//
most olvassa...
Politika

Veszteségesek a Doicești-en minireaktorokat építeni akaró amerikaiak / A NuScale takarékos üzemmódra akar váltani – HotNews

A NuScale amerikai cégnek, amely a Nuclearelectricával partnerségben kis moduláris reaktorokat (SMR) építene Romániában, Doicești-en, jóval magasabb költségei vannak, mint a bevételei: 2023-ra 180,1 millió dolláros nettó veszteséget jelentett, szemben a mindössze 11,8 millió dolláros bevétellel.

NuScale kis moduláris reaktor prototípus Fotó: Nuclearelectrica

 

Emlékeztetünk arra, hogy a NuScale tavaly ősszel hatalmas kudarcot szenvedett, amikor az első minireaktorok kifejlesztésére irányuló idahói (USA) projektjét törölték azzal az indokkal, hogy az túl drágának bizonyult, messze meghaladva a várakozásokat. Most, az amerikai projekt kudarca után Románia a következő ország a NuScale listáján ezen SMR-ek megépítésére.

A növekvő veszteségek után a NuScale megtakarításokat tervez

Mindezek fényében jelentette be a NuScale a 2023-as mérlegét, amelyben a veszteségek 27%-kal nőttek 2022-hez képest. Az előző évben is veszteséges volt, akkor ez 141,6 millió dollárt tett ki.

Ennek ellenére a bevételei 2023-ban megduplázódtak, 11,8 millió dollárról 22,8 millió dollárra, de ez a szint még mindig túl alacsony a kiadásokhoz képest.

A NuScale szerint költséghatékonysági politikája 50-60 millió dolláros éves megtakarítást hoz majd. A vállalat átirányítja erőforrásait a kereskedelmi területre, és a bevételtermelő projektek előmozdítására, új megrendelések biztosítására és a NuScale hosszú távú sikerre való pozicionálására összpontosít.

A vállalat nemrégiben bejelentette, hogy a költségek csökkentése érdekében elbocsátja alkalmazottainak 28%-át.

Néhány kérdőjel a doiceşti-i projekttel kapcsolatban

A Nyugat egyetlen akkreditált, kis moduláris reaktorok építésére irányuló projektje halott – jelentette decemberben a The Telegraph című brit lap, emlékeztetve az idahói kudarcra. A koncepció papíron remekül nézett ki, de komoly kérdések merültek fel a megvalósítással kapcsolatban – teszi hozzá a Telegraph.

Az eredeti tervek szerint Románia az Egyesült Államok után fejlesztette volna ki ezeket a kisméretű reaktorokat, de mostanra Románia lett a NuScale fő megrendelője.

“Az idahói Carbon Free Power Project (CFPP) lesz a NuScale Power első SMR-erőműve (…) A CFPP projekthez, amely fejlettebb, mint a romániai SMR-projekt, a NuScale már leadta a Doosan Enerbilityvel a hosszú élettartamú anyagok megrendelését, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy megkezdhessük az első NuScale Power modulok gyártását” – válaszolta a NuScale szeptemberben a HotNews.ro kérdéseire.

Néhány héttel később, november 8-án a NuScale bejelentette, hogy az úttörő kis moduláris reaktor (SMR) projektjét az Egyesült Államokban 53%-os költségnövekedésre hivatkozva leállították. Emellett a NuScale Power egy sor olyan váddal is szembesült, amelyek szerint egy vitatott, mintegy 37 milliárd dollárra becsült szerződést kötött egy “álmegrendelővel”, a Standard Powerrel.

A projekt kudarca azért is aggasztó, mert a NuScale az egyetlen olyan fejlesztő Oroszországon és Kínán kívül, amely SMR tervezéséhez igazolással rendelkezik. A projekt keretében hat darab 77 megawattos (összesen 462 MW-os) SMR-t építettek volna Idaho Falls közelében, az Energiaügyi Minisztérium Idaho Nemzeti Laboratóriumában, és a teljesítményt a projektet szponzoráló helyi közműszolgáltatóknak adták volna el.

Miért bukott meg a NuScale vállalat a saját országában

2019-re a projekt költségei 5,3 milliárd dollárról 9,3 milliárd dollárra emelkedtek az ellátási lánc költségeinek növekedése, a kamatlábak és az infláció miatt. A projekt befejezési határideje 2026-ról 2029-re nőtt, ami miatt több közműszolgáltató is visszalépett.

Márciusban a NuScale közölte, hogy a projekt folytatásához az SMR-ek teljesítményének 80%-ára kell szerződnie a vevőknek, noha korábban kevesebb mint 25%-ot értékesítettek. Az Institute for Energy Economics and Financial Analysis, az SMR-technológiákat kritizáló agytröszt jelentése megállapította, hogy a költségek megawattóránként 55 dollárról 89 dollárra emelkedtek.

A The Telegraph szerint volt értelme annak a döntésnek, hogy az USA első SMR-jét Idaho Fallsban helyezzék el – írja a The Telegraph. A kisváros (70.000 lakos) az Idaho Nemzeti Laboratóriumnak ad otthont, amely az 1940-es évek óta a szövetségi kormány nukleáris kutatásaira szakosodott. A projekt az elnöki adminisztráció támogatását is élvezte, ami egyre ritkább az Egyesült Államokban. A Trump-kormányzat 1,4 milliárd dolláros tervet hagyott jóvá a projekt költségeinek támogatására, és a támogatás Joe Biden elnök alatt is folytatódott.

Az atomenergiát Biden inflációcsökkentő törvénye is támogatja adókedvezményekkel, mind a meglévő atomerőművek termelésének fenntartása, mind az SMR-ek és más fejlett reaktorokba történő beruházások ösztönzése érdekében.

Claudia Pirvoiu

2024. március 15., 16:58

https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-26977779-americanii-care-vor-construiasca-mini-reactoare-doicesti-anunta-cresterea-pierderilor-nuscale-vrea-treaca-modul-economie.htm

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK