//
most olvassa...
Politika

Előjelek – Népújság/v

Nagyon nehéz év elé nézünk – jelentette ki az RMDSZ elnöke a Szövetségi Képviselők Tanácsa múlt hét végi ülésén –, mert a következő hónapok a jövő évi választásokról szólnak majd. 2024 a stagnálás éve lesz, ugyanis a közigazgatásban a legjobb szándék ellenére is csak a szükséges munkát végzik el. 

Biztos, hogy a jövő esztendő kizárólag a választásokról szól majd. Már most szinte csak erről szól. A jövő évi választások része a május végére esedékes kormányzati „vetésforgóról” szóló egyezség is, amit a jelek szerint nem nagyon kívánnak betartani a liberálisok. Az azonban – bár nyilvánosan mindegyik fél tagadja, és a másikra mutogat – ha megszabadul(hat)nának az RMDSZ-től, mintha nem volna ellenükre. Erre utal az is, ami a múlt héten történt az Országos Energiaár-szabályozó Hatóságnál, amikor a szövetség megkérdezése nélkül váltották le a hatóság RMDSZ-es alelnökét, a szakmailag elismert szakembert. Aki – a szövetség elnöke szerint – a két vezető kormánypárt „mohóságának” esett áldozatul. Közben mindkét formáció – egyelőre elméletben – miniszteri tárcákat von vissza vagy osztogat a saját embereinek.

Tehát a pedagógusok és egészségügyi dolgozók, sőt az egész ország elégedetlensége közepette sem a problémák megoldásán munkálkodik a hatalom. Talán az elégedetlenség enyhítéséért vagy porhintésnek szánt kormányzati „spórolásokról” beszélnek, és összevonnák a választásokat. Persze mindenki tudja, hogy egy választás nem olcsó mulatság, egy év leforgása alatt pedig négyet tartani az EU egyik legszegényebb országában egyenesen luxusnak számít. Akárcsak a speciális nyugdíjak ügye, amelyekről még akkor sem hajlandók lemondani, ha ezzel eurómilliárdokat veszít az ország. 

Az RMDSZ elnökének igaza van abban, hogy a választások esetleges összevonása, amellett, hogy alkotmányossági problémákat vet fel, „megmérgezné” a választási kampányt. Abban is, hogy nehéz év következik. Azzal a kiegészítéssel, hogy nem csupán a következő esztendő lesz nehéz…

Jelen körülmények között a politikusok képtelenek másra koncentrálni, mint a 2024-es helyi, országos és EP. választásokra. Csoda, ha a politikai csatározások közepette nincs idejük és kedvük az emberek reális problémáival foglalkozni?

Mindent egybevetve, vannak előjelek, hogy nemcsak a jövő év lesz nehéz, a következő évek egyre nehezebbek lesznek, főleg a növekvő adóterhek, az egekig érő energia- és élelmiszerárak rémével élő állampolgárok számára. A politikusok ellenben tudnak „vigyázni magukra”. És természetesnek veszik, hogy legközelebb is bizalmat szavaznak nekik.

Mózes Edith

2023. április 24., 15:00:00

https://e-nepujsag.ro/articles/elojelek

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK