//
most olvassa...
Külpolitika, Moldova Köztársaság, Politika, Régiók/autonómia, Román-román

„Romániának el kell tűnnie a világ térképéről”. Egy moldovai politikai elemző megdöbbentő kijelentése – Jurnalul.ro

jurnalulA Moldovai Köztársaság parlamentjének volt képviselője, a jelenleg politikai elemző Andrej Szafonov az orosz nyelvű nr2.ru portálon azt írja, hogy „Romániának el kell tűnnie a világ térképéről”, ez lévén az egyetlen megoldás a „román expanzionizmus” megállítására.

Szafonov megemlíti, hogy Oroszország és Ukrajna külügyminiszterei Csarnócában (Csernyivci/Cernăuţi) fognak találkozni a moldovai–transzdnyeszteri konfliktus kérdésének megvitatására, a helyet nem véletlenül választva ki, hanem azért, mert Romániának Észak-Bukovinára vonatkozó területi követelései vannak.

Szafonov azt mondja, a találkozó ideális alkalom lehetne arra, hogy Oroszország és Ukrajna koordinálják a román expanzionizmus visszaszorítására irányuló erőfeszítéseiket.

„Szembe kell néznünk a valósággal. A román expanzionizmussal szemben nem lehet félmegoldásokkal kiállni. Még ha Oroszországnak és Ukrajnának közösek is lesznek az álláspontjaik, nehéz meggátolni Ion Antonescu utódainak expanziós tendenciáit. Románia minden politikai rezsimje agresszív diplomáciai tevékenységet folytatott, mely expanzióért és sovinizmusért küzdött. Másodsorban Romániának erős és befolyásos szövetségesei vannak, mint például az Egyesült Államok, az Európai Unió és a NATO”, írja Szafonov elemző, megoldást is javasolva a román kérdésre.

„Nyíltan ki kell mondanunk: az egyetlen mód egyszer és mindenkorra megszabadulni a román veszélytől az a román állam létezésének megszűnése és eltűnése a világ politikai térképéről”.

Szafonov álláspontja szerint, Románia térképről való eltűnéséhez együtt kell működniük mindazoknak az államoknak, melyek szenvedtek hazánk miatt, vagyis Magyarországnak, Bulgáriának, Szerbiának, Ukrajnának, Oroszországnak és a Moldovai Köztársaságnak.

Magyarország megkapná az erdélyi „történelmi területeket”, a Moldovai Köztársaság egyesülne a román Moldvával, Ukrajna és Oroszország pedig átvenné ezen ország kisebbségek által lakott területeit, Dobrudzsa a bolgárokhoz kerülne stb.

Romániát Vlachiára kellene szűkítené, véli Szafonov, esetleg királysággá válva.

Andrej Szafonov moldovai parlamenti képviselő volt a Szovjetunió idejében és aztán 1994-ig a Moldovai Köztársaság parlamentjében. 1992-től a tiraszpoli szeparatista rezsim egyik ideológusává vált.

jurnalul.ro, 2013. január 13., 00:34

“România trebuie să dispară de pe harta lumii”. Declaraţia şoc a unui analist politic moldovean

Beszélgetés

21 gondolat “„Romániának el kell tűnnie a világ térképéről”. Egy moldovai politikai elemző megdöbbentő kijelentése – Jurnalul.ro” bejegyzéshez

  1. Ilyen térképet – még különbet is – akár én is tudnék rajzolni. Hiszen a Római Birodalom előtt egész Indoeurópát még magyari népek lakták, 100%-ban és egységesen.

    Romániát is a magyarokkal ellenséges euró-atlanti világ hozta létre, nekik is kell eltakarítani az útból. Mindaddig, amíg a trianoni elcsatolt területeken nem veszik vissza a magyar nemzetet és nyelvét államalkotó tényezőnek, addig ezekről az utódállamokról mondjuk ki: egész egyszerűen csak ORSZÁGRABLÓ NÉPEK!
    Majd ha a románok, ruszinok,szlovákok, horvátok, szlovének, szerbek és az őrvidék németjeinek is mind kötelezően tanulniuk kell az iskolákban magyarul, akkor lehet majd beszélni velük valamiféle együttműködésről.
    Ilyen egyszerű lehetne a külpolitikánk, ha engedé a nyugat.

    Posted by T. István | 2013, január 17, csütörtök, 11:32
  2. Csak az a fájdalmas ,hogy ezek a jegesek még a magyarságot vádolják a terjeszkedési szándékkal.-,hogy ennyire erkölcstelen nép legyen ez már aljasság.Minden ami létezik fontos intézmények ,vasúti állomások meg középületek mid mind a magyarok építették Erdélyben.Ők meg vagy lerombolták,vagy pöffeszkednek benne a tricolor a tetején,A(rongy)így nevezték a székely zászlót.

    Posted by szekelyse50 | 2013, március 4, hétfő, 16:01
  3. Románia az orosz szövetségnek köszönheti létét: 1878, 1916-1918, 1944-1945. Most a román nagyzási hóbort szembeviszi Romániát Oroszországgal. Ha valaki ebben a térségben, nos az orosz képes felszámolni a román államiságot.

    Posted by Csenteri Tivadar | 2013, április 2, kedd, 21:00
  4. Lehetséges most a Románok ráfaragnak a többet ígérő követésére ! Az EU nem sokra tartja ,mint keleti országokat olcsó piacnak tekinti !A NATO keleti támaszponti lehetőség miatt még keményebb dió ! Az Orosz az más , érdekharcaiban egyszerűen szétlökheti amit annak idején adományként összeforrasztott . Valószínűtlen ,de mint láttuk semmi sem öröké való ami kényszeren alapszik !

    Posted by Ági Ivanko | 2014, január 27, hétfő, 23:28
  5. Megette a fene , hiszen az egész tákolmányban a nép napról napra nehezebb életet él,,mi lesz a vége csak az Úr a megmondója..

    Posted by szekelyse50 | 2014, január 28, kedd, 16:33
  6. Első lépés ,autonomiát Székelyeknek és a környező országok magyarjainak.

    Posted by Nero Titusz | 2014, január 30, csütörtök, 00:49
    • Hát ez az első lépés már vagy 24 esztendeje az asztalon,,már lassan tüntetni sem engednek ,,nézd a marosvásárhelyi milicia vezető akaratos beszólásait..a sovén V.C.Toilet követője..már a gondolat is elrettentő..

      Posted by szekelyse50 | 2014, január 30, csütörtök, 17:45
    • Az a baj az autonómiával hogy a mostani magyar vezetőknek titulált rabló banda még nagyobb nyomorba dönti pár év alatt a népességet . Tisztogatni kellene , börtönbe a rablokkal

      Posted by Domokosi | 2014, február 7, péntek, 07:33
  7. A pacák a román expanzionizmus ellen küzd, de közben ő maga is hasonló elveket képvisel. a mai Románia része az egykori Moldva román fejedelemség területe, Moldovai köztársaság területe a hasonló név ellenére teljesen más területre utal bár szomszédos tájegységekről beszélünk. A románok “nagy Romániájának” egyébként ez a térség is része volt, csak a 2. világháborúban elszenvedett vereség miatt a Szovjetunió lecsatolta a románoktól Moldovát majd a Szovjetunió felbomlása után a Szeret és Prut folyó között létre jött egy új állam, a Moldovai köztársaság amelynek lakossága félig román, félig orosz etnikumból tevődik össze. Érdekesség, hogy Moldovai köztársaság területén belül létezik egy “kvázi állam”, Transznyisztria, amelyet a többnyire orosz lakosságú területen hozott létre egy exkommunista vezető ( orosz katonai erők segítségével, még a mai napig ott állomásoznak az orosz tankok Oroszország beleegyezésével). Ennek a csak Oroszország által elismert államnak a vezetője még a mai napig kommunista elveket vall, és a Lenin Sztálin szobrok árulkodnak a kommunizmus embertelenségéről a fővárosban Tiraspolban. Természetes hát, hogy az ottani oroszoknak területi igények állnak fenn a románokkal, és a moldovai köztársaságbéli románokkal szemben is. Na most egy ilyen kommunista csürhével kéne nekünk szövetkeznünk? Úgy hogy Nato, EU, ezáltal Románia szövetségesei vagyunk? Nem volt ölég nekünk 2 világháború, kell még egy harmadik is ? Szafanovék ugyanúgy gyilkos elnyomó banda, csak úgy mint a románok Székelyföldön

    Posted by Nagy Norbert | 2014, február 7, péntek, 07:10
    • Kedves Nagy Robert
      Nagyon nem áll meg az állitásod ,az Unió nekünk semmi jót nem hozott , csak a saját érdekcsoportjuk érvényesülését tartják szem előtt . A Nato , megint nem jó nekünk , ők is a saját érdeküket képviselik , csak bajt hoznak ránk . A legnagyobb probléma az hogy a háttérben a Nato , és az Unio-nak ugyanazok a csoprtok állnak és az egész káosz , gazdasági válság , háborúk , mind az ők kezdeményezésük által lettek kirobbantva . Kommunizmus , demokrácia , mind az ő találmányuk .Nagyon nagy bajok lesznek a földön ha véghezviszik amit elterveztek . Olvass bele a Talmudba és nagyon be fogsz ijedni

      Posted by Domokosi | 2014, február 7, péntek, 07:56
    • +Nagy Róbert! én is hasonlóan látom a helyzetet. Egy pontosítás. A mai Moldovai köztársaság elkülönülése a ” nagy” Moldovától 18812-,ben kezdődött, mikor az oroszok bekebelezték a Pruton túli területük nagy részét., kivéve a a Duna-deltától északra. fekvő megyéket. Ezekre 1878-ban tették rá kezüket csere révén. A románok akkor katák cserébe Dobrudzsát cserébe Oroszországtól az említett négy megyéért. Dobrodzsát azután rögtön betelepítésekkel “ősi román földé” varázsoltak! A két világháború között helyzet egy 20 éves, majd a háború alatti 4 éves állapot, csak epizódok és beilleszkednek az adott korszak pillanatnyi erőviszonyainak megfelelő nagyhatalmi játszmákba. Ezeket a románok mindig “művészi” módon tudtak kihasználni saját javukra! Sorozatos árulásaikat mindig honorálták a nagyhatalmak! ( Párizs környéki békék: Baszarábia , Erdély, Dél-Dobrudzsa bekebelezés; Párizsi béke, 1947- Erdély bekebelezésnek megerősítése). Mivel Oroszország és Magyarország felé léptek fel a 19-20. században területi igényekkel, ez a két népet tartják fő ellenségüknek.
      Az orosz nagyhatalmi politikát , pedig igazad van. nekünk magyaroknak senki se dicsérje! És föleg ne lásson benn “segítséget”. Szafanov nagyon jól tudja mi célt követ ezzel a véleményével: se többet se kevesebbet nem akar, csak ráijeszteni Romániára , amelyik egyre bátrabban próbál fellépni az “egyesülés” érdekébe! Érdekes Románia nem rabol , nem bekebelez, csak “egyesül” a szomszédos területekkel, államokkal! És a pórnép ezt lelkesen támogatja!

      Posted by Csaba István Király | 2014, február 9, vasárnap, 08:21
  8. Beszéltem egy moldáviai egyetemi tanárral , és nagyon megdöbbentem amikor előtérbe került a történelem . Merőben ellentétes állitásokkal jött elő mint amit vallanak a nacionalista román társai és az elmondottak alapján hazaárulónak lenne bélyegezve , az sem biztos életben hagynák ha nyilvánosságra kerülne . Érdekes , a moldáviai románoknak a történelem nem volt megváltoztatva , nem ködösitették a történelmet . Ha megnézzük a Moldáv történelmi határokat , a valós Bolgár határokat és az Erdély határát , a maradék ami marad , alig tenne ki két három jelenlegi megyét , és még azt is mondta hogy a Havasalföldiek elrabolták tölük a nemzetiségüket , nekik semmi közük a valós román nemzethez , 80 %-a cigány származású ……És sajnos ők vezetik a mai Romániát , itt egy keveset tévedtem ….. Kóser cigányok vezetik a mai Romániát

    Posted by Domokosi | 2014, február 7, péntek, 07:47
  9. A világháborúkban a román politikai prostituciót használták fel. Az Isten malmai lassan, de biztosan őrölnek.
    Ők is az Isten gyermekei, éljenek békességben Havasalföldön.

    Posted by Szabó Béla | 2014, február 7, péntek, 08:56
  10. Eddig rendben is van minden , a történelem meg a többi érv,de minek az egyesülés ,hiszen nem az ember sorsa a lényeg??akár anélkül is lehet javítani az élet minőségén ha szétesünk avagy egyesülünk ,,talán a sok okos pénzhajhász politikus ezeken a dolgokon kellene dolgoznia..!! Mára már a nagyobb rétegje az illetékeseknek tisztában van ,hogy a román történelem egy tákolmány hazugságon alapszik ,és nagyon nehéz visszafordítani ezt a folyamatot…mivel a második gondolkodásmód hiányzik a román nemzet életéből.. hiszen ” Kétféle gondolkodás létezik ma :- az egyik létrehozza a problémákat :- a másik pedig megoldja.!” ezzel meg baj is van és a bajt meg kerülni szokták..

    Posted by szekelyse50 | 2014, február 7, péntek, 09:53
  11. Addig mig Magyarországon csak annyira törödnek 25 év posztkommunizmus után hogy, hát megkéne adni a Székelyföldnek csak 3megye autonómiáját, addig ne álmodozzunk!1lehetőség van rá osszekell fogni az Erdélyi magyaroknak, románoknak és ott élő kissebségeknek, ahogy csinálták 1991- ben Szlovéniában.Mindenki meg kell tanulja az ottani kisebbség nyelvét kulturáját és tisztelje.Erdély csak külön államként létezhetne német, fennhatoság alatt ,mert csak ök tudnák rendbe rakni az országot, de ahhoz sok idő kell elteljen legalább 25 év!Mint tudjuk a világot, az Uniót, Natot a zsidók vezetik, addig mig Magyarországot ki nem állhatják és, a legnagyobb ellenségük és anyagilag azt csinálnak amit akarnak és inkább a régi szövetségekkel tartanak lásd a volt NagyMagyarország szomszédai és ellenségei, nagyon kevés esély van!
    Románia amit akart a történelemben és háborukban elért.1877-ben megszerezte Dobrudzsát és igy lett tengere, 1918-ban Erdélyt és Moldovát. és 2008-ban Kigyok szigete és még a Bisztroe csatorna is, kellene az Ukránoktól!
    Az Erdélyi Románok is kérték az Autonómiát, igaz kevesen, de azonnal melléjük kell állni ,mert nekik is elegük lett a Buka{rest}i igérgetéskből és hazugságokból.1992- ben megjelent a mass médiában hogy Moldova Moldovával szeretne egyesülni és ,nem Havasalföldel, de ha a poltikának sikerül az indulatokat elszabaditani akkor, Erdély régiokra oszlik, vagyis Székelyföld, Barcaság, Mócvidék, Bánát, Partium és Szigethegység vagy Osánok.
    Kérdés csak az hogy teszünk is ezért vagy csak, a kompjúter elött megosszuk vélemyényünket és, avval maradunk?!

    Posted by Hajdo Szabolcs | 2014, február 7, péntek, 15:08
    • +Hajdo Szasbolcs. Ahány ember annyi álom! Az ön álmának azonban nincs semmi realitás alapja. Az Uniónak és ezen belül Németországnak is az érdeke a satus quo megtartása és a befolyási övezetének lassú de biztos növelése (lásd társulási vagy csatlakozási tárgyalások megnyitása a szomszédokkal (Szerbia, Ukrajna, Moldova stb) Lehet venni Szlovénát , vagy Svájcot példának, de csak annak! ” gyan abba a folyóba nem lehet kétszer belelépni. Mard ugyan a folyó , de víz közben elszaladt” ezt már az ókori görögök is tudták.
      Erdélynek erdélyi modellt kellene megvalósítani! Azt ami benne van történetében ,azzal a különbséggel, hogy most a politikai jogokat ki kellene terjeszteni az időközben abszolút többségbe került románokra is! Így megvalósulhatna az “Unio, quatrum nationum”. Természetesen tudatában vagyok, hogy ezt nem lenne könnyű elfogadtatni az erdélyi románokkal. Több dolog miatt. Pl. a beléjük nevelt hamis történelem tudatuk okán vagy , hogy a ma az Erdélyben élő románság jelentős részét a Kárpátokon túlró betelepítettek alkotják. Jobban oda kellene figyeljünk a sabin ghermanokra! Talán velük összefogva lehetne némi esélye az általam felvázolt forgatókönyvre. Mi magyarok azonban saját levünkben fövünk! Nem akarunk észrevenni más megoldásokat, csak azokat, amelyek a “mi kutyánk kölyke” süt ki!

      Posted by Csaba István Király | 2014, február 9, vasárnap, 08:49
  12. Hát :-Szabolcs egy dolog azért igaz ,minden ember külön világ ,tehát nem lehet mindenkiből kemény forradalmár vezető, a tény hogy az egyesülés teljesen fölösleges , az Autonómia meg hasznos lenne ,de nagyon sokan vagyunk akik tehetetlenek vagyunk,hiszen nem nagyon lehet ma sem a román hatósággal szembe szegülni. Így marad a csendes harcunk ,igenis a gép előtti harc ,ez is valami ,talán több is lesz csak türelem..:-Van egy régi mondás ,,
    ” Ne kritizálj másokat ,Ők pontosan azok akik Te lennél hasonló körülmények között.”+

    Posted by szekelyse50 | 2014, február 9, vasárnap, 11:25
  13. Ez az ötlet valahogy nagyon tetszik.

    Posted by helene buresch | 2014, február 14, péntek, 12:28
  14. Néha a boldogtalanságunknak az az oka ,hogy arra figyelünk amink nincs ,ahelyett ,hogy arra összpontosítanánk amink éppen van.! Hiába ilyen az emberi beállítottságunk.

    Posted by szekelyse50 | 2014, február 15, szombat, 21:29
  15. nem ertek en sok dolgot Romaniaba…en hat eve kulfoldon lakok laktam ket evet nemetorszagba egyet slovakiaba es harom eve belgiumba lakok amikor haza megyek en el vagyok csodalkozva ennyi szuk latokoru fasiszta be tokosodott ember abba a kelet europaba hogy tudott osszegyulni az hihetlen romaniaba es slovakiaba.Azt hiszitek meg kapjuk az autonomiat jobb lesssz hat nem csak annyi,hogy a penzunket nem bukarest lopja el hanem valamelyik helyi korupt politikus…nyugat europaba miert nem problema ,hogy az utcan vegig megy az ember es mit lat szembe jon vele egy torok utanna egy afrikai szines boru ha hatuk mogott egy kinai par es utannuk ket lengyel vendeg munkas s esetleg egy belga is el setal es senkit nem zavar ki mi az,Harom hivatalos nyelv van Nemet,holland,es francia francia regioban vannak francia tablak az uton holland resszen holland tablacskak,,,globalizatio van emberek!!!

    Posted by adrian | 2014, július 19, szombat, 00:49
  16. es sajnalom ha valakit meg sertettem nem volt szandekomban,csak szerintem ez az elensegeskedes jora nem vezet

    Posted by adrian | 2014, július 19, szombat, 00:52

Főtámogatók

KEDVENCEINK