//
most olvassa...
Politika

Mi az a moldovaiság, az orosz trollok megoldása a románok széthúzására. Cristian Pîrvulescu: “Egyre hatékonyabbak” – Adevărul

Cristian Pîrvulescu politológus szerint ez az elmélet egyre több követőre talál a Moldovai Köztársaságban, sőt Romániában is, és az orosz trollok napról napra agresszívabbak, ami komolyabbá teszi a kockázatokat. (A cikket kizárólag a médiában zajló információs hadviselési tevékenység ábrázolására közöljük; saját véleményünk a fordítás alján olvasható – E-RS.)

FOTÓ Shutterstock

 

Az orosz trollok által Románia ellen vívott információs háború, amely a NATO-országokkal folytatott szélesebb körű hibrid háború része, egyre inkább a román etnikai identitástól elkülönülő moldovai identitás tézisére épül.

E hibrid háború részeként az oroszok nem riadnak vissza a tipikus nem hagyományos harci taktikáktól sem, és offenzívát, valójában valódi információs háborút indítottak Románia és a Moldovai Köztársaság ellen.

Cristian Pîrvulescu politológus elmagyarázza az Adevărul olvasóinak, hogy miből áll a Románia ellen “irányított” orosz trollok egyik leghatékonyabb fegyvere. Nem tankokról, rakétákról vagy más látható fegyverekről van szó, hanem az információs hadviselés egy sajátos, ki nem hirdetett, de szakértő szemmel látható fegyveréről.

A szeparatista moldovaiság eredete

A neves elemző szerint az oroszok újra felfedezték és egyre inkább erőltetik a romántól elkülönülő moldovai etnikai identitás tézisét, amelyet eredetileg két évszázaddal ezelőtt a cárok ügynökei hirdettek. Az utóbbi évtizedekben a tézist újra felfedezték és nagyon agresszíven kiaknázzák a moszkvai trollok.

A trollok azt próbálják elhitetni, hogy minden moldovainak egy államban kellene élnie, de Romániától elkülönülve. Az új ország a jelenlegi Moldovai Köztársaságból állna, amelyhez a trollok állítása szerint hozzáadódna a “Románia által megszállt Moldova”.

“1859 után, amikor Besszarábiát leválasztották Moldováról, az oroszok a románoktól különálló moldovai etnikai identitásnak ezt a tézisét ápolták, ami nem más, mint az imperializmus egyik formája. Tehát nem csak a szovjetekről beszélünk. Azt mondom, hogy a szovjet időszak előtt is kialakult egy ilyen ideológia, amelynek nagyon fontos jellemzői voltak, mert például az antiszemitizmus, a zsidókkal szembeni erőszakos attitűdök részei a moldovaiság ezen kulturális konstrukciójának” – magyarázza a politológus.

1990 után, Moldova függetlenségének kikiáltásával, de különösen a Dnyeszteren túli háború után a tézist Moszkvából egyre nyomatékosabban vették át és népszerűsítették.

“1990 után, a független Moldovai Köztársaság létrejöttével a moldovaiságnak ez a tézise egyre több követőre talált, mivel a társadalom unionistákra (a Romániával egyesülést támogatók), oroszbarátokra és a két tábor között elhelyezkedőkre oszlott” – teszi hozzá Pîrvulescu.

Az orosz trollok hatékonyságának növelése

Az elmúlt 10-15 évben az egész dolog lendületet vett, és ezek az elképzelések egyre inkább elterjedtek, többek között a Prut romániai oldalán is. “A közösségi hálózatok fejlődésével ezek a moldovaista gondolatok elkezdtek elterjedni a Prut túloldalán. Tehát az elmúlt 20 évben egy nagyon okkult, de nagyon meggyőző (szöveghiány az eredetiben), és ezeknek az eszméknek a romániai Moldvában való elterjedésének vagyunk tanúi, amelyek apránként növekednek, mert ez az információs háború, de amelyik más rétegekhez kapcsolódnak hozzá” – teszi hozzá Cristian Pîrvulescu.

A politológus a “moldovaiság” rétegeit is részletezte. Mindez azon az elképzelésen alapul, hogy a moldovaiak más nép, és állítólag az a céljuk, hogy egyetlen, Romániától különálló államban éljenek. A vallást, a hagyományt és a kultúrát meggyőzően és ügyesen használják ki az orosz trollok.

“Például az ortodoxista réteget, amely nyugatellenes formákat ölt, alkalmazkodik a hagyományokhoz és így tovább. Moldovában ez a moldovaiság hivatalos irányvonal volt, a moldovai nyelv bekerült az alkotmányba. Maia Sandu és a PAS-kormány már hónapok óta, az ukrajnai háború kezdete óta, egy éve próbálja megváltoztatni ezt a pályát, de ez egyáltalán nem könnyű” – teszi hozzá Pîrvulescu.

Romániába is behatolnak a trollhálózatok, amelyek hatékonyan terjesztik ezeket az üzeneteket, különösen az interneten. “Romániában a klasszikus hálózatok, azaz a vallási fundamentalista hálózatok, köztük az Athos-hegyhez kötődő hálózatok stb. segítségével lassan elterjednek ezek az eszmék. Azt állítják, hogy Moldova egy olyan terület, amely az Egyesülés (az egyesülés szó nagybetűs formája a román helyesírás szerint is hibás és ez a sovén irredentákra jellemző irásmód) után elszegényedett, hogy az 1859-es egyesülés miatt szegényedett ewl, hogy egy virágzó terület volt, de elszegényedett, mert Bukarest kizsákmányolta, olyan dolgok, amelyeknek semmi közük a történelemhez, de nagyon jól megfelelnek azoknak a frusztrációknak, amelyek egy gazdaságilag hátrányos helyzetben lévő térségben felgyülemlettek” – részletezi az elemző.

Románia destabilizálása, a trollok fődíja

Arra figyelmeztet, hogy a probléma a lehető legsúlyosabb, és a Kreml trolljai rendkívül hatékonyak és specialisták ebben az információs hadviselésben. Ráadásul kiválóan beszélnek románul, képzettek, és kiválóan ismerik a román pszichológiát és a romániai sajátosságokat.

“Abszolút bármilyen különbséget kihasználnak, mert nagyon jó ismereteik vannak a román pszichológiáról, és már régóta rendelkeznek ezekkel. Ez nem egy új ügy. És minden alkalommal megpróbálnak destabilizálni, új követőket szerezni ezen a területen, megpróbálják kihangsúlyozni a regionális különbségeket, amelyek szerintük alapvetőek és leküzdhetetlen akadályokat jelentenek. A Prigozsin szentpétervári trolljai többnyire tudnak románul. És külön rádolgoztak Romániára” – teszi hozzá.

Az orosz destabilizáló akciók Romániában is sikeresek, akárcsak más NATO-tagországokban. És alapvetően az esetleges sebezhetőségre spekulálnak. Romániában hagyományt pedzegetnek.

“Úgy gondolom, hogy a siker nagyrészt ezeknek a különleges akcióknak is köszönhető, amelyeket nem csak a Szputnyikon és az Oroszországhoz automatikusan kötődőkön keresztül hajtottak végre. Nem, ez sokkal kifinomultabb. Társadalmi kérdésekben, az úgynevezett tradícióval kapcsolatos kérdésekben, amely tradíció maga is ideológiai konstrukció. A hagyomány nem létezik. A hagyományt kitalálják, és aztán az emberek félelmeit kihasználják, akik egy általuk nem értett világgal szembesülve hirtelen konzervatívokká válnak, és akik anélkül ragaszkodnak ezekhez az úgynevezett hagyományelméletekhez, hogy ezt felismernék. Mert azt hiszik, hogy a hagyomány természeténél fogva valami jó, mert – nem igaz?! – ami volt, az jó, ami lesz, az rossz” – mondja a politológus.

Arra is rámutat, hogy Románia orosz szempontból rendkívül fontossá vált, különösen a jelenlegi helyzetben. Egy ukrajnai teljes orosz győzelem esetén pedig még inkább felerősödnének destabilizáló akcióik Romániában.

“Románia nagyon fontos, mert a liberalizmus szigete egy olyan időszakban, amikor Lengyelországot az illiberalizmus pusztítja, és a társadalomban a törésvonal a Nyugat-pártiak és Nyugat-ellenesek között húzódik. Magyarország elfordult a nyugati útról, és itt van az a paradoxon, hogy a magyarok nyugatbarátok maradnak, de mélyen nyugatellenesen gondolkodnak. Magyarország pedig egy zűrzavaros ország, ahol az oroszok egyszerűen tönkretették a politikai stabilitást. Tehát Románia destabilizálása ebből a szempontból számukra lényeges, mert a térségünk többi országa amúgy is nagyrészt destabilizálódott” – zárja Cristian Pîrvulescu.

Ştefan Lică

2023. június 19., 22:05 Utolsó frissítés: 2023. június 20., 10:04

https://adevarul.ro/stiri-externe/republica-moldova/ce-este-moldovenismul-solutia-trolilor-rusi-2276935.html

E-RS-megjegyzés:

A FSM romániai szárnyához tartozó Adevărul a a magyarellenességét „ideológiai harcba”, az „illiberalizmus elleni küzdelembe” csomagoló Cristian Pîrvulescu politológust idézi, aki az „orosz szervezésű szeparatista moldovaiság”-ról és ennek kapcsán a „nyugatellenesen gondolkodó nyugatbarát magyarokról” is értekezik (ha a kognitív koherenciát nem lehet másképp helyreállítani, akkor az ilyen logikai bukfencek is jól jönnek, különösen, ha kritikátlan közönségnek lehet azt előadni!). A magukat „progresszív”-nek és „liberális”-nak beállító (román és, sajnos, magyar!) véleményalakítók, valamint a moldovai és a magyar kérdésben velük egy platformon lévő sovén románok számára az orosz–ukrán újabb ürügyet biztosít politikai céljaik, a románok esetében irredenta, etnocídiumra, a magyarok esetében megfelelési kényszerből, vagy asszimilációra irányuló törekvéseik megvalósításához. Így vált a moldovai gagauz autonómia oroszok által fenntartott/támogatott/szorgalmazott és ezért felszámolandó, vagy legalábbis jogaiban korlátozandó szeparatista góccá, majd a moldovai nyelv eltörlése után maga a romántól elkülönülő moldovaiság is az „oroszbarátság” szimbóluma. A Pîrvulescu által önhitten hangoztatott román „liberalizmus” térségbeli egyediségét pedig szinte minden nap látjuk megnyilvánulni a magyar feliratok, magyar iskolák, magyar-magyar kapcsolatok, általában véve a magyar jogkövetelések és jogérvényesítések elleni politikai, igazságszolgáltatási és társadalmi támadásokban! Beigazolódni látszik az a korábban felvetett hipotézisünk, hogy a román kormány nemcsak azért gyakorolt nyomást Maia Sandu moldovai elnökre és a PAS-os moldovai kormányára, hogy számolja fel a moldovai nyelv kifejezés használatát, hogy ezzel kivédje az ukrán kormány ellenérveit, mely eddig többszöri román nyomásgyakorlásra sem volt hajlandó megszüntetni az Ukrajnában élő románok és moldovaiak közötti különbségtételt (holott, mint egyes helyszíni beszámolókból kiderül, nem mindig ellentétes az érintettek akaratával, azaz nem minden ukrajnai moldovai tartja magát románnak (is)! Bukarest fő és – eddig – ki nem mondott célja ezzel az lehet, hogy Moldova esetleges bekebelezése esetén, már annak megvalósulásáig felszámolja az esetleges moldovai nemzetépítési kísérletet, mely az egész történelmi Moldvára kiterjedő autonomista mozgalommá válhatna a megnövekedett területű Románián belül. A valódi ellenérvek hiányát jelzi, hogy az egyesek szerint meghatározónak tartott politológus is előáll az antiszemitizmus aduászával, mellyel úgy véli, hogy „végzetes csapást” mérhet a magukat a románoktól különállóként meghatározó moldovaiakra!

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK