//
most olvassa...
Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, magyar-magyar, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia

Mária és Márk: népszerű babanevek Erdélyben – Krónika

Hanna, Boglárka, Mária, Márk, Máté – ezeket a neveket adták tavaly a legtöbbször az újszülötteknek Kolozsváron és Gyergyószentmiklóson. Mindkét településen kevesebb születést és több elhalálozást jegyeztek, mint a korábbi években.

A Hanna és a Márk, illetve a Mária és a Máté neveket adták a babáknak a leggyakrabban a tavalyi évben (kronika.ro/Haáz Vince)

Kolozsváron a Hanna és a Márk nevet adták legtöbben az újszülötteknek tavaly, Gyergyószentmiklóson a Máté, Dávid, illetve a Boglárka és Mária név lett „dobogós”.

A kincses városban 418 magyar gyerek született 2020-ban, ebből 238 fiú és 180 lány

– tájékoztatott Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere. A legnépszerűbb magyar nevek közt volt az Anna, az Emma, a Sára, az Evelin. A magyar fiúnevek közül népszerűnek bizonyult a kincses városban a Dávid, az Áron, az Ákos, a Bence és az Erik, de az Ádám, a Márton és a Zalán is kedvelt névnek számított.

Tavaly összesen 7270 gyereket anyakönyveztek Kolozsváron, 602-vel kevesebbet, mint 2019-ben.

1711 pár kötött házasságot, az ő számuk is jóval kevesebb, mint 2019-ben, amikor 2412 pár mondta ki az igent. 2020-ban 5063 személy hunyt el, a 2019-es 4698 elhalálozáshoz képest. Tavaly közjegyző előtt 68 pár vált el, tízzel kevesebb, mint 2019-ben. Az önkormányzat vezetősége kitüntetésben részesítette azt a 465 párt, amely az 50. házassági évfordulóját ünnepelte, és azt a 6 kolozsvári lakost, aki tavaly 100 évet töltött.

Kevesebb gyermek született Gyergyóban is

2020-ban kevesebb születést jegyeztek a gyergyószentmiklósi városháza anyakönyvi hivatalában, mint 2019-ben, és évek óta növekszik az elhalálozások száma. A házasságkötéseknél is jelentős csökkenés tapasztalható, ami a koronavírus-járványnak is betudható, hiszen sokan lemondták a tavalyra tervezett esküvőt.

2018-ban és 2019-ben egyaránt 356 kisbabának állítottak ki születési bizonyítványt a gyergyószentmiklósi anyakönyvi hivatalban, 2020-ban azonban csökkenés tapasztalható, hiszen 334 születést jegyeztek.

A nemek eloszlása közel azonos, 170 lányt és 164 fiút anyakönyveztek. A névadásnál nincsenek különleges feltételek, szigorítások, bármilyen nevet választhatnak a szülők gyermeküknek, ami nem vulgáris vagy sértő. Tavaly a fiúnevek közül a Máté, illetve Matei, a Márk és a Dávid volt a legnépszerűbb, lánynevek esetén viszont nem tapasztalhatók olyan nagy arányban a megegyezések, leggyakrabban a Boglárka, a Mária, illetve Maria fordult elő.

MTA: Deniel helyett Dániel

Magyarországon a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézete az, amely anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősíti az utóneveket. Az intézet folyamatosan frissíti az anyakönyvezhető nevek listáját. Mint az intézet közli, például az ősi magyarnak tartott utóneveket csak akkor ajánlják bejegyzésre, ha hiteles, írott források alapján tudományosan bizonyítható, hogy a nevet a középkorban személynévként használták.

Ha olyan régi névről van szó, amelynek jelentése hátrányos lehet a viselőjére, bejegyzését nem javasolják (pl. Nemél, Halaldi, Sánta).

Elismert, maradandó értéket képviselő klasszikus vagy mai ismert magyar nyelvű irodalmi, művészeti alkotásokban szereplő írói fantázianevek bejegyzését akkor javasolják, ha a név a magyar vagy az európai névkultúra valamelyik típusát képviseli, és az nem hátrányos a névviselőre. Az idegen nyelvi eredetű újabb utóneveknek a magyarban meglevő, tehát már meghonosodott megfelelőit ajánlják bejegyzésre, ha vannak ilyenek (pl. Casper helyett Gáspár, Deniel helyett Dániel, Catharina helyett Katalin). Ha az idegen névnek nincs magyar megfelelője, abban az esetben javasolják a bejegyzést, ha a név valamely nyelvben, kultúrában, vallásban hiteles módon igazolhatóan névként használatos, jelentése a magyarban nem pejoratív (nem rosszalló hangulatú), és nem sértő.

Fontos szempont, hogy a kérvényezett névről egyértelműen el lehessen dönteni, hogy női vagy férfiutónévről van-e szó.

Az utónévlistán szereplő nevek becéző változatai abban az esetben javasolhatók bejegyzésre, ha az általuk képviselt típusnak már vannak hagyományai a névkincsünkben. A nevek túlzott, többszörös becéző formáit a bizottság nem javasolja (pl. Icuska, Katácska, Loncika, Gyuszkó, Misike).

A férfinevek becéző formáit csak akkor támogatja a bizottság anyakönyvezésre, ha személynévi használatuk a középkorra nyúlik vissza, és ez hitelesen bizonyítható is (pl. Gergő, Janó). Nem javasolnak bejegyzésre földrajzi névként, márkanévként és művésznévként, valamint csak családnévként használt alakokat (pl. Gyimes, Benetton, Zséda, Károlyi). Ez alól kivétel, ha a ma használatos földrajzi név bizonyíthatóan személynévi eredetű (pl. Abony, Apaj, Mizse), vagy a ma családnévként használt nevet a középkorban bizonyíthatóan egyelemű személynévként használták (pl. Benke, Gorda, Pető).

Kiss Judit

2021. január 13., 19:21

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/maria-es-mark-nepszeru-babanevek-erdelyben

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK