//
most olvassa...
EU, Európai Bizottság, Európai Parlament, Helyhatósági, Külpolitika, Kormányzás, Magyar pártok, Magyar szervezetek, Parlament, Parlamenti, Pártok, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ, Választások

Választásitörvény-módosítás: A PNL-kormány semmibe venné a korábban magasztalt Velencei Bizottság ajánlását – Krónika

Román politikai elemzők egyhangúlag összeegyeztethetetlennek tartják az európai normákkal és a Velencei Bizottság ajánlásaival, hogy a Ludovic Orban vezette kormány néhány hónappal a helyhatósági megméretés előtt, parlamenti vita nélkül kíván változtatni a választásokat szabályozó törvényen. A brüsszeli intézmények még nem reagáltak a tervezett lépésre.

Mesterkednek. Európai irányelvekbe ütközik a kétfordulós polgármester-választás bevezetése (kronika.ro/Veres Nándor)

Miután az Európai Bizottság (EB) és különböző brüsszeli intézmények részéről az utóbbi években – a Szociáldemokrata Párt kormányzása alatt – rengeteg bírálat fogalmazódott meg a román jogállamiság helyzetével kapcsolatosan, a Krónika most azzal a kérdéssel fordult az EB-hez, hogy mennyire tartják összeegyeztethetőnek az uniós joggyakorlattal, és általában az európai demokratikus elvekkel a Ludovic Orban vezette kabinet kezdeményezését a választási törvény módosítására, alig több mint négy hónappal a helyhatósági megméretés előtt. Kérdésünket több, sajtókapcsolatokért felelős tisztségviselőnek is elküldtük. Egyetlen visszajelzést kaptunk, melyben választ ígértek az általunk megjelölt időpontig, azaz szerda reggelig. Az ígéret ellenére lapzártánkig semmilyen válasz nem érkezett kérdésünkre a brüsszeli testülettől.

Az Európai Szocialisták Pártjának (PES) főtitkár-helyettese, Marije Laffeber ugyanakkor néhány nappal ezelőtt állást foglalt a tervezett törvénymódosítással kapcsolatban. Szerinte

a választási jogszabály nyílt vita nélküli változtatása néhány hónappal a szavazás előtt „nyomást helyez a demokratikus normákra, a demokrácia értékeire és elveire”.

A PES aggodalmaira román részről Rareș Bogdan, a PNL európai parlamenti csoportjának vezetője reagált. A korábbi magyarellenes megnyilvánulásairól ismert volt műsorvezető védekezésként a PSD korábbi antidemokratikus intézkedéseinek felemlegetésével válaszolt.

Két román politikai elemzőt is megkérdeztünk a módosítás időzítéséről. A véleményformáláskor általában a jobboldali pártokkal szimpatizáló Andrei Țăranu politológus a Krónika megkeresésére elmondta, a választásokat szabályozó törvény megváltoztatása a megméretés évében ellentétes az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve, a Velencei Bizottság által 2002-ben elfogadott választási kódexében foglaltakkal. „Bármennyire is próbálja a PNL különböző svindlizésekkel – ilyen például, hogy a kétfordulós polgármester-választás növeli a szavazói kedvet – védeni álláspontját, a jogszabály módosítása ellentétes a kódex 65-ös cikkelyével” – hangsúlyozta az elemző.

A Velencei Bizottság dokumentumában az említett kitétel leszögezi: egy évvel a megméretés előtt el kell kerülni a szavazási rendszer változtatását.

„Nem annyira a választási rendszerek módosítását kell kerülni – azok bármikor javíthatók –, hanem a gyakori vagy kevéssel (legtöbb egy évvel) a választások előtt történő változtatásokat. A módosításokat elkerülhetetlenül egy politikai párt érdeke diktálja akkor is, ha nincs is szándék a manipulálásra” – fogalmaz a kódex. Mint ismeretes, korábban a PNL rendre a Velencei Bizottság megállapításaira, illetve azok megszegésére hivatkozva bírálta a PSD-kormány lépéseit. A politológus ugyanakkor megjegyezte, a törvény felelősségvállalással való módosításának nyilvánvalóan egy olyan bizalmatlansági indítvány kiprovokálása az igazi célja, amely előre hozott választásokhoz vezetne. „A PSD-vel és az RMDSZ-szel kapartatnák ki a forró gesztenyét” – fogalmazott Țăranu. Szerinte sok olyan PNL-es városvezető van – főleg az egykori PDL-ből érkezettek –, aki ellenzi a kétfordulós megméretést.

Bogdan Duca politológus – aki eddigi megnyilatkozásai alapján inkább a PSD-vel rokonszenvezők körébe sorolható – egy ostoba demagógiának nevezte a kezdeményezést. Az elemző lapunknak nyomatékosította: a törvény megszavazható, de alkalmazása súlyosan sértené az európai normákat és a Velencei Bizottság ajánlásait. „Valójában egy demagóg, olcsó játék szemtanúi vagyunk, melynek célja idő előtti választások kiprovokálása három-négy hónappal a menetrend szerinti megméretés előtt. Aggaszt a kialakult káosz, a vágy, hogy mindenáron előre hozott választások legyenek” – tette hozzá Duca.

Pataky István

2020. január 23., 10:10 • utolsó módosítás: 2020. január 23., 10:28

https://kronikaonline.ro/belfold/most-nem-szamitanak-az-europai-elvek-n-a-pnl-kormany-semmibe-venne-a-korabban-magasztalt-velencei-bizottsag-ajanlasat

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK