//
most olvassa...
Közösségi/kisebbségi jogok, Közoktatás, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Oktatás és tudomány, Parlament, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Kisebbségi oktatás: megszavazta a képviselőház a csökkentett létszámú osztályok létrehozását lehetővé tevő törvénytervezetet – Krónika/Agerpres

Első házként elfogadta szerdán a képviselőház azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében a megszabott minimális létszámnál kevesebb tanulóval is lehet kisebbségi tannyelvű osztályokat létrehozni azokon a településeken, ahol erre igény van – jelenti az Agerpres.

A törvénytervezet értelmében kis létszámú közösség is önálló osztályt indíthat (kronika.ro)

Az indítványt 175 képviselő támogatta szavazatával, 14-en ellene voksoltak és 82-en tartózkodtak.

A tervezetet azt követően szövegezték meg, hogy Klaus Johannis államfő kérte a tanügyi törvényt módosító egyik jogszabály újbóli megfontolását, arra hivatkozva, hogy az bevezet egy új fogalmat, a „nyelvi kisebbség” terminust, ennek jelentését azonban sem az eredeti törvény, sem a kihirdetésre küldött jogszabály nem határozta meg. Az államfő ezért javasolta a nyelvi kisebbség fogalmának pontos definícióját.

Az alsóházi vitán a Nemzeti Liberális Párt képviseletében Florica Cherecheş bejelentette, frakciója tartózkodni fog a szavazáskor, mert

“az RMDSZ javaslatára oly módon változtatnak a törvényen, hogy a nemzeti kisebbségekben azt az illúziót keltsék, miszerint négyévente valaki odafigyel rájuk, holott tulajdonképpen egy nagy diszkriminációt vezet be a törvény”.

„Ezek a módosítások nem tesznek jót a tanulóknak” – vélekedett a PNL képviselője. A Népi Mozgalom Párt képviselője, Marius Paşcan közölte, hogy a javaslat ellen fog szavazni pártbéli kollégáival együtt, mert az súlyosan diszkriminálja a román diákokat.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség törvényhozója, Lavinia Cozma (helyesen: Cosma – E-RS) azt mondta, az USR is tartózkodni fog a voksoláskor, mert „az RMDSZ-nek az a rossz szokása, hogy minden tervezethez hozzátesz egy módosítást, amelynek semmi köze az eredeti elképzeléshez”.

Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő elmagyarázta, hogy

a törvény azokra a településekre is érvényes lesz, ahol a magyar közösség van többségben, és a román tanulóknak lehet szükségük kis létszámú, román tannyelvű osztályra.

A magyartól eltérő kisebbségek képviseletében Varujan Pambuccian kijelentette, hogy támogatják szavazatukkal a javaslatot. „Ne változtassunk az RMDSZ-t szidalmazó fesztivállá egy olyan törvényt, ami hasznos. Ez a törvény abszolút minden etnikai közösségre vonatkozik, amely kisebbségi helyzetben van” – mondta Varujan Pambuccian.

A kérdésben a szenátus szavaz döntő fórumként.

https://kronika.ro/belfold/kisebbsegi-oktatas-megszavazta-a-kepviselohaz-a-csokkentett-letszamu-osztalyok-letrehozasat-lehetove-tevo-torvenytervezetet

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK