//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Gazdaság, Igazságügy, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Politika, Szociálpolitika - Egészségügy

Kit érdekel? – e-Népújság.ro

Megint lázban ég az ország. Több mint egy éve folyamatosan tüntetnek az emberek, jelenleg éppen a korrupcióellenes főügyész menesztése mellett, vagy éppen a leváltása ellen. Az egekig hatoló izgalmat és pátoszt a múlt hét végén az igazságügy-miniszter bejelentése váltotta ki, aki a DNA vezetőjének visszahívását javasolta. A politikusok meg pillanatnyi érdekeik függvényében egyik vagy másik csoportnak drukkolnak. Például az egyik ellenzéki pártocska egyszerű indítványt készül benyújtani az igazságügyi tárca vezetője ellen, aki szerinte „a demokrácia és jogállamiság valamennyi alapelvét lábbal tiporta”, és „megpróbálja elbátortalanítani az ország bíráit és ügyészeit”. Vajon Portocalára gondoltak?

A közvéleményt meg a sajtót annyira lefoglalja ez a „merénylet”, hogy észre sem veszi, az utcai politizáláson kívül is van élet, jobban mondva probléma…

Azzal, hogy a február végén érkezett tél is rajtaütésszerűen érte illetékeséket, hogy a hóvihar és a fagy miatt több megyében szünetelt a tanítás, mindössze egy hír erejéig foglalkozott a mass média. Ahogy azzal sem sokat, hogy mi van/lesz a hajléktalanokkal, az egyedül élő idős emberekkel, akik már rőzsét sem képesek gyűjteni (ha tudnának sem mernek, mert túlbuzgó rendőrök akár főbe is lőhetik őket).

Az sem érdekes, hogy Romániában évente közel 1400 egyévesnél kisebb gyermek hal meg a kórházak hiányos felszereltsége vagy a szülők gondatlansága miatt. Persze mondhatnánk, hogy Pakisztánban, a Közép-afrikai Köztársaságban, Afganisztánban vagy Szomáliában sokkal rosszabb a helyzet…

Ha tovább tallózunk, láthatjuk, hogy az Eurostat múlt héten nyilvánosságra hozott hírének sem szentelt senki túl nagy figyelmet, amely szerint 2018 januárjában az EU tagországai közül Bulgáriában volt a legkisebb a bruttó minimálbér (havi 261 eurónak megfelelő összeg), Romániában pedig 408 euró. Ami sokatmondó, hiszen az északnyugati országokban 1.000 euró felettiek a legkisebb fizetések. A listát Luxemburg vezeti (1.999 euró), utána következik Írország (1.614), majd Hollandia (1.578), Belgium (1.563), Németország és Franciaország (1.498 euró).

És még nem ért véget a hisztériasajtó és a „szakértők” által mellőzött hírek sora. Az, hogy az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 4,07 százalékkal drágultak az élelmiszerek, hogy 6,5 milliárd euróra importáltunk élelmiszert, a külkereskedelmi deficit korábban sosem látott szintet ért el, miközben az exportált élelmiszerek értéke 1,7 milliárd euróval volt kisebb a behozatalénál.

A jelek szerint ezek nem igazán érdeklik sem a politikusokat, sem a kormányzatot, a tüntetőket a legkevésbé. Ők most – a politika és a futball után – jogi szakértőknek képzelik magukat. Hogy nem egy emberen áll vagy bukik a korrupció elleni harc, vagy hogy egymagában senki nem követhet el merényletet a „demokrácia” ellen, kit érdekel?

http://www.e-nepujsag.ro/op/article/kit-%C3%A9rdekel

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK