//
most olvassa...
Politika

Sebastian Burduja, a doicești-i minireaktorok jövedelmezőségéről: Az első modulok a legdrágábbak, és talán alacsony a jövedelmezőségük – HotNews

A Doicești-ben megépítendő NuScale kismoduláris reaktorok (SMR) drágábbak lehetnek, mint a később máshol megjelenők, de a tét az, hogy Románia elsőként fejlessze ezt az innovatív projektet – mondta Sebastian Burduja energiaügyi miniszter.

Sebastian Burduja Fotó: HotNews / Claudia Pirvoiu

 

“A kis atomreaktoroknál az első modulok a legdrágábbak. Minden bizonnyal ez a tét, hogy az elsők között, sőt, akár az elsők tudjunk lenni, hogy létrehozzuk az egész horizontális láncot és egy helyi gazdaságot, amely aztán az egész régiót ellátja az alkatrészekkel” – mondta Burduja a News.ro által szervezett konferencián.

Arra a kérdésre, hogy mennyire lesznek nyereségesek ezek a reaktorok, Burduja elismerte, hogy alacsony lehet a nyereségességük. “Ez az a terület, ahol elemzést kell végezni. Az első modulok alacsony jövedelmezőségűek lehetnek, de egy ilyen stratégiai beruházás közvetett hatásait is látni kell” – mondta.

Amerikai vádak a NuScale projektről

A NuScale projektet tavaly ősszel az USA-ban a költségek 53%-os növekedésére hivatkozva törölték. A reaktorokat Utah államban építették volna, de a NuScale és a Utah Associated Municipal Power Systems megállapodott a projekt törléséről.

Egy pénzügyi elemző cég, az Iceberg Research egy friss jelentésében rámutat, hogy a Utah-i projekt kudarca után az amerikai NuScale-nak nincs komoly szerződése, és marketingje félrevezető állításokon alapul. Az Iceberg a romániai projekt bizonytalanságáról beszél. Emlékeztetőül: a NuScale a Nuclearelectricával áll partnerségben egy innovatív projektben, amelynek keretében minireaktorokat építenének Doicești-ben.

A jelentés szerint a probléma az, hogy ez az állítás “erősen félrevezető”. A tanúsítás az eredeti 50 MW-os teljesítményű reaktorprojektre vonatkozott.

A NuScale azonban módosította a tervet, és 77 MW-ra növelte a teljesítményt, miután megállapította, hogy az 50 MW-os változat gazdaságilag nem életképes. A NuScale nem rendelkezik jóváhagyással az új változatra.

Az új reaktor szabályozási folyamata bonyolultabb, mint ahogyan azt a NuScale bemutatja – derül ki a jelentésből.

A 77 MW-os reaktor nem egy egyszerű tervezési korszerűsítés, mivel a teljesítménynövelés jelentős változásokat hozhat a reaktor kritikus alkatrészein – áll a jelentésben.

A jelentés szerint a NuScale szabványos tervengedélyt kért, nem pedig teljes körű tanúsítást. A szabványos tervengedély az engedélyezési eljárás kevésbé szigorú lépése, és várhatóan 2025 júliusában adják meg. A teljes körű tanúsításhoz a folyamat további két évet venne igénybe.

“A NuScale szándékosan félrevezeti az embereket, hogy azt higgyék, hogy a jelenlegi tervét már tanúsították, ami teljességgel téves. A szabályozási folyamat valójában éveket vesz igénybe, mielőtt a NuScale forgalomba hozhatná SMR-eit, feltéve, hogy van rá kereslet” – teszi hozzá a jelentés.

Elakadás Romániában

A jelentés megemlíti a NuScale projekt romániai elakadását is. Az Energiaügyi Minisztérium a Nuclearelectrica április 17-i közgyűlésén tartózkodott a projekt folytatásának megszavazásától. Az Iceberg Research szerint ez a bizonytalanság kezd hasonlítani a Utah állambeli “katasztrófához”, ahol a Utah Associated Municipal Power Systems lemondta a projektet.

Emlékeztetőül, a Nuclearelectrica részvényeseinek az április 17-i közgyűlésen kellett volna szavazniuk a NuScale projekt folytatásáról a megvalósíthatósági tanulmány alapján. Az Energiaügyi Minisztérium, mint többségi részvényes azonban tartózkodott a szavazáson, és a napirenden szereplő javaslatokat, amelyek mind a NuScale projekthez kapcsolódtak, blokkolták.

A Nyugat egyetlen akkreditált kis moduláris reaktorok építésére irányuló projektje elhalt – jelentette decemberben a The Telegraph című brit lap, emlékeztetve az idahói kudarcra. A koncepció papíron remekül nézett ki, de a megvalósítással kapcsolatban komoly kérdések merültek fel – tette hozzá a Telegraph.

Az eredeti tervek szerint az Egyesült Államok után Románia fejlesztette volna ki ezeket a kisméretű reaktorokat, de mostanra Románia lett a NuScale fő potenciális megrendelője.

Claudia Pîrvoiu

2024. május 20., 15:28

https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-27148264-sebastian-burduja-despre-rentabilitatea-mini-reactoarelor-doicesti-primele-module-sunt-cele-mai-scumpe-poate-profitabilitate-mica.htm

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK