//
most olvassa...
Politika

A koalíció kipiszkálta a magyart a torkából – Caţavencii

A magyarok hiába küzdöttek. Sorsuk már azelőtt megpecsételődött, hogy az új kormányról szóló tárgyalások megkezdődtek volna. A hatalomból több ok együttesen taszította ki őket, amelyek közül a – akár hiszik, akár nem – a PSD és a PNL kapzsisága volt a legkisebb.

A hivatalos verzió arról beszél, hogy a két párt többet akart harapni a koncból. Az éhség különösen a PNL-ben volt nyilvánvaló, amelytől Iohannis minisztereket vett és vett el a végrehajtó hatalomból. A korábbi kormányban ugyanis Bode, Predoiu, Ciucă, Boloș, Aurescu, Deca, Popescu, azaz a liberális kabinet kilenc tagja közül hetet Iohannis kényszerített ki. Természetes volt, hogy a váltásnál a szegény párt többet akart. De mivel az új kormányban, még Bode, Popescu, Ciucă és Aurescu távozása után is, Iohannis megtartotta jelenlétét Predoiu, Deca, Odobescu, Gorghiu, Turcan révén, a PNL a környezetvédelem és a fejlesztés területét akarta elvenni az RMDSZ-től. Ez az önvédelmi mohóság szinkronban volt a PSD választási mohóságával, amely nem akart lazítani a Közlekedésügyön, amelytől 2024-ben útavatásokat vár.

Eddig úgy tűnik, hogy az RMDSZ kizárása a kormányból belső ügy, de nem csak az. Külső is, hiszen az RMDSZ évek óta vérfertőző, pénzügyi és Európán kívüli kapcsolatot ápol Orbán Viktorral és a FIDESZ-szel, és ez zavarja Európa két vezetőjét, Franciaországot és Németországot. Franciaország és Németország nem tudja hitelesen gyakorolni az EU politikai vezetését mindaddig, amíg egy olyan állam, mint Magyarország, az Unió taktikai és stratégiai döntéseivel ellentétes játékot játszik, megkérdőjelezi az Unió döntéseit, felrúgja az egyhangúságot, illiberalizmust hirdet és markánsan támogatja Putyint.

Ciolacu ezeket a francia-német sérelmeket részben megsejtette, részben nyíltan is közölték vele, és a bodzavásári (Buzău) miniszterelnök most eleget tett a kérésnek. Másrészt nem volt olyan nehéz kiraknia finnugor elvtársait, hiszen az Orbán-rezsimmel való cinkosságra tömegével vannak bizonyítékok mindenütt. Magyarország több mint egy évtizede finanszírozza az erdélyi magyar alapítványokat, évente százmilliós összegekkel, és pénzt juttat sajtóhálózatoknak, rendezvényeknek, magánszemélyeknek, akik közül sokan az RMDSZ vezetőségének tagjai. Viktor és az általa Magyarország elnökévé tett nő is úgy járt Erdélybe, mintha Budapest egyik kerületében lennének, és tüzes, revizionizmussal és magyar messianizmussal teli beszédeket tartottak. Magyarország politikai vezetése nem hagyja ki az alkalmat, hogy a romániai magyar kisebbséget erősítse, futószalagon állampolgárságot adjon nekik, és földet vásároljon Erdélyben, olyan provokatív-felforgató stílusban, hogy nehéz figyelmen kívül hagyni.

Ciolacu tudta, hogy végső esetben ezekre a tettekre is hivatkozhat, és tudta, hogy Kelemen Hunor nem mer ilyen veszélyes témában vitába bocsátkozni. Ráadásul Ciolacu azt is látta, hogy előnyös nem közel állni a magyarokhoz egy választási kampányban, amikor a hazára és az ősökre kell hivatkozva a szabad dákoktól akar szavazatokat szerezni. A magyarok jól jönnek a választások után, amikor biztos többségre van szükséged, és van mit kínálnod nekik, hiszen jól ismerik ezt a szakmát.

Ezért hallhatták Ciolacut a nyilvánosság előtt abban reménykedni, hogy a vezetők közötti személyes barátság erőforrásait felhasználva találnak megoldást az RMDSZ-szel való barátság újjáépítésére. A PSD tehát nyitva hagyott egy kiskaput arra az esetre, ha a 2024-es választások megnyerése előtt elveszíti az együttműködést a PNL-vel, és egyedül találja magát a Victoria-palotában.

Caţavencii

2023. június 19., 09:13

https://www.catavencii.ro/coalitia-si-a-scos-maghiara-din-git/

ERS-megjegyzés:

Ez az aláírás nélküli véleménycikk is azt bizonyítja, hogy a nyíltan sovén, véresszájú magyarellenes románok és a „progresszív” „független-objektív”, passzív-agresszív módon magyarellenes románok között valójában semmi különbség nincs, legfeljebb az „érvkészletüket” igazítják vélt, vagy valós ideológiai „alapjaikhoz” (bármennyire felszínesek és/vagy – főleg az második csoport esetében! – a külföldi „szponzorok” iránti szolgalelkűségből, vagy merkantilista megfontolásokból fakadó kényszeres megfelelési törekvések megnyilvánulásai azok)! Mert ha igaz lenne a mindkét csoport által hangoztatott állítás, hogy az RMDSZ kiszorítása az új kormányból nyugati (USA, Franciaország, Németország) „megrendelés” volt, akkor ez csak megerősítené azt a (több érv általi is alátámasztott) hipotézist, hogy a neobolsevik tendenciákat mutató „fősodor” (az eurokrácia által felügyelt EU-s intézmények, bizonyos EU-s és nem EU-s államok nagykövetségei, kormányai, kormányzati intézményei, – elsősorban egyesült államokbeli – oligarchikus források által finanszírozott NGO-hálózatok stb.) információs hadviselést, vagy akár aktív műveleteket is folytat Magyarország és a magyar kormány ellen! Az előző mondatban kiemelt „és” azt jelzi, hogy a fenti akciókat magyar nyelvű (politikai, társadalmi, média-) körökben „mentegetni” kívánó állítással szemben, ezek a hadjáratok és műveletek csak ürügyül, álcaként használják a jelenlegi magyar kormány támadását, azok többsége (és nemcsak a román megrendelők, végrehajtók esetében) Magyarország és a magyar közösség elleni irányul!

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK