//
most olvassa...
Emberi jogok, Gazdaság, Kormányzás, Média, Parlament, Pártok, Politika, Szociálpolitika - Egészségügy

Szkeptikusok, konteósok, radikálisok: kicsodák és mit akarnak a járványtagadók? – Transindex

A májusi tiltakozások után az elmúlt napokban ismét összegyűltek Bukarestben azok a tiltakozók, akik vagy nem hisznek a koronavírus-járványban, vagy a szigorú szabályozásokat nem akarják elfogadni. Megnéztük, hogy kicsodák a járványtagadók.

(transindex.ro)

Romániába is begyűrűztek azok a járványügyi intézkedések elleni tiltakozások, amelyek különböző európai országokban és az Egyesült Államokban már hónapokkal ezelőtt megjelentek. A tüntetéseket első pillantásra a koronavírus-járvány terjedésének korlátozására a kormány által bevezetett szabályozások váltották ki, azonban, ha alaposabban megvizsgáljuk a jelenséget, azt láthatjuk, hogy a demonstrálók érvei összeesküvés-elméletekre, radikális politikai platformok véleményeire, a közösségi média által terjesztett hamis hírekre alapoznak.

A különböző irracionális eszmefuttatások remek táptalajra találtak: a hatóságok jogalkotási és kommunikációs botladozásai kikezdték az ésszerű magyarázatokba vetett bizalmat, és előkészítették a terepet a belföldi, illetve az orosz, kínai és ki tudja még honnan érkező hamis híreknek, konspirációs elképzeléseknek.

A bukaresti tüntetésekre való mozgósítás (a részvételi arány egyébként eddig elég alacsony, egyszer sem gyűlt össze több mint pár száz ember) a Facebookon kezdődött. A felhívást mindig olyan szervezetek és személyiségek terjesztették, akik elutasítják a járvánnyal kapcsolatos hivatalos magyarázatokat.

Hányfélék a járványtagadók?

Magas rangú politikusok, orvosok, papok és hivatásos agitátorok tartoznak abba a táborba, amely nem hisz a vírus létezésében, annak ellenére, hogy Romániában olyan ütemben növekszik a fertőzöttek száma, hogy nemcsak a bukaresti kormány aggódik a jövő miatt, hanem gyakorlatilag a teljes Európai Unió: napról napra növekszik azoknak az országoknak a száma, amelyek nem adnak beutazási engedélyt a román állampolgároknak.

Ennek ellenére az összeesküvés-elméleteket számos, nagy nézettségű tévécsatorna is népszerűsíti, műsoridőt biztosítva azoknak a konteóterjesztő guruknak, akik minden alkalmat megragadnak arra, hogy tömegbázisukat növeljék. Egyébként a szociológiai kutatások azt mutatják, hogy a román polgárok általában nem hisznek a „láthatatlan” betegségekben, és túlnyomó részük meg vannak győződve arról, hogy minden betegség gyógyítható. Az „egészségoptimisták” aránya globális átlagban számolva 50 százalékos, azonban Románia messze túlszárnyalja ezt az értéket: a lakosság mintegy 70 százaléka szkeptikus a láthatatlan kórokozók által előidézett betegségek létezésének tekintetében. A nemzetközi összehasonlító közvélemény-kutatásokban magasan a „legoptimistábbak” kategóriájába tartozunk.

A koronavírus-járvány esetében az optimizmus és az öntudatlanság közötti skálán sokféle csoportosulás helyezkedik el, kezdve azoktól, akik nem hisznek a koronavírus létezésében, egészen azokig, akik jobbnak tartják tízezrek halálát, mintsem elfogadni azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormány előírt, mert szerintük ezek a megszorítások tönkreteszik a gazdaságot. Például egy IRES-felmérés, amelyet a sürgősségi állapot végén végeztek el, arról számol be, hogy a románok 49 százaléka nem hiszi, hogy az új koronavírus annyira veszélyes lenne, hogy ilyen szigorú intézkedéseket kellett volna bevezetni.

Az ad-hoc szervezetek, platformok, csoportosulások elképesztő aknamunkát végeznek, se szeri se száma azoknak a tartalmaknak, amelyek szerint a vírus csak ürügy lehet az emberek elnyomására Az Egyesült Keresztény Polgári Front (valójában Egyesült Polgári Front, azaz FCU a szervezet neve – E-RS) utcai tüntetésekre buzdít a karanténtörvény ellen, az Activnews szerint a pandémia csupán pszichózis, a Stop5G Koalícióról nem kell sokat mondani, mert már a neve is mutatja, hogy tagjai miben hisznek. Az Orvosok a Tájékozott Beleegyezésért Szervezet fedőnév alatt működő szervezet azonban becsapós, bármelyik jóhiszemű és kevésbé tájékozott polgár horogra akadhat, ha ezt a nevet elolvassa. A szociáldemokraták az új karanténtörvény módosítási javaslatainak a kidolgozásakor ezekkel a szervezetekkel szorosan együttműködtek, és ezáltal kimondatlanul is alátámasztották mindazokat az elméleteket, amelyeket a fent nevezett csoportosulások terjesztenek.

Az agresszív internetes kampányokat lebonyolító csoportosulásokon túl azonban számos olyan ismert közéleti személyiség van, akiket rendszeresen meghívnak tévés vagy rádiós műsorokba, hogy fejtsék ki véleményüket a járvánnyal, a vírus létezésével kapcsolatosan, esetleg foglaljanak állást a kormány által elrendelt intézkedésekkel kapcsolatosan vagy nyilatkozzanak arról, hogy akkor a Covid-19 veszélyes-e, vagy teljesen ártalmatlan betegség. Hogy kicsodák ezek a megmondóemberek? Magas rangú rendőrök, orvosok, papok és hivatásos agitátorok. Egyesek radikális szkeptikusok, mások csak pragmatikus kételkedők, ismét mások kimerítik a közveszélyes agitátorok fogalmát. Vegyük őket sorra.

A radikális szkeptikusok

A közismert énekes, Marcel Pavel szinte fanatikusan tagadta a vírus létezését, tagadta a valóságot, még akkor is, amikor kórházba került és pozitív lett a koronavírus-tesztje.

Alexandru Surdu akadémikus, filozófiaprofesszor többször beszélt és írt is a járvány „előnyeiről” a kormányok és a különböző nemzetközi testületek szempontjából: „Hazánkba nemcsak, hogy beengedték a vírust, valósággal behívták. (…) A rendőrség és az állam előnye jól látható. A kedvezményezettek közé tartoznak továbbá külföldi magánszemélyek, nagy kereskedelmi vállalatok, gyógyszergyártók, élelmiszeripari cégek stb. És amint azt Ion Cristoiu újságíró mondja, a több százezer külföldi finanszírozású civil szervezetek alkalmazottai, különösen a fiatal generáció, készen állnak a teljes társadalom irányításának az átvételére. Sokan úgy vélik, hogy ez volt a cél: a vírust az idős emberek megölésére és a fiatalok védelmére programozták.

Monica Pop, a bukaresti Szemészeti Sürgősségi Klinikai Kórház korábbi vezetője, aki „határozott” orvosi „szakvéleményének” gyakran ad hangot, ezúttal is többször kijelentette, hogy a koronavírusos betegekkel kapcsolatos statisztikákat hamisítják: „Ha meghal valaki egy közúti balesetben és a boncolásnál pozitív a koronavírus tesztje, akkor azonnal Covid-betegként könyvelik el, holott ennek semmi köze hozzá. Sokszor történik ez, a statisztika nem helyes.

A Román Ortodox Egyház egyik elöljárója, Teodosie Petrescu, Tomis érseke továbbra is ugyanúgy áldoztat, mint a járvány előtt, azaz ugyanazzal a kiskanállal veszik magukhoz az úrvacsorát a hívek. (Az ortodoxoknál ugyanis az áldoztatás úgy történik, hogy az úgynevezett preszkurát, az áldozati kenyeret összekeverik vízzel és borral egy kehelyben, majd a jelen levő híveket egyetlen kanálból áldoztatja meg a pap.) A hatóságok ezt az áldoztatási formát a korlátozások enyhítése után sem engedélyezték a fertőzésveszély miatt. Az érsek büszkén vállalja tettét: „A sajtó eljött, hogy lássa, hogyan áldoztatok! Hiába jöttek! A gyerekek is kaptak úrvacsorát! És a templomban áldoztattunk! És továbbra is ezt fogjuk tenni. A legszentebb dolgot most bűnnek tekintik!

Az Orvosok a Tájékozott Beleegyezésért Szövetség elnöke, Anca Nițulescu fülorrgégész szakorvos, az oltásellenesség prominens képviselője a parlamenti konzultáció során elmagyarázta a képviselőháznak, hogy sok egészséges embernek azért lett pozitív a koronavírus-tesztje, mert az influenza ellen oltott egyéneket a vírus hordozóiként érzékeli a teszt.

Ismert tény, hogy azok, akik már átestek az influenzán, hordozhatnak olyan RNS-fragmentumokat, amelyek véletlenül megegyeznek a koronavírus RNS-ének bizonyos részével, mivel az influenza oltáshoz szükséges vírusokat kutyaveséken tenyésztik ki, és a kutyák rendszeresen fertőződnek meg koronavírusokkal. Az is közismert, hogy amikor az oltóanyagot az ampullákba helyezik, akkor abban a kivonatban gyakran megtalálható olyan RNS-részlet, amely abból a szövetből származik, amelyen kifejlesztették a vakcinába való vírust. Az oltások RNS- és DNS-szennyeződése jól ismert. Ezzel magyarázom, hogy miért lett sok egészséges embernek pozitív a koronavírus-tesztje.

Adrian Solomon és Ioan Irinel Stativa PSD-s képviselőket megbírságolták, mivel nem voltak hajlandók maszkot viselni a főváros régi központjában található gyorsétteremben. Viszont nemcsak róluk van szó, hosszú listát lehetne összeállítani azokból a PSD-s vagy az ALDE-s politikusokból, akik azon elgondolás szerint viselkedtek, hogy az új koronavírus egyszerű megfázásos tüneteket okoz, annak ellenére, hogy nemzetközi szakemberek (is) számtalanszor felhívták a figyelmet arra, hogy mennyire agresszív a vírus, sőt arra is, hogy nem tudják mikor lesz meg az első oltás az új koronavírus ellen.

A pragmatikus kételkedők

Varujan Vosganian, az ALDE képviselője szerint az új koronavírus elvesztette erejét, és a matematikát vádolja a betegek számának növekedéséért: „A vírusról szóló híradások aránytalanok. A vírus véleményem szerint nem rendelkezik ilyen erős terjedési képességgel, ezt bizonyítja az is, hogy a fertőzött személyek többsége tünetmentes. Az intenzív osztályokon nem növekedett a betegek száma, tehát egyértelmű, hogy a vírus gyengébb lett, és arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy egyre többet tesztelnek.

Călin Popescu Tariceanu, az ALDE vezetője kampányt folytatott a gazdaságnak az emberi életek fölé helyezése érdekében: „A munkahelyek megőrzése legalább olyan fontos, mint a koronavírusos betegek életének megmentése.

Viorel Cataramă üzletember úgy véli, hogy a gazdaság sokkal fontosabb, mint az élet, és ezt az elméletet támogatja: „A Diamond Princess hajó az egyetlen hely, ahol a Covid-19-et ellenőrzött környezetben tesztelték. A hajót egy hónapig a tengeren tartották a helyzet ellenőrzése céljából. Eredmények: a 3711 utas közül, akik többnyire idős emberek voltak, akik együtt ültek, ettek, táncoltak, fürödtek és szocializáltak 696 fertőződött meg és mindössze 7 hunyt el. Ez az egyetlen valós statisztika egy ellenőrzött környezetben.

De nem ezt nem hozzák nyilvánosságra, mert azt a tényt támasztja alá, hogy normál életkörülmények között a fertőzés aránya nem haladhatja meg a 10 százalékot, a halálozás pedig 0,09 százalékos, esetleg még alacsonyabb is lehet. És akkor nehéz elmagyarázni, hogy tisztán elméleti kockázat miatt, miért döntöttünk úgy, hogy felfüggesztjük az alapvető szabadságokat, csődbe visszük az országot, és románok millióinak romlását okozzuk. Azok számára, akik félnek a 16 ezer bejelentett halálesettől, jó tudni, hogy Romániában évente körülbelül 240 000 ember hal meg.”

A Szputnyik által támogatott konteóterjesztők

Adrian Severin volt képviselő egy hosszú szöveget írt az első, májusi tiltakozás után, amelyen részt vett a szkeptikusokkal és az egészségügyi intézkedések miatt tiltakozókkal együtt. Ebben a szövegben kovidizmusról és „neonáci ideológiáról” beszél: „a pandémiát politikai és geopolitikai célokra használják; mind az állam és az állampolgárok, mind az államok közötti hatalmi viszonyok megdöntésére, mind a belső rend felborítására, mind a világrend átalakítására. A Covid-19 tehát ’kovidizmussá’ vált, azaz neonáci ideológiává, a személyes szolidaritást, a közösség kohézióját pedig felváltja a kényszerű egyenlőség, az egalitarizmus, az identitás és jogok nélküli tömeg.

Dan Puric nacionalista színész már többször bujtogatott a hatóságok által meghozott járvány-intézkedések ellen, arra bátorítva az embereket, hogy ne tartsák tiszteletben őket: „Amikor azt hallod, hogy a biológiai immunitásod nem tud megvédeni, akkor természetesen félsz, mint személy (…) De az ideológiai vírus sokkal veszélyesebb. Az ember megbetegszik, amikor már nem tud arcával az Isten felé fordulni. A lelkiismerettel kapcsolatos probléma az, hogy Romániában haldoklik a lelkiismeret. Az ország, a nemzet fogalmát vissza kell állítani. Az Egészségügyi Világszervezet lejáratta magát ezzel a járvánnyal.

Maradt-e még józan ész?

Annak ellenére, hogy a közösségi média oldalain nagyon sokan hozzászólnak, és helyeslik ezeket az elméleteket, az utcára vonuló tiltakozók száma elenyésző. „Alacsony azoknak a száma, akik olyan erősen hisznek ezekben az összeesküvésekben, hogy veszélyeztessék saját életüket azaal, hogy egy nagy tömeg kellős közepén tiltakozzanak maszk nélkül órákon keresztül” – magyarázta Ovidiu Voicu szociológus a Szabad Európa Rádió számára.

„Romániában sok ember a számok alapján ítélkezik, és ezeket nem lehet tagadni. A legtöbben úgy látják, hogy a koronavírus-járvány valóban egészségügyi veszélyhelyzet, valódi közegészségügyi probléma, és nem kockáztatják a saját életüket olyan ötletek miatt, amelyeket a Facebookon könnyű lájkolni, azonban nem éri meg vállalni a fertőződés kockázatát azzal, hogy tömegtüntetéseken vegyenek részt” – véli a szakember.

V.E.

2020. július 15. 11:09, utolsó frissítés: 17:57

https://itthon.transindex.ro/?cikk=28500&szkeptikusok_konteosok_radikalisok_kicsodak_es_mit_akarnak_a_jarvanytagadok?

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK