//
most olvassa...
Politika

Népszámlálás: 2,5 millió ismeretlen etnikai és anyanyelvű, és közel 2,7 millió ismeretlen vallású ember – Contributors

Az út a fény felé

A január 10-én megjelent, az ideiglenes népszámlálási eredményekről szóló cikkben megállapítottam, hogy a címben felsorolt három jellemzőt nem ismerő népességre vonatkozó adatok óriásiak, és nem fogadhatók el a csoportosítás tartalmának és a deformáció eredetének tisztázása nélkül. A kiegészítésben néhány fontos pontosítást tettünk Mircea Kivu professzor január 8-án megjelent cikkében (szintén itt, a Contributorson) közzétett két, eddig nem publikált számadat alapján.  A szerző által az Országos Statisztikai Intézettől (INS) kapott adatok szerint a következő a népszámlálásra válaszadók és azok összetétele, akiket az INS utólagosan olyan adatbázisokból és adminisztratív nyilvántartásokból vett fel a népszámlálási populációba, amelyekről nincs információ a három jellemzőre vonatkozóan (a függelékből ismétlem):

“…(1) mintegy 1 millió olyan személyt, akiket a regisztrációs időszakokban (az önösszeírási időszakban és a számlálóbiztossal történő regisztrációs időszakban) nem írtak össze, az Országos Statisztikai Intézet a népszámlálás megkezdése előtt az Intézethez benyújtott adatbázisokban és közigazgatási nyilvántartásokban 2021. december 1-jén az országban szokásos tartózkodási hellyel rendelkező személyként azonosított. Ezeket a személyeket a rezidens népességbe sorolták. Az etnikai hovatartozás, az anyanyelv és a vallás nem szerepelt az adatbázisokban és az adminisztratív nyilvántartásokban; (2) 1,1 millió önszámlált személy esetében a kérdőívek hiányosak voltak, és nem volt információ a három jellemzőre vonatkozóan; (3) 500 ezer, a számlálóbiztosok által regisztrált személy esetében a kérdőívek hiányosak voltak, és nem volt információ a három jellemzőre vonatkozóan. Ezzel elérkeztünk ahhoz a 2,5-2,7 millió emberhez, akikről a népszámlálási eredményekből hiányzik a három jellemzőre vonatkozó információ. Ezekkel az adatokkal kapcsolatban az a nagyon fontos probléma merül fel, hogy a 2,5-2,7 millió embert etnikai hovatartozás/anyanyelv/nem bevallott vallás között kell besorolni, és a “nem elérhető adatok” közé kell sorolni.

A 2,6 milliós számra fogunk összpontosítani, ami az (1)+(2)+(3) összeadásából adódik. Meg kell jegyezni, hogy a vallás esetében a kérdőívben szerepelt a Nem nyilatkozott opció, de az adatokat nem tették közzé. Ezért az alábbiakban nem hivatkozunk erre a jellemzőre. Az 1. komponensben szereplő 1 millió személy esetében, akik nem rendelkeztek etnikai hovatartozásra és anyanyelvre vonatkozó információval, a besorolást automatikusan a nem rendelkezésre álló adatok kategóriába sorolták. Így tehát körülbelül 1,6 millió MEGSZÁMOLT ember marad (2. és 3. komponens), akikről nem ismerjük a három jellemzőt. Milyen mechanizmussal nem ismerjük őket? Azáltal, hogy a népszámlálási kérdőívekben, az etnikai és anyanyelvi osztályozókban, amelyekhez az önösszeíráskor és a népszámlálóknál történő regisztrációkor hozzá lehet férni, nem szerepel a Nincs feltüntetve opció.

A romániai nép- és lakásszámlálás 2021. évi megszervezéséről és lebonyolításáról szóló, 2020. február 4-i 19. számú sürgősségi rendelet 25. cikkének (3) bekezdése kimondja. Az űrlapon szereplő összes kérdés kötelező jellegű (VG kiemelése). Feltehetően azt akarták mondani, hogy a népszámlálási kérdőívben szereplő összes jellemzőre kötelező válaszolni. Igen, a válaszadónak a kérdőív összes kérdésére válaszolnia kellett, de nem lehetett kötelezni az etnikai hovatartozás és az anyanyelv esetében, hogy a két osztályozásban (a népszámlálási platformon lévő kérdőívben és az összeíró táblázatában) kötelezően válasszon egyet ezek közül.  Választhatta, hogy nem nyilatkozik etnikai hovatartozásáról vagy nyelvéről, ami a népszámlálások során bevett gyakorlat, és ezt a jogot a romániai népszámlálás során megtagadták tőle.

Az etnikai hovatartozás és anyanyelv tekintetében a népszámlálási kérdőívben a nem bevallott opció be nem vétele döntések eredménye volt. Melyik testület fogadta el őket? Itt vannak a felelősségi körök:

  1. CIKKELY. Az Etnikumközi Kapcsolatok Főosztálya a román parlament nemzeti kisebbségek parlamenti frakcióival és a Nemzeti Kisebbségek Problémáit Vizsgáló Intézettel együttműködve köteles elkészíteni az Etnikai Csoportok és Anyanyelvek Nómenklatúráját, amelyet a 29. cikkelyben említett kormányhatározat hagy jóvá. c).

(A 2020. augusztus 18-i 178. sz. törvény a romániai nép- és lakásszámlálás 2021. évi megszervezéséről és lebonyolításáról szóló 19/2020. sz. sürgősségi kormányrendelet jóváhagyásáról).

(Az Etnikumközi Kapcsolatok Főosztályának honlapján: államtitkár – Laczikó Enikő Katalin; államtitkár-helyettes – Thomas Șindilariu; államtitkár-helyettes – Dincer Geafer)

A Nemzeti Statisztikai Intézetnek nem volt feladata e két névjegyzék kidolgozásában (ugyanezen törvény 29. cikke).

A vallások névjegyzékét egy másik testület állította össze, és tartalmazza a Nem bejelentett opciót.

A Központi Népszámlálási Bizottság tisztában volt a lehetőség hiányával.

Az Etnikumközi Kapcsolatok Főosztályának kötelessége azon 1-2 millió lakossal szemben, akiket nyilvántartásba vettek, de akiktől megtagadták a jogot, hogy ne nyilatkozzanak etnikai hovatartozásukról és anyanyelvükről, megindokolni a kérdőívben a Nem nyilatkozott opció hiányát.

A többi előzetes eredmény január 31-i közzététele lehetőséget adhat a Nemzeti Statisztikai Intézetnek arra, hogy tisztázza a nem bejelentett etnikai hovatartozású és anyanyelvű lakosság számát. Egy lehetőség be nem jegyzése nem helyezhető el a nem rendelkezésre álló adatok között, amennyiben a személy saját maga jegyezte be magát, vagy az összeíró nyilvántartásba vette, de elutasította a be nem jelentési jogot. A dolgok egyáltalán nem ugyanazok, mint a fenti (1) pontban szereplő egymillió lakos esetében, a közigazgatási adatbázisokból és nyilvántartásokból összeírt személyek esetében.

Lehetséges-e, hogy a lakosság azon jogának hiánya, hogy ne nyilatkozzon etnikai hovatartozásáról és anyanyelvéről, az előzetes eredményekben szereplő adatok minőségének befolyásolására tett kísérletnek minősül? Igen, kétségtelenül, és a kísérlet elérte célját. 2022-ben.

Olvassa el ezt is: A 2021-es népszámlálás első eredményei. 1,1 millió ember elvesztése 10 év alatt!

Vasile Gheţău

2023. január 13.

Recensământ: 2,5 milioane de locuitori cu Etnie și Limbă maternă necunoscute și aproape 2,7 milioane cu Religie necunoscută

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK