//
most olvassa...
Kormányzás, Parlament, Pártok, Politika

Honatyák „golyómutogatása” miatt alkotmánybírósághoz fordult Grindeanu – Krónika

Az alkotmánybíróságon tett panaszt csütörtökön Sorin Grindeanu leváltott miniszterelnök, aki úgy véli: a kabinetjének bukásához vezető bizalmatlansági indítványról szóló parlamenti szavazás nem volt titkos, mivel sokan felmutatták a golyót, mielőtt bedobták a szavazóurnába.

Sorin Grindeanu szerint hatalmas csalás történt a bizalmatlansági indítvány szavazásán (kronika.ro/Gov.ro)

Grindeanu alkotmánybírósági panaszában az áll, hogy a 88. cikkely alapján „a vita lezárultával szavazásra bocsátják a bizalmi javaslatot. A szavazás titkos, és golyókkal történik.”

A leköszönő kormányfő beadványa szerint a televíziócsatornák élőben közvetített tudósítása alapján jól látható volt, amint a parlament június 21-én rendezett együttes ülésén, a szavazás során egyes képviselők és szenátorok láthatóan szavaztak. Grindeanu szerint emiatt megkérdőjelezhető a golyós szavazás titkosságára vonatkozó eljárás betartása, ahogyan az a képviselőház és a szenátus együttes üléseinek szabályzatában szerepel.

A szabályzat kapcsán Sorin Grindeanu javaslattal is élt: szerinte amennyiben az eljárást nem tartották be, a jogszabályban azt kellene rögzíteni, hogy tartsanak új szavazást. „Úgy vélem, hogy a 2017. június 21-i bizalmatlansági szavazás szabálytalanul történt, ez pedig alkotmányossági, jogi konfliktust eredményezett a hatóságok között, hiszen a szavazás eredménye közvetlenül érintette a kormányt” – áll a parlament által menesztett miniszterelnöknek a Mediafax hírügynökség által idézett bejelentésében.

Forrás: Honatyák „golyómutogatása” miatt alkotmánybírósághoz fordult Grindeanu

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: