//
most olvassa...
Politika

Új védelmi minisztert állított a PSD – Népújság

Új tisztségviselőt jelöltek a szociáldemokraták a kormány védelmi minisztériumának élére hétfőn Angel Tîlvăr Vrancea megyei szenátor személyében, aki a NATO parlamenti közgyűlésébe delegált román képviselőcsoportot vezeti. Az új tárcavezető hétfőn este le is tette a hivatali esküt az államelnök jelenlétében.

fotó: cdep.ro

 

A törvényhozásban ötödik mandátumánál tartó, bölcsész-oklevéllel rendelkező Tîlvăr 2004-ig angoltanárként dolgozott, közben posztgraduális közigazgatási, és nemzetvédelmi tanulmányokat is végzett. Jelölését egyhangúlag fogadta el a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos politikai tanácsa.

Miniszterjelöltként tett első sajtónyilatkozatában Tîlvăr rámutatott: Románia jövő évtől a GDP 2,5 százalékára emeli védelmi kiadásait, ugyanakkor a védelmi struktúrákban dolgozó emberek is fontosak. Újságírói kérdésre válaszolva kifejezte reményét, hogy jól együtt tud majd működni Klaus Iohannis államfővel, a fegyveres erők főparancsnokával.

A védelmi miniszteri tisztségről múlt hétfőn lemondott Vasile Dîncu azért került bírálatok középpontjába, mert béketárgyalásokat sürgetett az ukrajnai háború lezárása érdekében a NATO és Oroszország között. Miután Iohannis ironikusan megjegyezte: a miniszternek gyakrabban kellene sajtószemlét olvasnia, hogy megismerhesse Románia hivatalos álláspontját, Dîncu bejelentette lemondását arra hivatkozva, hogy nem tud együttműködni az államfővel.

A tárca ideiglenes vezetését Nicolae Ciucă miniszterelnök vette át. A PSD első körben pedig azt jelezte, hogy nem akar sietni az új jelölt megnevezésével, hiszen – a hivatásos katonából politikai pályára lépett, a védelmi tárcát korábban is irányító volt vezérkari főnök – Ciucă személye megfelelő garancia arra, hogy Románia teljesíti a rá háruló védelmi feladatokat a NATO keleti szárnyán.

A román sajtó szerint a szociáldemokraták minisztériumcserére szerették volna rávenni liberális koalíciós partnereiket: azt megpróbálták elérni, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) váltsa le az általuk rendszeresen bírált Viorel Popescu energiaügyi minisztert, és engedje át a tárca vezetését a PSD-nek a védelmi miniszteri tisztség fejében.

A kormány átszervezéséről szóló híreszteléseket egyik kormánypárt sem erősítette meg. Az a tény, hogy eredeti álláspontját megváltoztatva a PSD nem halogatta tovább egy új tisztségviselő jelölését a védelmi tárca élére, a bukaresti média szerint azt jelzi, hogy a PSD valóban cserét javasolt, de a PNL elutasította.

Drulă: Nem szerencsés választás

Nem tartja jó megoldásnak a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) elnöke Angel Tîlvăr védelmi miniszteri kinevezését. A TVR Infónak nyilatkozva Cătălin Drulă hétfő este azzal érvelt, hogy a szociáldemokrata szenátor „száz százalékban a PSD terméke” és „Ion Ilescu rajongója”, ezért nem alkalmas a tisztségre.

„(…) Határainknál háború dúl, a védelmi miniszter személye soha nem volt ennyire fontos 1989 után, mint most. (…) Első látásra azt mondanám, hogy Tîlvăr nem szerencsés választás, vagy nincs megfelelő profilja ebben a fontos időszakban, amikor háború van a szomszédságunkban” – fogalmazott a politikus, aki szerint most egy olyan emberre van szükség a védelmi minisztérium élén, aki bizalmat ébreszt. (hírösszefoglaló)

2022. november 1., 16:14:52

https://e-nepujsag.ro/articles/uj-vedelmi-minisztert-allitott-a-psd

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK