//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Cigányok/Romák, Gazdaság, Infrastruktúra, Kormányzás, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia, Szociálpolitika - Egészségügy

Munkahely hiányában a sportcsarnokban tölti a napot a tűzkárosultak többsége – Székelyhon

A csíkszeredai Erőss Zsolt Aréna ideiglenes lakóinak legtöbbje nem dolgozik, leginkább alkalmi munkákból tartják fenn magukat. Az immár egy hete az épületben tartózkodó gyerekek és felnőttek kezdik egyre nehezebben viselni az összezártságot.

Munkahely hiányában az épületben töltik el szabadidejüket a felnőttek (szekelyhon.ro – Veres Nándor)

„Sétálunk le s fel. Munkahely nincs, sehova nem vesznek fel. Az állatokhoz reggel kimegyünk Somlyóra, egyebet nincs mit csináljunk” – vázolta egy fiatalember arra a kérdésünkre, hogy mivel töltik el a mindennapokat. Megtudtuk, mindössze 2-3 család van jelenleg az Erőss Zsolt Arénában, akik bejelentett munkahellyel rendelkeznek: őket egy hulladékfeldolgozónál alkalmazták.

Aki dolgozni akar, azt se veszik fel sehova, mert cigány. Még a csíksomlyói szomszédok ilyen-olyan munkára elhívtak, leginkább a mezőgazdaságba, de az sem rendszeres

– ecsetelte helyzetüket Kalló Dániel, aki hasonló napszámos munkákból és szociális segélyből tartja el három gyerekét és feleségét. Zsuzsa és Éva épp a padló felmosásával volt elfoglalva. Ők sem dolgoznak sehol, szintén szociális segélyből éltek egy darabig, de egy ideje már azt sem kapják.

(szekelyhon.ro – Veres Nándor)

Alkalmi munkák néha kerülnek, abból élünk. Sok fiatalember van közöttünk, aki az erős fizikai munkát is megbírná

– mondta, arra viszont már válasz nem érkezett, hogy ezek tudatában miért nem próbálnak elhelyezkedni valahol.

A felnőttekkel is foglalkoznak

Az emeleten többen is megerősítették, rendszeres beszélgetésekre hívják őket, ahol leginkább az a fő téma, hogy ki hol szeretne élni a továbbiakban, milyen tervei vannak a jövőre nézve. A Máltai Szeretetszolgálat egyik önkéntese tudatta: csütörtök délelőtt például csoportos tanácsadáson vett részt a felnőttek többsége szociális munkások közreműködésével. Mint mondta, meglátása szerint nem megterhelő beszélgetni, meghallgatni és segíteni rajtuk, csupán a megszokottnál is nagyobb alázattal kell viszonyulni hozzájuk.

Sokan vagyunk itt egy helyen, kezdtük nehezen viselni. Jól esik, hogy megkérdeznek minket, érdeklődnek irántunk

– számolt be egy idős asszony.

(szekelyhon.ro – Veres Nándor)

Mint megtudtuk, a létesítmény belső életét Sógor Enikő alpolgármester koordinálja. Az ő megbízásából Bodor Emese a csíkszeredai városháza szociális osztályának részéről az étkeztetésekért, a beérkező támogatások ügyintézéséért és a belső rendért felel. A csíkszeredai városháza alkalmazásában álló hölgy elmondta,

pszichológusokkal, mentálhigiénés szakemberekkel, továbbá a gyermekvédelem alkalmazottaival készítik fel a felnőtteket a felzárkóztatásra.

Felzárkóztató oktatási nagyüzem kezdődött az Erőss Zsolt Arénában

 

„Ahogy a gyerekekhez bejárnak önkéntes alapon a pedagógusok, ugyanúgy a felnőttekkel is foglalkozunk minden nap. A programok központi témája általában a jövőtervezés és a változásra való hajlam felkeltése, különös figyelmet szentelve annak, hogy hogyan lesz jobb az ő és az őket körülvevő társadalom élete” – fejtette ki. Mint pontosította, jelenleg 40 szakember dolgozik ezen a területen, így két kisebb családot egy szakmabeli nyomon tud követni.

(szekelyhon.ro – Veres Nándor)

Rutint alakítottak ki

„Nem elvárható, hogy rövid idő alatt felkészüljenek a felelősségteljesebb életre. Ezért szükséges, hogy minden nap foglalkozzunk velük” – tette hozzá.

Rendszert alakítottak ki azzal is, hogy étkezések előtt közösen imádkoznak, amely korábban nem volt jellemző a többség körében.

„Mostanra már rendszerezni tudtuk a ruhaneműket is. Esténként jönnek a családok és kérhetnek csereruhát.

Tisztálkodási eszközöket adunk nekik, hogy ezzel is kialakuljon egy rendszer bennük, és megfelelő időt adunk nekik a tisztálkodásra, fogmosásra. Az alapoktól kell elkezdeni a munkát, ha változást szeretnénk elérni hosszú távon

– jelezte a szakember. Azt is megtudtuk tőle, hogy csütörtökön a Szatmár megyei önkénteseket a Maros megyeiek váltották, tehát az ország különböző részeiből folyamatos váltják egymást a bent dolgozók.

(szekelyhon.ro – Veres Nándor)

Egy hete történt

Mint ismert, túlhevült kémény okozta a csíksomlyói nyomornegyedet részben elpusztító múlt csütörtök esti tűzvészt.  A tűzvész nem követelt emberéletet, és senki sem sebesült meg. Több mint hetven hivatásos és önkéntes tűzoltó nyolc tűzoltóautóval több mint öt órán át küzdött a lángokkal. A többnyire romák által lakott nyomornegyedben húsz ház vált a lángok martalékává. A nyomortelep hajléktalanná vált lakosainak egy része rokonokhoz menekült, 252 személyt – köztük 141 gyermeket – a helyi hatóságok ideiglenes jelleggel az Erőss Zsolt Arénában szállásolták el.

Lángokban állt a cigánytelep, több száz ember vált hajléktalanná

Egyesek mennének, mások maradnának a lángok által felemésztett csíksomlyói romatelepen

Elkeseredettek, a jövőjük miatt aggódnak a csíksomlyói tűzvész károsultjai

 

Korpos Attila

2021. január 15., 09:01 • utolsó módosítás: 2021. január 15., 19:26

https://szekelyhon.ro/aktualis/munkahely-hianyaban-a-sportcsarnokban-tolti-a-napot-a-tuzkarosultak-tobbsege

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK