//
most olvassa...
Cotroceni, Igazságügy, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Magyar szervezetek, Parlament, Pártok, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Átmeneti kormány – HotNews

hotnewsHogyan néz ki az új kormány? Dragnea úr személyes inasainak és a Năstase-korszak lehető legsekélyesebb figuráinak egyedi kombinációjaként, akiket a szolgálatokhoz némileg köthető két-három miniszter egészít ki, hogy ne mondja a rendszer, hogy tényleg teljesen kiszorították a képből. A PSD (Szociáldemokrata Párt – E-RS) vezetője névtelen senkikkel, titkárnőkkel, obskúrus tisztviselőkkel, kezes végrehajtókkal és életükben még egyszer miniszteri tisztséghez jutásukért hálás dinoszauruszokkal fogja vezetni, egyelőre a Kiseleffből (a PSD központi székháza – E-RS) a saját, a szó szoros értelmében vett magántulajdonú kormányát. Ebben a nem alkalmasság, tapasztalat és feddhetetlenség, hanem önkényesen, a legfőbb vezér iránti hűség kritériuma alapján létrehozott kormányban egyetlen fényes pontot sem fognak találni.

ercközepes2

Hogyan lehet egy olyan nehéz minisztérium, mint a belügy élére egy hajdani videlei iskolai titkárnőt ültetni, akire legfeljebb azoknak a bankoknak az ügyfelei emlékeznek, ahol obskúrus tisztviselőként dolgozott és Dragnea, aki maga mellé vette a (Teleorman – E-RS) Megyei Tanácshoz, egy adott pillanatban még kormánymegbízott-helyettest is csinálva belőle? Milyen egyértelműbb hadüzenetet akarnak az igazságszolgáltatás ellen, mint Florin Iordache kinevezése, akit a 2013-as Fekete Keddet a háttérből irányítók egyikének és a tyúktolvajoknak szánt törvények szerzőjének tartanak?

És mivel tudta volna bárdolatlanabbul semmibe venni az államfőt, mint Sevil Shhaideh kormányfő-helyettessé történő kinevezésével, két sok pénzből gazdálkodó minisztériumot is rábízva: a fejlesztést és az európai pénzeket, miután Klaus Iohannis megtagadta kormányfővé kijelölését? Végül, hogyan tudnál jobban a szolgálatok képébe nevetni, mint úgy, hogy nyilvánosan bejelented, ha nem akarták Shhaideh-t, ez van, de pofa súlyba, mert Mihai Tudose, Gabriel Vlase, Georgian Pop és Marius Nica sem kaptak tárcát!

A múlt év végén azt mondtam, a kormány összetétele alapján tudjuk majd megítélni, mekkora a rendszerrel kötött kompromisszum. Egy, vagy két kivételtől eltekintve nem láttunk túl sok engedményt. Csak feltételezni tudom, hogy az a lehetőség, hogy a rendszerhez szorosan kötődő Sorin Grindeanu, mások irányításával, távlatilag akár hatalmi pólussá válhat a pártban annyira megijesztette, hogy a maximálisan megbízható embereivel vette őt körül.

Futólag említem meg, hogy a kijelölt ma is statisztaként szerepelt a konferencián, melyen Dragnea bejelentette a miniszterek listáját, ünnepélyesen és komolyan játszva el a valóságtól eléggé elszakadt bábu szerepét. Arra a kérdésre, hogy módosítani fogja-e a Liviu Dragneát a kormányfőségtől eltiltó 90. sz. törvényt, mely lehetőséget – különben – keresztül-kasul kivesézték már a közéletben, Grindeanu derűsen azt mondta, hogy fogalma sincs, miről van szó. A PSD vezére röviden odavetette: „Majd elmagyarázom”. Ez pontosan megmutatja, mire számíthatunk a továbbiakban. Grindeanu kormányfő a ma bejelentett miniszteri csapattal a Dragneától kapott magyarázatok alapján fog kormányozni.

Nézzék meg még egyszer a Grindeanu-kormány összetételét. Pontosan így néz ki egy átmeneti kabinet, mellyel nem négy évig akarsz kormányozni, hanem csak ideiglenesen akarod a hatalomgyakorlást strómanokon keresztül megoldani. Nyilvánvaló, hogy a Grindeanu-kormán hosszú távon nem működhet és nem is hiszem, hogy erre találták ki. Liviu Dragneát most egy ítélet választja el a kormányfőségtől és még van egy folyamatban lévő ügye is. De mindkét gondja eltűnik, ha a PSD–ALDE többségnek a következő hónapokban sikerül sebesen keresztülvinnie egy amnesztiát, mondjuk az öt évnél kisebb büntetések esetében. Ha még a 90. sz. törvényt is módosítják, akkor Klaus Iohannis nem hivatkozhat majd sem a törvényre, sem a büntetőítéletre, mert mindkettő eltűnik.

A gonoszságokban gyakorlott Florin Iordachéval, a Fekete Kedd-akció egyik irányítójával az igazságügy élén egyre hihetőbbé válik ez a forgatókönyv. Liviu Dragnea csak néhány hónap múlva, ha megszabadult az ítéletektől és ügyektől, álmodozhat majd a saját kormányáról, az ő vezetésével és új végrehajtókból álló garnitúrával, vagy – miért ne? – ha szófogadók és csendben maradnak, akkor akár a mostaniakkal is. Azt a változatot is hallottam, hogy a PSD vezére akár Cotroceni-re is szemet vethetett és ezért nem fűződik érdeke ahhoz, hogy megkopjon a kormány élén. Személy szerint, nem tudom elképzelni, hogy három évig a partvonal mellett maradjon egy olyan kiszámíthatatlan országban, mint Románia.

Következésképpen tartsuk a szemünket az igazságügyön! Várhatóan ide összpontosul majd a következő időszakban a PSD/ALDE/RMDSZ-es új többség minden erőfeszítése, főleg úgy, hogy a Szenátus és a Képviselőház élén álló Tăriceanut és Dragneát közös cél köti össze. A múltban már voltunk tanúi politikai rohamoknak, de a Parlamentben most elért kritikus tömeg, az EU elsődlegességeinek megváltozása és az új fehér házi adminisztráció beiktatása jelentősen csökkentik egy utolsó pillanatban érkező mentősereg lehetőségét.

Dan Tăpălagă

hotnews.ro, 2017. január 3., 20:54

Guvern de tranzitie

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK