//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Emberi jogok, EU, Európai Bizottság, Európai Parlament, Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Külpolitika, Kormányzás, Magyar Polgári Párt - MPP, Magyar szervezetek, magyar-magyar, Magyar-román, Magyarokról, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Történelem, Trianon, XX. század

Szili Katalin Baróton: a csillagok szerencsés együttállása tapasztalható az EU-ban a kisebbségek ügyében – Krónika/MTI

Szili Katalin szerint a csillagok szerencsés együttállása tapasztalható az Európai Unióban az őshonos kisebbségek jogainak a kodifikálása tekintetében.

Szili Katalin (az asztal mellett) csütörtökön részt vett Kulcsár-Terza József kolozsvári képviselői irodájának megnyitóján is (kronika.ro/Facebook – Kulcsár Terza József)

A miniszterelnöki megbízott a háromszéki Baróton beszélt erről csütörtökön az Autonómia vagy megalkuvás című pódiumbeszélgetésen, amelyre Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki szervezetének elnöke hívta meg.

Szili Katalin az esemény után az MTI-nek elmondta:

egyfelől az őshonos európai nemzeti kisebbségek Minority SafePack nevű polgári kezdeményezése kényszeríti az Európai Uniót, hogy foglalkozzon a kisebbségek kérdésével.

Ezt a folyamatot erősíti azonban az a határozat, amelyet Csáky Pál felvidéki képviselő javaslatára fogadott el februárban az Európai Parlament (EP) az őshonos nemzeti kisebbségek védelméről, valamint az a határozattervezet, amelyet ugyanebben a témában a szintén felvidéki Nagy József terjesztett be, és amelyről november 13-án szavaz az EP plenáris ülése. Utóbbi tervezetről Szili Katalin elmondta, hogy azokat a minimális jogokat rögzíti, amelyeket a kisebbségek számára biztosítani kell.

Decemberben szavaz az Európai Parlament a magyar képviselők által kidolgozott kisebbségi keretszabályozásról

 

A miniszterelnöki megbízott a pozitív fejlemények között említette azt is, hogy kedvező ítélet várható az Európai Unió bíróságán a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kezdeményezett, a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés ügyében.

Hozzátette: reményei szerint hamarosan elkezdődhet ebben a kérdésben is az egymillió támogató aláírás összegyűjtése. Szili Katalin azt a reményét is megfogalmazta, hogy a jövő évi EP-választás után felálló Európai Parlament és Európai Bizottság segíteni fogja a szabályozási folyamatot.

A megbízott elmondta: a baróti fórumon nem hagyta szó nélkül Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnöknek azt a kijelentését, hogy Erdély és Románia egyesülésének centenáriuma nemcsak román, hanem európai ünnep is.

Juncker felháborította a magyarokat – „sértés, érzéketlenség” a román centenárium európai ünnepként való emlegetése

 

Szili Katalin úgy vélte, hogy Jean-Claude Juncker „sajátos amnéziában szenved”.

Nem emlékszik azokra a folyamatokra, amelyek a román egyesülés egyoldalú kinyilvánításától az Erdély elcsatolását kimondó 1920. június 4-i békediktátumig tartottak.

Szili Katalin felidézte: a pódiumbeszélgetésen a magyar nemzetpolitikáról is beszámolt, és úgy vélte, ezen a területen „finomhangolások kora” érkezett el. A miniszterelnöki megbízott csütörtök este Sepsiszentgyörgyön vett részt egy hasonló pódiumbeszélgetésen, melynek másik meghívottja Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szomszédságpolitikáért felelős miniszteri biztosa volt.

https://kronika.ro/erdelyi-hirek/szili-katalin-baroton-a-csillagok-szerencses-egyuttallasa-tapasztalhato-az-eu-ban-a-kisebbsegek-ugyeben

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK