel, az igazságügyi hatóságok megtévesztésével és okirat-hamisítással is meggyanúsították.r

A Ponta-Ghiţă-Blair-ügyként elhíresült nyomozás során Pontát pénzmosásban való bűnrészességgel gyanúsították, továbbá azzal, hogy befolyását felhasználva illetéktelen haszonra próbált szert tenni.

Az ügyészek szerint Ponta az általa vezetett párt elnökeként befolyását latba vetve hozzájárult ahhoz, hogy az azóta számos büntetőügye miatt külföldre menekült üzletember, Sebastian Ghiţă olyan választói kerületben indulhasson jelöltként a 2012-es parlamenti választásokon, amelyben nagy esélye volt a győzelemre. Szolgálataiért cserében 220 000 eurót kapott Ponta.

Az összeget egy közismert külföldi politikai személyiség  – Tony Blair – romániai látogatásának megszervezésére fordították. A cél az volt, hogy a neves politikussal való találkozóból politikai tőkét kovácsoljon Victor Viorel Ponta – áll a DNA akkori közleményében.

A közlemény arra is kitér, hogy a külföldi politikus látogatását egy, a politikától független nonprofit szervezeten keresztül szervezték meg, azt a látszatot keltve, hogy a látogatás nem a Ponta vezette alakulat, hanem a szóban forgó neves politikus kezdeményezésére történt. A látogatás 220 ezer euróra rúgó költségeit közvetett módon Ghiţă Sebastian Aurelian üzletember fizette.

Az összegért cserében ő indult a Victor Ponta által vezetett párt jelöltjeként egy Prahova megyei választási körzetben, és képviselői mandátumot nyert.

Pontát akkor az ügy miatt hatósági felügyelet alá helyezték, és egyik ingatlanát is zárolták.

Ugyanakkor most úgy tűnik, az egészet csak Negulescu találta ki, és az ügyészség szerint bűnszervezetet hozott létre azért, hogy eláztassa Pontát és Ghiţát.

Az ügyiratban szereplő 220 ezer euró például teljesen légből kapott – ezt egyszerűen Negulescu találta ki.

Negulescut egy szintén korrupcióval megvádolt politikus, Vlad Cosma buktatta le, ő ugyanis felvételt készített arról, ahogy Negulescu egy másik ügyésszel és egy rendőrrel együtt megpróbálta rávenni, hogy hamisan tanúzzon az ügyben.

Victor Ponta úgy reagált a hírre: Negulescu más ügyekben is hamisított bizonyítékokat, illetve megzsarolt tanúkat, ezzel közvetlenül befolyásolt politikai döntéseket és közszereplőket.

Hoppá: úgy tűnik, hogy csak egy karrierista ügyész találta ki a Ponta-Blair korrupciós ügyet

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK