//
most olvassa...
Politika

FRISSÍTVE – Jill Biden a román elnöki párral találkozott, majd ukrán menekült anyákhoz látogatott el Bukarestben – Krónika

Jill Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnökének a felesége találkozott szombaton Klaus Iohannis elnökkel és feleségével, Carmen Iohannisszal.

• Fotó: Facebook/klausiohannis

 

Jill Biden amerikai first lady és Carmen Iohannis szombaton ellátogatott a bukaresti első kerületi Uruguay Általános Iskolába, ahol ukrajnai menekült gyerekek is tanulnak.

Az eseményen jelen volt Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter, David Muniz, a bukaresti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője, Karen Donfried, európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkár, Mark Gitenstein, az Egyesült Államok volt bukaresti nagykövete (2009-2012), a jelenlegi európai uniós nagykövet és felesége, Elizabeth Gitenstein, Ligia Deca elnöki tanácsadó.

• Fotó: Facebook/klausiohannis

 

Az iskola két osztálytermében zajlanak foglalkozások az ukrán menekült gyermekek számára. Egyikben óvodáskorú és elemi osztályos kicsik, a másikban a nagyobb gyermekek végeznek különböző tevékenységeket egy-egy román és ukrán pedagógus felügyelete mellett.

Jill Biden csodálatosaknak nevezte az ukrán anyákat, és dicsérő szavakkal illette a román népet is.

„Hősök vagytok!” – mondta.

Carmen Iohannis azt üzente az ukrán népnek, hogy számíthatnak Románia segítségére. „Szeretünk benneteket, a barátaink vagytok. Azért vagyunk itt, hogy enyhítsük fájdalmaitokat, és tényleg mindent meg akarunk tenni, hogy biztonságban legyetek” – mondta.

Az ukrán édesanyák azokról a nehézségekről meséltek, amelyeken a háború kitörésétől kezdődően a Romániába való érkezésükig átmentek, de beszéltek a román néptől kapott segítségről is.

Szó esett annak szükségességéről, hogy a Romániával szomszédos országból érkező gyerekeknek ukrán nyelven kell tanulniuk. Az egyik tanárnő elmondta, hogy az Uruguay Általános Iskolában egy szélesebb körű projekt részeként oktatási központot hoztak létre ukrán gyermekek számára, ahol ukrán tanárnők tanítanak, és amely ugyanakkor anyagi támogatást, szállást és orvosi ellátást nyújt az anyáknak is. Mind a tanárnők, mind az anyák hálásan megköszönték a román népnek a nekik nyújtott támogatást.

Carmen Iohannis szintén köszönetet mondott a románoknak az önzetlen segítségük miatt, Jill Bidennek pedig kifejezte háláját, hogy időt és energiát szánt arra, hogy Romániába látogasson.

„Nagyon feszült időket és nagyon feszült helyzetet élünk, ezért nagyon fontos, hogy egységesek legyünk. Köszönjük szépen ezt a lehetőséget, hogy eljött hozzánk, reményt adott nekünk, és éreztette, hogy számíthatunk Önökre. Ez mindannyiunk számára nagyon fontos, mind ukrán barátaink, mind pedig számunkra” – mondta Carmen Iohannis az USA elnök feleségének.

„Van remény. Ez minden, amire szükségünk van” – fejtette ki Jill Biden.

Az amerikai first lady péntek délután érkezett Romániába. Előbb meglátogatta a Mihail Kogălniceanu légibázist, ahol amerikai és NATO-katonákkal találkozott, majd este Bukarestbe utazott.

Romániai látogatása után Jill Biden Pozsonyba utazik – írja az Agerpres.

Megérkezett Romániába az amerikai first lady, katonákat és ukrán menekülteket látogat

 

2022. május 07., 12:59 • utolsó módosítás: 2022. május 07., 18:24

https://kronikaonline.ro/belfold/jill-biden-a-roman-elnoki-parral-talalkozott-szombaton-bukarestben

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK