//
most olvassa...
Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Magyar szervezetek, magyar-magyar, Magyarokról, Műemlékvédelem, Művelődés, Politika, Régiók/autonómia, Történelem, XVI-XVII. századok

II. Rákóczi Ferenc szülőháza 2020-ra teljes szépségében és pompájában tündökölhet – Felvidék.ma

Február 14-én a borsi Rákóczi-kastélyban tartott sajtótájékoztatót dr. Latorcai Csaba, a magyar Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára és dr. Diószegi László, a II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezet igazgatója a várkastély felújításával kapcsolatosan.

A felújításra váró kastély bejárata (Felvidék.ma – Szegedy László)

A sajtótájékoztatón jelen volt Haraszti Attila kassai főkonzul, Pásztor Péter műépítész és Wittinger Zoltán tervező-építész, a felújítási tervdokumentáció készítői, valamint Krcho János műemlékvédelmi építész, aki a kutatási munkálatokat és a dokumentációt állította össze, továbbá a II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezet igazgatótanácsának felügyelőbizottsági tagjai és Varga Anna Tünde, Borsi polgármestere.

A helyettes államtitkár tájékoztatójában elmondta, hogy Magyarország kormánya a Teleki László Alapítvány javaslatát elfogadva döntött arról, hogy a magyar költségvetésből támogatásban részesíti a borsi Rákóczi-kastély rekonstrukcióját a 2017-es állami költségvetés terhére. Erre a célra 800 millió forintot fordítanak, melyből a rekonstrukció első szakasza valósul meg, melynek köszönhetően várhatóan a külső homlokzati rekonstrukció, a tetőfelújítás, a nyílászárók elhelyezése valósulhat meg.

Dr. Diószegi László, a II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezet igazgatója (Felvidék.ma – Szegedy László)

Önfenntartó lesz a létesítmény

A második szakaszban várható az épület teljes belső megújítása, valamint olyan funkciókkal való ellátása, amelyek a turisztikai idegenforgalmi hasznosítást is lehetővé teszik, így vendéglátóegységek és szálláslehetőségek kialakítására is sor kerülhet az épületkomplexumon belül. Ez elősegítheti, hogy a kastély a jövőben önfenntartó legyen, „hiszen jóllehet elsőrendű cél az objektum kulturális célokra való hasznosítása, ezt azonban úgy kell megvalósítani, hogy az lehetőséget adjon a nonprofit üzemeltetésre” – szögezte le Latorcai.

A nonprofit üzemeltetést célozta meg a partner Teleki László Alapítvány, amikor kezdeményezte, hogy Borsi község önkormányzatával hozzanak létre egy közös nonprofit szervezetet és az legyen a projekt a gazdája. „Tehát a II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezet fogja a beruházás mindkét ütemét megvalósítani” – mondta Latorcai, majd hozzátette: „Amikor lezárul az első szakasz, a kormány akár ez év végén nyitott arra, hogy hasonló módon a második szakaszt is finanszírozza. Várakozásaink szerint a két szakasz együttesen 2020-ra fejeződhet be, vagyis ekkorra II. Rákóczi Ferenc szőlőháza teljes szépségében és pompájában ragyoghat az itt élők és a szélesebb nagyközönség örömére”.

Dr. Latorcai Csaba, a magyar Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára (Felvidék.ma – Szegedy László)

Az előzetes tervek szerint 1,6 milliárd forintba fog kerülni a teljes beruházás, a tényleges költségek a részletes tervek kidolgozása és a közbeszerzési eljárások lefolytatása után pontosíthatóak. Az összeg lehet akár több is, ezt a magyar kormány biztosítani fogja.

Portálunk kérdésére Latorcai elmondta, hogy már az első szakasz lezárása után szeretnének egy kamarakiállítást is megnyitni, s a kastély bizonyos részei korlátolt üzemmódban továbbra is látogathatóak lesznek a munkálatok második szakaszának kivitelezése során, tekintettel azonban arra, hogy ez egy építkezési terület.

Pásztor Péter kassai műépítészt a kivitelezési tervekkel kapcsolatban kérdeztünk. „Wittinger Zoltánnal közösen idestova 18 éve foglalkozunk a kastély felújítási munkáival, úgy kell ehhez hozzáállnunk, hogy ez II. Rákóczi Ferenc szülőháza, már megtörtént a műemlékvédelmi kutatás, s annak eredményeit akceptálnunk kell. Ez egy bizonyos kötött menetet feltételez, vagyis klasszikus felújítási tervet készítünk”.

A kelet-szlovákiai település XVI. században épült kastélyát Lorántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György építtette pompás reneszánsz kastéllyá. Itt született 1676 márciusában II. Rákóczi Ferenc fejedelem. Az épület 1711 után az Aspremont, a Trautschon, az Erdődy, majd Szécsényi családok tulajdona volt. A kastélyt 1945-ben államosították, a nyolcvanas évekig iskolaként, munkásszálásként, raktárként használták, majd 1990-ben a borsi önkormányzat tulajdonába került.

Első felújítása a nyolcvanas évek végén kezdődött meg, de 1990-ben félbeszakadt. Csaknem egy évtizeddel később szlovák és magyar állami támogatásból, valamint pályázati pénzekből ismét elkezdődött a rekonstrukció, de forráshiány miatt 2006-ban ismét leálltak a munkálatok.

A várkastély felújításának Áder János magyar és a szlovák köztársasági elnök adott újabb lendületet, amikor a felek megerősítették, hogy a két ország együttműködik az épület felújításában. A tervek szerint a kastély teljes körű felújítását követően abban II. Rákóczi Ferenc életét és korát bemutató kiállítás kap helyet.

Haraszti Attila kassai főkonzulja a sajtótájékoztatón (Felvidék.ma – Szegedy László)

A felvidéki magyarság identitásának jelképe

Latorcai Csaba elmondta azt is, hogy a mai Szlovákia területén – Borsiban – található kastély nemzetpolitikai és a felvidéki magyarság identitásának megőrzése szempontjából egyaránt kiemelkedő épület, a magyar kormány ezért tartja fontosnak, hogy jelentős összeggel támogassa annak felújítását és hasznosítását.

Örvendetes, hogy a magyarországi szakemberek elismerően nyilatkoztak a szlovák műemlékvédelem segítőkész hozzáállásáról, ami nagy mértékben segítheti és felgyorsíthatja a kivitelezési munkálatokat, így remélhetőleg 2020-ban együtt örülhetünk  majd az elért eredményeknek.

http://felvidek.ma/2018/02/ii-rakoczi-ferenc-szulohaza-2020-ra-teljes-szepsegeben-es-pompajaban-tundokolhet/

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: