//
most olvassa...
Politika

Furcsaságok: Iohannis kitüntette Románia Csillagával egy államfő szeretőjét, de a NATO második emberét nem – InPolitics/F

Klaus Iohannis és a 3000 eurót érő Yves Saint Laurent táskával felszerelt felesége ma egy luxus chartergépen Németországba repültek (képünkön), ahol a düsseldorfi Benrath kastélyban az elnök két díjat is átvett. Mint már korábban is írtam, nagyon furcsa, hogy Iohannist gyakorlatilag mindenféle alapítványok gyakorlatilag minden évben kitüntetik szigorúan a germán területen, méghozzá a legkülönösebb okokból. Ugyanakkor azonban a román elnöknek is vannak bizarr szokásai, amikor mások kitüntetéséről/jutalmazásáról van szó, mint például a “Románia Csillaga” kitüntetés esetében, amelyet egy államfő szeretője megkapott, de a legmagasabb nemzetközi tisztséget betöltő román, Mircea Geoană nem.

Hivatalos értesítés: A Bad Harzburgi Polgári Alapítvány ma úgy döntött, hogy Klaus Iohannis elnöknek ítéli oda a Német Polgári Díjat az egész politikai pályafutásának értékelése alapján, különös tekintettel a különböző etnikumok harmonikus együttélésének támogatására, a szabadság, a demokrácia és a pluralizmus iránti elkötelezettségére, szülővárosa, Nagyszeben helyreállítására és modernizálására, a korrupció elleni küzdelem támogatására és az egyesült Európa eszméje iránti elkötelezettségére. Az államfő holnap veszi át a kiutasítások elleni központ által odaítélt Franz Werfel-díjat az emberi jogokért. Az ünnepségre a frankfurti Szent Pál-templomban kerül sor, a ceremóniamester pedig régi barátja, Jean-Claude Juncker lesz.

Tényleg nagy dolog díjat adni a harmonikus etnikai együttélés támogatásáért annak az embernek, aki az Erdély magyaroknak való eladásáról szóló nagy botrányt kirobbantotta. Ami pedig az egész politikai pályafutásának értékelését illeti, ez is azt bizonyítja, hogy a közhiedelemmel ellentétben a németeknek néha van humorérzékük.

Érdekes módon az elnök szinte évente utazik Németországba mindenféle kitüntetések és díjak átvételére, általában júniusban, a születésnapja környékén. Ha rosszmájúak akarnánk lenni, azt mondanánk, hogy az elnök családi ünnepelésre jár Németországba, azzal az ürüggyel, hogy olyan díjakat kap, amelyeket valószínűleg kilóra adnak.

Másrészt maga Iohannis is alig megmagyarázható kitüntetési rendszert alkalmaz.

Iohannis például 2016 júniusában Joachim Gauck német elnököt és szeretőjét, Daniela Schadtot tüntette ki a Románia Csillaga érdemrenddel.

A német elnök akkoriban házas volt, és négy gyermeke született feleségével, de úgy döntött, hogy elhagyja őt, és egy másik nővel él együtt, anélkül, hogy valaha is elvált volna törvényes házastársától. Márpedig a hivatalos feleség mellett szeretett nőt a DEX szerint szeretőnek nevezik.

Daniela Schadtot Iohannis “a Románia és Németország közötti barátság és együttműködés előmozdításához való hozzájárulása magas fokú elismerésének jeléül” a “Románia Csillagával” tüntette ki, nagykereszt rangban.

Soha senki sem tudta meg igazán, hogy a német elnök szeretője mit tett Romániáért, de ő talán jobban tudta.

A furcsaság valami más.

Ugyanebben az évben Iohannis az akkor hivatalban lévő NATO-főtitkárhelyettest, Alexander Vershbow-t a Románia Csillaga érdemrenddel tüntette ki nagytiszti rangban, “az országunk iránti kitartó érdeklődéséért” és “Románia folyamatos támogatásáért”, amelyet tisztsége magasságából tanúsított.

Iohannis azonban a mai napig nem tüntette ki a jelenlegi NATO-helyettest, a román Mircea Geoanăt, aki 2013-ban Traian Băsescutól kapott Románia Csillaga kitüntetést, az egy fokozattal a nagytiszti rang alatt álló parancsnoki ranggal.

Amiből arra következtethetünk, hogy Geoană – a Románia Csillaga négyes rangú – nem tett eleget az elnök szemében ahhoz, hogy legalább az amerikai Vershbow-val azonos rangot – a harmadik hierarchikus rangot – kapjon, a német szeretőjéről nem is beszélve, hiszen ő a rend második legmagasabb rangját kapta, a nyakláncos után.

Bogdan Tiberiu Iacob

2023. június 3.

https://inpolitics.ro/bizarerii-iohannis-a-decorat-cu-steaua-romaniei-amanta-unui-sef-de-stat-nu-si-pe-nr-2-in-nato_1853230340.html

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK