//
most olvassa...
Politika

Nagyot zuhant a NuScale, a Romániában minireaktorokat értékesíteni akaró amerikai cég a tőzsdén / Kérdéseket felvető állítás – HotNews

A NuScale, a kis moduláris reaktorokat (SMR) fejlesztő amerikai NuScale részvényeinek árfolyama 13 százalékkal esett az Iceberg Research pénzügyi elemző cég negatív jelentése után. Az Iceberg Research szerint a NuScale nem rendelkezik komoly szerződéssel, és marketingje félrevezető állításokon alapul. Az Iceberg a romániai projekt bizonytalanságáról beszél. Emlékeztetünk arra, hogy a NuScale partnerségben áll a Nuclearelectricával egy innovatív projektben, amelynek keretében minireaktorokat építenének Doicești-ben.

Az Iceberg Research szerint azonban az amerikai Utah államban zajló projekt kudarca után a NuScale-nak már nincs komoly szerződése.

A NuScale projektet 53%-os költségnövekedésre hivatkozva tavaly ősszel törölték az USA-ban. A reaktorokat Utah államban építették volna meg, de a NuScale és a Utah Associated Municipal Power Systems megállapodott a projekt lemondásáról.

A NuScale nem kapott engedélyt az új reaktorprojektre

“Komoly szerződés hiányában a NuScale marketingje most nagymértékben támaszkodik egyetlen állításra: rendelkezik az első és egyetlen, az Egyesült Államok Nukleáris Szabályozási Bizottsága által hitelesített SMR-tervezéssel” – áll az Iceberg-jelentésben.

A jelentés szerint a probléma az, hogy ez az állítás “erősen félrevezető”. A tanúsítás az eredeti 50 MW-os teljesítményű reaktortervre vonatkozott.

A NuScale azonban módosította a tervet, és 77 MW-ra növelte a teljesítményt, miután megállapította, hogy az 50 MW-os változat gazdaságilag nem életképes. A NuScale nem rendelkezik jóváhagyással az új változatra.

A jelentés szerint az új reaktor szabályozási folyamata sokkal összetettebb, mint ahogyan azt a NuScale bemutatja.

A 77 MW-os reaktor nem egy egyszerű tervezési korszerűsítés, mivel a teljesítménynövelés jelentős változásokat hozhat a reaktor kritikus alkatrészein – áll a jelentésben.

A jelentés szerint a NuScale szabványos tervengedélyt kért, nem pedig teljes körű tanúsítást. A szabványos tervengedély az engedélyezési eljárás kevésbé szigorú lépése, és várhatóan 2025 júliusában adják meg. A teljes körű tanúsításhoz a folyamat további két évet venne igénybe.

“A NuScale szándékosan félrevezeti az embereket, hogy azt higgyék, hogy a jelenlegi tervét már tanúsították, ami teljességgel téves. A szabályozási folyamat valójában éveket vesz igénybe, mielőtt a NuScale forgalomba hozhatná SMR-eit, feltéve, hogy van rá kereslet” – teszi hozzá a jelentés.

Bizonytalanság Romániában

A jelentés megemlíti a NuScale romániai projektjének elakadását is. Az Energiaügyi Minisztérium a Nuclearelectrica április 17-i közgyűlésén tartózkodott a projekt folytatásának megszavazásától. Az Iceberg Research szerint ez a bizonytalanság kezd hasonlítani a Utah állambeli “katasztrófához”, ahol a Utah Associated Municipal Power Systems lemondta a projektet.

Emlékeztetőül, a Nuclearelectrica részvényeseinek az április 17-i közgyűlésen kellett volna szavazniuk a NuScale projekt folytatásáról a megvalósíthatósági tanulmány alapján. Az Energiaügyi Minisztérium, mint többségi részvényes azonban tartózkodott a szavazáson, és a napirenden szereplő javaslatok, amelyek mind a NuScale projekthez kapcsolódtak, elmaradtak.

John Hopkins, a NuScale vezérigazgatója és elnöke egy múlt heti vállalati konferencián elmondta, hogy a szavazást júniusra, júliusra halasztották. “Ma reggel megbeszélést folytattunk ügyfelünkkel, a RoPowerrel. Mint mondtam, két héttel ezelőtt az elnökkel voltam, amikor meglátogattam a Doosan létesítményét. Befejeztük a Flour Corporationnel való együttműködést a FEED 1. fázisra (a szerk. a tervezési és mérnöki tanulmány első fázisa). Most lépünk be az LNTP-be vagy a korlátozott bejelentésbe a FEED 2. fázisának megkezdésére, ahol a NuScale a Flour Corporation alvállalkozója. Most lépünk be az LNTP-be vagy korlátozott bejelentésbe a FEED 2. fázis megkezdésére, amelyben a NuScale a Flour Corporation alvállalkozója.

A RoPower részvényesei április 17-én szavaztak, de valamilyen okból, amit nem tudunk, az időpontot júniusra, júliusra halasztották. Csak annyit mondtak nekünk, hogy ennek semmi köze a NuScale technológiájához vagy a vállalkozókhoz. Mivel politikai döntésről van szó, egy választási évben elhalasztották az időpontot. Ez nem pénzügyi kérdés. Csak annyit tudunk, hogy a szavazást júniusra, júliusra halasztották. Nagyjából ennyit mondtak nekünk” – mondta John Hopkins.

A Nuclearelectrica pedig azt írja a 2024-es első negyedévi jelentésében, hogy “a projekt és a szerződések a fejlesztési stratégiákkal összhangban a következő közgyűléseken újra napirendre kerülnek”.

Claudia Pîrvoiu

2024. május 17., 14:02

https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-27141494-scadere-puternica-bursa-nuscale-compania-americana-care-vrea-vanda-mini-reactoare-romania-afirmatia-care-ridica-semne-intrebare.htm

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK