//
most olvassa...
Befektetések, Gazdaság, Kárpát-medencei körkép, Külpolitika, Kormányzás, Magyarokról, NATO/fegyveres ügyek, Politika

Magyar és román légvédelmi erősítés: mindkét NATO-tagállam igyekszik korszerűsíteni elavult haderejét – Krónika

Magyarország is döntött arról a légvédelmi rakétarendszerről, amellyel korszerűsíti és erősíti haderejét. Romániában már évek óta folyamatban van a hasonló jellegű fejlesztés; mindkét ország esetében kiemelt beszerzési terep az Egyesült Államok.

A magyar légierő a 21. századi színvonalon nyeri vissza oltalmazási képességét (kronika.ro/Honvédelem.hu)

Magyarország az amerikai–norvég fejlesztésű NASAMS légvédelmi rakétarendszerrel korszerűsíti a hadseregét. A norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégektől vásárolt elemek 2023-ban érkeznek meg az anyaországba. A magyar védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos titkárságának közleménye szerint a korszerű rövid, illetve közepes hatótávolságú, földi telepítésű légvédelmi rendszerek szolgálatba állításával a haderő XXI. századi színvonalon nyeri vissza azt az oltalmazási képességét, amelyet a rendszerváltás utáni leépítésekkel vesztett el.

A NASAMS olyan légi támadó eszközökkel – például pilóta nélküli repülőgépek (drónok), illetve csapásmérő robotrepülőgépek – is fel tudja venni a küzdelmet, amelyek ellen a magyarországi légvédelem eddig nem vagy csak rendkívül korlátozott képességekkel rendelkezett.

Az új légvédelmi rendszer elsősorban a magyar légierő JAS–39 Gripen vadászbombázókhoz is rendszeresített, az amerikai AMRAAM AIM–120 közepes hatótávolságú, radar-önirányítású rakéták köré épül – számolt be a Magyar Nemzet című napilap.

Magyarország az augusztusban aláírt szerződés értelmében százhúsz közepes és hatvan darab megnövelt hatótávolságú rakétát vásárol.

Az újság arra emlékeztet, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma még májusban engedélyezte a légvédelmi rakéták, valamint a hozzá tartozó pótalkatrészek, műszerek, oktatási anyagok és kiképzési szolgáltatások esetleges eladását. Az ügylet külföldi katonai értékesítési és közvetlen kereskedelmi értékesítési elemei együttesen mintegy egymilliárd dolláros befektetést jelentenek.

A Konstancához közeli Mihail Kogălniceanu légibázison Adrian Zuckerman, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete néhány napja jelentette be:

néhány hónapon belül Románia lesz Washington első olyan szövetségese, amely HIMARS rakétavédelmi rendszerrel erősít.

A bukaresti vezetés 2018 februárjában döntött a beszerzésről. Románia három, egyenként 18 rakétatüzérségi eszközből álló HIMARS típusú, nagy mozgékonyságú sorozatvető rendszert vásárolt az Egyesült Államoktól. A távirányított lövedékeket használó, 300 kilométeres hatótávolságú sorozatvetőket szinte bárhova el lehet juttatni, az azokat szállító teherautók terepjáró képességeinek köszönhetően. A sorozatvetők a román légierő és sok NATO-tagállam által használt Hercules katonai repülőgépekkel légi úton is szállíthatók. A Lockheed Martin idén szállítja le az első 18 HIMARS típusú, 2-300 kilométer hatótávolságú rakétatüzérségi rendszert Romániának. Bukarest összesen 54-et rendelt 1,25 milliárd dollár értékben.

A HIMARS-program a csaknem négymilliárd dollárért megrendelt hét Patriot típusú rakétavédelmi rendszer után a második közvetlen hadi felszerelési beszerzés Románia és az Egyesült Államok kormánya között.

Pataky István

2020. november 25., 08:31

https://kronikaonline.ro/kulfold/magyar-es-roman-legvedelmi-erosites-mindket-nato-tagallam-igyekszik-korszerusiteni-elavult-haderejet

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK