//
most olvassa...
Cotroceni, Elnökválasztás, Európai parlamenti, Parlament, Pártok, Politika, Választások

Maszol – Már csak az ima segíthet a román jobboldalon?

ujmagyarszoJóllehet az utóbbi időben – így tavaly is – sorra alakultak meg a magukat jobboldalinak nevezett pártocskák, ezek azonban nem jutottak el odáig, hogy össze is fogjanak, és közös frontot alakítsanak ki a parlamentben 70 százalékot képviselő baloldali kormánykoalíció ellen.

Eugen Tomac pártelnök, a „határon túli románok nagy védelmezője” (középen) (maszol.ro)

E pártok vezetői – jórészt nagyjából ismeretlen, vagy alig ismert politikusok – valamennyien önmagukat tekintetik a jobboldal hiteles képviselőjének, a jobboldali egységet saját vezetésük alatt szeretnék megvalósítani. Ráadásul a legnagyobb jobboldali ellenzéki alakulat, a Demokrata Liberális Párt maga is számos feltételt szabott meg a kis pártokkal történő esetleges szövetkezés előtt.

A „pártsemleges” Băsescu pártállása

A jobboldal összefogását jelentős mértékben megnehezíti az a körülmény is, hogy a jobboldali erők hiteles vezetőjének tartott Traian Băsescu államfő – akinek viszont elnöki mandátuma során pártsemlegesnek kellett volna lennie – szakított a demokrata liberálisokkal; az államfő viszont még mindig nem találta meg az a pártocskát és azt a jobboldali személyiséget, aki egybe tudná kovácsolni a szétforgácsolódott erőket.

A jobboldal széthullását Traian Băsescu már előre megérezte, nyilván erre gondolva védette le korábban nagyobbik lányával, Ioana Băsescuval a találmányi hivatalnál a Népi Mozgalom megnevezést. A Demokrata Liberális Párt kongresszusát követően – amely a párt és Băsescu válásához vezetett, miután nem Băsescu kedvencét, Elena Udreát választották meg pártelnöknek –, Cristian Diaconescu elnöki tanácsos bejelentette a Népi Mozgalom Alapítvány megalakulását, amelyhez kisvártatva csatlakoztak Băsescu más tanácsosai is, így Daniel Funeriu, Sebastian Lăzăroiu, és Bogdan Oprea is.

folytatás Maszol – Már csak az ima segíthet a román jobboldalon?.

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Beszélgetés

Egy gondolat “Maszol – Már csak az ima segíthet a román jobboldalon?” bejegyzéshez

  1. Egyszer ez a pénz is elfogy ,akkor talán nem lesz se jobb sem baloldal,,,és a nép sorsa javulni fog…

    Posted by szekelyse50 | 2014, január 3, péntek, 10:00

Főtámogatók

KEDVENCEINK