//
most olvassa...
Elnökválasztás, Külpolitika, Kormányzás, Pártok, Politika, Választások

Minden végnek van egy kezdete – Gândul

gandulElkezdődött. Az elmenekültek nemzedéke visszatért, hogy visszavegye az országát. Bámulatos a kitartásuk és a méltóságuk, azoké, akik sorba álltak, hogy szavazhassanak.

(gandul.info)

A sorok. Gyermekként már odajutottam, hogy automatikusan beálltam a sorba és aztán küldtem előre valakit, hogy nézze meg, mit adnak. A sorok gyakran már azelőtt létrejöttek, hogy bármit benyomtak volna, az emberek természetes módon elhelyezkedtek az élelmiszerboltok környékén, mint a vasreszelék, amikor fizikaórán megzavartam egy mágnessel. Az élelmiszerboltok mágnesezték át a szürke világunkat, aranyrögök voltak, melyekkel Ceauşescu elvakított minket, amikor nagylelkű volt: néha csirkét adott, néha kenyeret, néha, szilveszter környékén három narancsot fejenként. És miközben Ceauşescu sorba állásra kényszerített minket, hogy egymást püföljük egy farhátért, a tömegben némán kialakult a lázadás. Bárki, aki szabadidejét a sor szolgálatába állította ismerte a rettegő hangon suttogva mesélt történetet: „Íme, hogy tolonganak a férgek az ételért”, mondta egyszer az Elvtársnő az Elvtársnak, miközben kocsiból vizslatták a várost. Nehéz megmondanom, hogy mennyi igazság van ebben a történetben, de ha az emberek aztán Forradalmat csináltak, az azért is volt, mert férgeknek érezték magukat, amikor sorba álltak ételért.

A vég. Amikor a hatalom arrogánssá és önkényessé válik, szadista módon megalázva a saját polgárait, akkor a vég elkerülhetetlen. Amikor a vezetők nem veszik észre a köztük és a nép közti szakadékot, akkor a vég könyörtelenül lecsap. Amikor egy pixelekből álló, tévében felépített fikcióban élsz, akkor ez azt jelenti, hogy nem tudod, milyen világon élsz: ma még átverheted a népet a tévével, de a Facebook korszakában már nem verheted át az egész népet. Mindig lesznek egyesek, akik megmutatják, hogy mi történik az utcán. Mindig lesz alternatív média, mely megmutatja a széles közönségnek a sorokat, a gúnyt űzést, a megalázást, mely hangot ad a „férgeknek”. De a kommunista propaganda legvegytisztább formájában azt állítani a Regieben élő egyetemi hallgatókról, hogy „eurókkal” lefizették őket, hogy elrontsák a terveidet, elégedetten vigyorogni a több tízezer külföldön semmibe vett, feleslegesen sorokba kényszerített románon, azt üzenve nekik, hogy ezúttal nem tudták „elcsalni” a választást, mert az állam éber volt, ez az öngyilkos ostobaság jele. Ezeknek az embereknek az őszinte lázadása annak a jele, hogy az ország felébred. Tüntetésük elindíthatja azt a hógolyót, mely mindent elseper majd az útjából.

Florin Negruţiu

gandul.info, 2014. november 3., 15:00

E-un început în tot sfârşitul

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK