//
most olvassa...
Politika

Meddig terjed a titkosszolgálatok befolyása a politikában? A Mircea Abrudean és Sevil Shhaideh ügye – SZER Románia

A Libertatea szerint Marcel Ciolacu miniszterelnök a titkosszolgálatoktól kapott információkra alapozta, hogy nem nevezte ki Mircea Abrudeant a kormány főtitkárává, amely pozíció a PNL-hez tartozik, és a titkosszolgálatok negatív véleményt fogalmaztak meg. Ciolacu nem volt hajlandó megmagyarázni az elutasítás okát, ami tovább táplálta a találgatásokat.

Tüntetés a kormány előtt a nemzetbiztonsági törvények ellen. A tiltakozásra akkor került sor, amikor a Román Hírszerző Szolgálat bemutatta 2021-es mérlegét.

 

Az ügy azonban érdekesebb, mint amilyennek első pillantásra tűnik, ugyanis Mircea Abdurean rendelkezik Orniss-tanúsítvánnyal, tehát a titkosszolgálatok már ellenőrizték. És nem csak egyszer, hanem többször is, azokban a pozíciókban, amelyeket betöltött, többek között Nicolae Ciucă volt miniszterelnök kancelláriájának vezetőjeként.

Liberális források azt állítják, hogy Abrudean a legmagasabb szintű Orniss-tanúsítvánnyal rendelkezik, és hozzáférhet a NATO és az EU minősített információihoz.

A botrány azonban aligha meglepő, hiszen a tisztségviselők titkosszolgálati átvilágítása nem szokatlan, ahogyan a politikai játszmában való felhasználásuk sem.

Abrudean és Shhaideh a szolgálatokon akadt el

Az évek során több, Abrudeanéhoz hasonló eset is gyanút keltett, nem utolsósorban azért, mert az ügyeket utólag nem tisztázták. Más szóval, a nyilvánosság nem tudta meg, hogy a szóban forgó információ valóban létezik-e, illetve, hogy valós-e vagy sem.

Klaus Iohannis elnök 2016-ban pontosan úgy járt el, mint Marcel Ciolacu, amikor elutasította Sevil Shhaideh, a PSD-ALDE szövetség egyik javaslatának miniszterelnöki kinevezését. A sajtó akkoriban arról írt, hogy Shhaideh férjének, aki szíriai-román állampolgár, Bassár el-Aszad diktátort támogató álláspontjai voltak.

Klaus Iohannis nem cáfolta a vádakat, de azt sem mondta meg egyértelműen, hogy milyen biztonsági aggályok merültek fel.

Liviu Dragnea PSD-vezér 2016. december 21-én Sevil Shhaideh volt fejlesztési minisztert jelölte miniszterelnöknek. Klaus Iohannis elnök azonban elutasította a javaslatot.

 

A PSD akkori elnöke, Liviu Dragnea nyilvánosan azt kérte a titkosszolgálatoktól, hogy tisztázzák, van-e valamilyen biztonsági kérdés Sevil Shhaideh férjével kapcsolatban. Ez nem történt meg, a szolgálatok hallgattak.

Ugyanez a Liviu Dragnea 2018-ban azt állította, hogy a román pártokban, köztük saját pártjában, a PSD-ben is több beépített ügynök van. Bizonyítékkal nem szolgált, de azt mondta, hogy olyan kollégáiról van szó, akik szoros kapcsolatban állnak a titkosszolgálatokkal.

Ez nem volt egyedülálló kijelentés. Ilyenfajta állítások időről időre meg szoktak jelenni a nyilvánosságban, táplálva a gyanút, hogy a titkosszolgálatok unortodox módon avatkoznak be a politikába.

“Mi sem tudjuk, hányan vagyunk”. Geoanătól Ghițán keresztül Pontaig

A legtöbb ilyen kijelentés azonban megmaradt a nyilvános botrányok szintjén. Vagy a baklövésekén. Mircea Geoană például 2007-ben furcsa választ adott egy újságírói kérdésre, miszerint hány hírszerző van Romániában: “Mi sem tudjuk, hányan vagyunk”.

Tökéletesen igaz, hiszen magától értetődő, hogy a titkosszolgálatok nem fogják leleplezni a tisztjeiket, főleg, ha még aktívak.

Amikor Traian Băsescu volt államfő azzal vádolta meg Victor Ponta volt PSD-s miniszterelnököt, hogy beépített ügynök volt, és ügyészként a Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) bérlistáján szerepelt, a SIE hallgatott, nem cáfolta, nem erősítette meg a gyanút.

Liviu Dragnea, a PSD főtitkára, Victor Ponta, a PSD elnöke és Constantin Nita, a PSD alelnöke a Traian Basescu elnökkel folytatott konzultáción a Cotroceni-palotában.

 

Még Sebastian Ghiță, a PSD korrupcióval vádolt és több éve Szerbiában szökésben lévő volt parlamenti képviselője, a SRI-t felügyelő bizottságának tagja esetében sem találtak bizonyítékot a titkosszolgálatokkal való együttműködésre, bár a gyanú sok volt.

Különböző titkosszolgálati vezetőkkel való barátsága, hatalmas informatikai ügyletei, többek között a Román Hírszerző Szolgálattal, még párttársai vádjai is, miszerint a szolgálatok környezetében volt, mind-mind az együttműködés irányába mutattak.

Sebastian Ghiță, amúgy, azon a véleményen volt, hogy normális, ha a titkosszolgálatok fedett tisztekkel rendelkeznek a parlamentben vagy az igazságszolgáltatásban, akiket “ellenőrizni lehet”.

Nem tudni, hogy ez valóban így van-e, és valószínűleg soha nem is fog kiderülni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a politikusoknak ne lennének kapcsolatai jelenlegi vagy volt tisztekkel. Különösen, ha főnökökről van szó.

A román törvények nem tiltják kifejezetten, hogy beépített tisztek vagy besúgók legyenek parlamenti képviselők vagy vezető tisztségviselők, az egyetlen terület, ahol ezt törvény tiltja, az igazságszolgáltatás.

A libanoni étterem és az Oprea étkezője, furcsa egybeesések

Teljesen véletlen volt, hogy idén május végén egy bukaresti libanoni étteremben találkozott Florian Codea, a SRI volt képviselője, Vasile Dîncu, a PSD volt védelmi minisztere, Claudiu Târziu, az AUR vezetője, Iosif Buble újságíró és két PNL-s és PSD-s képviselő.

E személyek egy helyen való egybeesése gyanúkat, összeesküvés-elméleteket, de jogos kérdéseket is felvetett.

Mint a Szabad Európa rámutatott, az ilyen “találkozások” nem újdonságok a román politikában.

A volt belügyminiszter, Oprea híres “nappalijáról” van szó, ahol Vasile Dîncu, Florian Coldea, Laura Codruța Kövesi, a DNA volt vezetője, Dan Andronic, az Evenimentul Zilei napilap tulajdonosa és George Maior, a SRI volt igazgatója gyűltek össze az elnökválasztás eredményére várva, és Traian Băsescunak szurkolva. Vagy Coldea Sebastian Ghițával a Seychelle-szigeteken és Toszkánában töltött nyaralása, ahol állítólag Dîncu is megjelent.

Udrea és Bica párizsi megfigyelése

Az egyik leghangzatosabb epizód, amelyben a titkosszolgálatokat nyíltan megvádolták a választási kampányban való beavatkozással, az volt, amikor Elena Udreát, a 2014-es elnökválasztás jelöltjét Párizsban lefotózták Anamaria Topoliceanu volt CNI-vezetővel és Alina Bica DIICOT-vezetővel.

Elena Udrea a Traian Băsescu volt elnök pártja, a PMP nevében indult.

Elena Udrea elnökjelölt és Traian Băsescu államfő.

 

Traian Băsescu azt állította, hogy a három személy megfigyelését a titkosszolgálatok végezték, amelyeket azzal vádolt, hogy “túl messzire mentek” a politikai életbe való beavatkozással.

“A szolgálatok vezetőségében vannak olyanok, akik a szolgálat semlegességének érdekeit, a szolgálat presztízsét nem tiszteletben tartva elhamarkodottan cselekedtek” – mondta Traian Băsescu.

A volt elnök, aki nagy hatalmat adott a titkosszolgálatoknak, dühében már-már fel akarta menteni Florian Coldeát, de a vele folytatott, részletesebb vita után lemondott erről.

Az epizódot soha nem tisztázták teljesen. Elena Udreát és Alina Bicát később különböző korrupciós ügyekben börtönbüntetésre ítélték.

Politikai kötődésű szolgálati vezetők

A titkosszolgálatok nem maradtak távol a politikától, hiszen az évek során több főnökük is indult a legmagasabb állami tisztségért, vagy éppen miniszterelnökké nevezték ki őket.

Mihai Răzvan Ungureanut 2012-ben közvetlenül a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) vezetőjéből nevezték ki kormányfőnek.

Teodor Meleșcanu, a SIE másik igazgatója az utolsó pillanatban lemondott a szolgálat vezetői tisztségéből, és elindult a 2014-es elnökválasztáson.

Claudiu Săftoiu, a SRI korábbi igazgatója néhány évvel később (2012) a Román Televízió elnöke lett.

Florian Coldea, a SRI volt helyettese 2017-ben a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem “Hírszerzés és politikai döntéshozatal” című kurzusát tanítja a “Biztonsági tanulmányok” tanszéken.

George Maior, a SRI korábbi igazgatója, később amerikai nagykövet volt.

Silviu Predoiu, a SIE volt igazgatója 2019-ben Victor Ponta tanácsadója lett.

Biztonsági törvények, hatalom a szolgálatoknak az egyéni jogok rovására

A román szolgálatok, mint a világ összes titkosszolgálata, a lehető legnagyobb hatalmat akarják. Ezt a nemzetbiztonsági törvényen keresztül próbálták megszerezni.

Amikor egy évvel ezelőtt megjelentek a nemzetbiztonsági törvénytervezetek, amelyek nem csak az emberi jogok és szabadságjogok felett adtak nagyobb hatalmat a titkosszolgálatoknak, hanem az üzleti életben is, a közfelháborodás felelevenítette a negatív emlékeket a szolgálatok társadalomban betöltött szerepéről.

A törvénytervezeteket a szolgálatok a Cotroceni-palotából származó “szakavatott szakemberek” segítségével írták, ahogy azt maga Iohannis elnök is elismerte, és még nem jutottak el a parlamentbe.

Eduard Hellvig, a SRI vezetője több alkalommal is megpróbálta megindokolni, hogy a hírszerző szolgálatoknak nagyobb hatalomra van szükségük.

“Nem lehetünk egyszerre egyfajta tűzoltók, akiket arra hívnak, hogy eloltsák a mások által gyújtott tüzet, majd azzal vádolnak, hogy mi oltjuk el azt. Ez valóban az elefánt a szobában, és ezt a vitát nem lehet örökké elkerülni” – mondta a SRI igazgatója tavaly októberben.

Andreea Pora

2023. június 21.

https://romania.europalibera.org/a/servicii-secrete-si-politica/32468861.html

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK