//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Cotroceni, Emberi jogok, Kormányzás, Politika, Történelem, XX. század

Bányászjárás: indulhat az eljárás az exkormánytagok ellen – Krónika Online

kronikaJóváhagyta kedden Klaus Johannis államfő az ügyészségi kérést arra vonatkozóan, hogy bűnvádi eljárás indulhasson az 1990. június 13. és 15. közötti bukaresti bányászjárás ügyében Petre Roman akkori miniszterelnök, Gelu Voican Voiculescu titkosszolgálatokat is felügyelő miniszterelnök-helyettes és Victor Atanasie Stănculescu korábbi védelmi miniszter ellen.

Ion Iliescu és Petre Roman (kronika.ro)

Mint ismeretes, az ügyészség emberiesség elleni bűncselekmények miatt nyomoz ellenük. Az államfői jóváhagyás azért volt szükséges, mert volt kormánytagokról van szó.

Eközben szintén kedden Miron Cozma egykori bányász szakszervezeti vezető, akit azzal gyanúsít a katonai ügyészség, hogy 1990 júniusában ő vezette a Bukarestbe hívott bányászokat az ellenzéki tüntetések szétverésekor, azt állította: erőszakosan vitték Bukarestbe az 1990-es bányászjárás idején.

Cozmát – aki ellen ugyancsak múlt héten indult bűnvádi eljárás – kedden újabb kihallgatásra idézték be. Saját állítása szerint Gelu Voican Voiculescu utasítására vitték Bukarestbe a titkosszolgálatok, majd ott egy sportcsarnokba zárták őket, majd katonaruhába öltöztetve Ion Iliescu államfő elé vitték őket, hogy az köszönetet mondjon a „rendteremtésért.” (…)

Forrás: Bányászjárás: indulhat az eljárás az exkormánytagok ellen – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK